NÜKLEER TEHLİKE BÜYÜYOR

Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunaminin en fazla yıkıma yol açtığı ülkenin kuzeydoğusundaki nükleer elektrik santralinde bir reaktörde daha patlama olabileceği uyarısında bulundu.

13 Mart 2011 Pazar 14:44
NÜKLEER TEHLİKE BÜYÜYOR

Edano, Fukuşima Daiçi nükleer tesisinin 3 nolu ünitesinde hidrojen patlaması olabileceğini bildirdi. Aynı tesisin bir başka reaktöründe, içine deniz suyu katarak nükleer erimeyi önleme çabaları sırasında patlama olmuştu.            
Tedbir olarak bölgeden 170 binden fazla kişi tahliye edilirken, hükümet, şimdiye kadar çevreye yayılan radyoaktivitenin çok olmadığı ve halk sağlığını tehdit etmediği ısrarını sürdürüyor.

UAEK:1 ÖLÜ, 11 YARALI VAR
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralindeki patlamada bir teknisyenin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını belirtti.
UAEK, Japon yetkililere dayanarak yaptığı açıklamada, yaralananların da santralde çalışan teknisyenler olduğunu kaydetti.
Açıklamada, ayrıca Japon yetkililerin santral çevresinde yaşayan 140 bin kişinin tahliyesi için talimat verdiği de ifade edildi.

PATLAMA YAŞANDI
Jiji haber ajansı, polise dayanarak, daha önceki saatlerde nükleer reaktörde erime olduğu uyarısında bulunulan Tokyo Elektrik şirketi'nin (TEPKO) Fukuşima nükleer santralinden patlama sesi duyulduğunu ve tesisten dumanların yükseldiğini belirtti.
Bu arada Devlet televizyonu NHK'deki haberde, santraldeki reaktörün çatısının ve duvarlarının çöktüğü belirtildi. Televizyon haberine göre sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı.
    
SANTRAL ÇEVRESİNDE YAŞAYANLAR TAHLİYE EDİLDİ
Japonya'nın Kyodo haber ajansı, patlamanın meydana geldiği Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinin 20 kilometrelik yarı çapı yakınında yaşayan yaklaşık 110 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Ajansın haberinde, ayrıca Fukuşima Daiichi'nin, yakınındaki Fukuşima Daini nükleer satralinin etrafındaki 10 kilometrelik yarıçap dahilinde yaşayan 30 bin kişinin daha tahliye edildiği belirtildi.
Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından yapılan açıklamada, reaktörden sızan radyasyondan etkilenenlerin sayısının 160'ı bulabileceği belirtildi.
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, Tokyo Elektrik ve Enerji Şirketinin, radyasyon sızdıran reaktörün soğutulması ve santralin ilgili birimindeki basıncın azaltılması amacıyla reaktörün deniz suyuyla doldurulmasını planladığını söyledi.
Kyodo haber ajansı, Japonya genelinde yaklaşık 300 bin kişinin tahliye edildiğini ve 5,5 milyon kişinin ise elektrikten yoksun olduğunu duyurdu.

HALK İYOTLA KORUNACAK
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japon yetkililerinin kuruma, dünkü depremden etkilenen nükleer elektrik santrali yakınında oturanlara iyot tableti dağıtmaya hazırlandıklarını bildirdiğini açıkladı.
Merkezi Viyana'da bulunan UAEK, Japon yetkililerinin, nükleer tesisteki patlamayla ilgili kurumu bilgilendirdiğini ve "reaktör korunun (kalbinin) durumunu incelediklerini" kaydettiklerini bildirdi.
UAEK açıklamasında, Japon yetkililerinin ayrıca nükleer tesisin bulunduğu bölgedeki halka iyot dağıtmak için hazırlandıklarını da haber verdikleri belirtildi. İyotun, radyasyona maruz kalınması durumunda vücudun korunmasına yardım için kullanılabileceğine işaret ediliyor.     
Açıklamada, UAEK'nun teknik yardım önerisini yinelediği kaydedilerek, yardım için Japon hükümetinin talepte bulunması gerektiği vurgulandı.

BİR REAKTÖRDE DAHA SOĞUTMA PROBLEMİ YAŞANIYOR
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.
''Fukujima Daichi nükleer elektrik santralinin 3 reaktöründen biri olan Birim 3'teki reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemel'' diye konuşan Edano, reaktördeki radyasyon seviyesinin kısa bir süre için kabul edilen sınırların üstüne çıktığını kaydetti. Edano, daha sonra radyasyon seviyesinin büyük oranda düştüğünü sözlerine ekledi.
Uzmanlar, nükleer enerji santralinin çekirdeğinde ortaya çıkacak tam bir erimenin uranyum ve tehlikeli yan ürünlerin, ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ölçüde çevreye yayılacağına dikkati çekiyor.
Fukujima Daichi'deki 3 reaktörden, Birim 1 ile Birim 3'te bulunan reaktörlerinde soğutma sistemlerinde, elektrik sağlanamamasına bağlı olarak sorunlar yaşanıyor, Birim 2'deki reaktör ise normal çalışıyor.
Fukujima santralinin 30 kilometre yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edildi.

DSÖ: RADYASYON SIZINTISININ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT ETMESİ DÜŞÜK
CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.
Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.
Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından radyasyon sızıntısı olmuş, yetkililer, çevre halkın radyasyona maruz kalmaması için iyot tabletleri dağıtılacağını açıklamıştı.

ACİL BİLGİ İSTEDİ
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana geldiğine ilişkin basın yayın organlarından öğrendikleri haberlerin ardından, Japon yetkililerden acil bilgi istediklerini bildirdi.
Merkezi Viyana'da bulunan UAEK'nın yetkilisi, "Meydanın haberlerinden bilgimiz var ve acil olarak daha başka bilgi bekliyoruz" dedi.
     

PATLAMANIN NEDENİ HİDROJEN OLABİLİR
Dünya Nükleer Birliği, Japonya'daki 8,9'luk depremden sonra Fukuşima'daki nükleer enerji santralinin Daiichi 1 reaktöründe meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini bildirdi.
Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan birliğin iletişim müdürü İan Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, "Eğer hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan bir tehlike oluşturmaz" dedi.

RADYASYONDA ARTIŞ YOK
Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, ülkede meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından patlama olan nükleer tesisteki reaktörü çevreleyen metal korumanın hasar görmediğini ve tesis çevresinde radyasyon oranında artış tespit edilmediğini söyledi.
Edano, tesis çevresindeki radyasyon oranının artmadığı gibi azaldığını belirterek, reaktördeki basınçtaki baskının da gerilediğini kaydetti.

RUSYA'DAN ENERJİ TEDARİKİNİ ARTIRMASINI İSTEDİ
Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Rusya'nın, Japonya'ya verdiği sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) miktarını 150 bin ton artırabileceğini belirtti.
Itar Tass ajansının haberine göre Seçin, Rusya'nın büyük kömür üreticisi firmaları Mechel ve SUEK'in de fazladan 3-4 milyon ton kömür temin edip edemeyeceklerine gelecek hafta bakacaklarını belirtti.
Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem felaketiyle tsunami faciasında bazı nükleer enerji santralleri hasar görmüştü.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol