'O GÜN YAKLAŞIYOR!'

İhsan Eliaçık İle Kur'an'ı Keşfediyorum'da bugün: KAMER SURESİ 1-8...

07 Kasım 2014 Cuma 12:52
'O GÜN YAKLAŞIYOR!'
Sevgi ve Merhameti sonsuz olan Allah'ın adıyla,

Saat yaklaşıyor, ay yarılacak! 
Böyleyken bir ayet görseler burun kıvırıp, "Söylenip duran büyülü laflar bunlar" derler.
Yalanladılar, arzularına uydular. Oysa her iş olacağına varır. Onlara menedici haberler geldi.
Bilgelikle dopdolu haberler geldi.
Fakat uyarılar fayda vermiyor. Sen onlara aldırış etme.
Bir gün bir ses yankılanacak. Onları daha önce hiç girmedikleri birşeye çağıracak. 
Gözleri dehşetten fırlarcasına cesetlerinden çıkacaklar ve çekirge sürüsü gibi sağa sola kaçışacaklar. O kafirler şaşkınlık içinde yankılanan sese doğru koşacak, " Bu zorlu birgün" diyecekler.
(KAMER SURESİ / 1-8)

Ay yarılacak: Sözlükte harfi harfine 'Ay yarıldı' demektir. Bu ayetle neyin kastedildiği konusunda iki görüş bulunuyor. 1-Burada Hz. Peygamber'in parmağıyla işaret edip ayı ikiye yarması mucizesi anlatılmaktadır. 2- Burada göğün parçalanması, yerin sarsılması, güneşin dürülmesi ve yıldızların dökülmesi türünden bir kıyamet sahnesi tasvir edilmektedir.

Birinci görüşte olanların bir kısmı yarılmanın bizzat Hz. Peygamber'in parmak işareti sonucu gerçekleştiğini söylerken diğer kısmı da yarılmanın kısmi ay tutulması anında olduğunu ve ayın seyredenlere ikiye ayrılmış gibi göründüğünü söylerler.

İkinci görüşte olanlar görüşlerini şu gerekçelere dayandırırlar:
1- Arapça'da bazen geçmiş zaman kipi gelecek zaman kipi manasında kullanılır. Bu durum ifadeye kesinlik kazandırmak için yapılır. Burada da böyle bir durum vardır.
2- Müşriklerin Kur'an'da bundan daha açık diyaloglarda mucize talepleri sürekli reddedilmiştir. Burada bağlam kıyamet sahneleri ile ilgilidir.

MÜZDECER: Sözlükte 'menetmek, kısıtlamak' demektir.

İlk mesajlar bağlamında baktığımızda ayette geçen 'Onlara menedici haberler geldi' şu demek olur: Şehrin zenginlikten şımarmış ileri gelenlerine bu şımarıklıktan menedici haberler geldi... " Mal ve oğul sahiplerine" mallarının ve oğullarının onları kurtaramayacağını söyleyen haberler geldi... "Bahçe sahiplerine" bahçelerinin kendilerinin olmadığını, Allah'ın mülkünü böyle etrafına çit çevirip tapulayamacaklarını, onda mahrumların ve yoksulların hakkı olduğunu söyleyen haberler geldi...
'Nimet sahiplerini' malları konusunda diledikleri gibi davranmaktan menedici, engelleyici haberler geldi... Malların ve nimetlerin zenginler arasında dönüp dolanan bir tahakküm aracı haline gelmesini menedici haberler geldi... Yanlarındaki ile eşit hale gelmekten kaçınanları menedici haberler geldi... Kabe'ye gelen hediyeleri/sığırları/develeri zimmetine geçirenleri menedici haberler geldi...

Fakat onlar 'kokladığında yavrusunu inkar edip süt vermeyen deve' gibi ayetleri dinleyip mülklerine dokunduğunu anlayınca inkar ettiler. Yavrusuna süt vermekten çekinen deve gibi kendi kölelerine, kendi halklarına ellerindeki nimetleri vermekten ve onlarla eşit hale gelmekten aslandan kaçan ürkmüş yaban eşeklerini gibi kaçtılar. Onun için inkar ettiler ve 'bunlar söylenip gelen bir takım büyüleyici laflar' dediler.

Yani adalet, eşitlik, kölelere özgürlük, yetimi, koruma, yoksulla beraber olma, ezilenler için mutlu ve özgür bir dünya, zalimler için azap vs. bütün bunlar öteden beri söylenegelen ham hayaller, köleleri ve ezilmişleri cesaretlendiren büyülü bir takım sözlerden başka birşey değildir dediler.

Böyle düşünenlere denmek isteniyor ki; " O gün (saat) yaklaşıyor. Ay yarılacak, gök dürülecek, yeryüzü sarsılacak, dağlar yürütülecek...

O gün bir ses yankılanacak ve nasıl bir inkılab ile devrildiklerini, altüst olduklarını görecekler. Gözleri dehşetten fırlayacak, çekirge sürüsü gibi darmadağın olacaklar, şaşkınlık içinde yankılanan sese doğru koşacaklar, " Bu zorlu bir gün" diyecekler. İşte o gün onların yıkılış (devrim) günüdür! Ey hayat süren leşler! Saat (o gün) yaklaşıyor!"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.11.2014 12:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
sümeyra uğur 2014-11-07 18:48:43

Ghfg