'NAMAZDAN ÖNCE ASIL ONU YAPIN...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, anne ve babalara seslendi, 'Onlara namazdan, oruçtan önce onu yapmamayı öğretin. Çünkü o varsa din yoktur" dedi.

18 Kasım 2016 Cuma 21:23
'NAMAZDAN ÖNCE ASIL ONU YAPIN...'

"Dindarlığın özü yalan söylememektir. Bir adam yalan söyledimi bir kez, artık onda dikiş tutmaz. Eşini de aldatır, ortağını da aldatır, arkadaşını da aldatır" diyen Eliaçık hoca, dilin kemiğinin olmadığını, yalan söylemenin dünyanın en kolay işi olduğunu söyledi.


Eliaçık hoca, " Günde ortalama 30-40 tane yalan söylüyor bir insan yapılan araştırmalarda. Bu rakamı kim aşağıya çekerse en dürüstümüz o oluyor yani. Günde beş altı tane söylüyorsan sana dürüst diyorlar. Ama telefon açıyorsun 'beş dakika sonra oradayım diyorsun' 10 dakika geçiyor yoksun. Yalan. Beş dakika diyorsan beş dakika sonra orada olacaksın. Ama olmuyorsun çünkü aldatıyorsun. Bu yüzden dindarlığın özünün yalan söylememek olduğunu düşünüyorum. İster hristiyan dindar olsun ister müslüman dindar olsun, ister budist dindar olsun çocuklara önce yalan söylememeyi öğretmek zorundayız. Namaz kılmaktan önce, oruç tutmaktan önce, örtünmekten önce bu öğretilmelidir çocuklara. En önce yalan söylemeyeceksin" dedi. 

"YALAN SÖYLEDİĞİN ZAMAN DİN YIKILIR"
" Yalan söylediğin zaman din yıkılır" diyen Eliaçık hoca, sözlerini şöyle noktaladı: "Kuran'da Allah 'Dini yalanlayanı gördün mü?' diye soruyor. Hizip ve din yanyana olmaz. Bir yerde yalan varsa din yoktur, din varsa yalan yoktur. Bir adam yalan söylediği andan itibaren ona güvenilmez, aş verilmez, yetki verilmez, para emanet edilmez. Evinde misafir edemezsin. Çünkü yalancıdır, aldatır. Peygamberimizin en büyük özelliği güvenilir olmaktı. Güvenilir olmak ne demek? Yalan söylememektir.Hazreti Ebubekir'e ne diyorlar? 'Senin arkadaşın Peygamber olduğunu söylüyor'. Peki o ne diyor? Hiç tereddüt etmeden, gidip teyid dahi etmeden sokağın ortasında 'O söylüyorsa doğrudur, kesin doğrudur' diyor. Çünkü yalan söylemeyeceğini biliyor. Onun geçmişini ve hayatını gözden geçirdiği için bunu biliyor. 'Eğer bu yalan söylüyorsa Allah'ın Resulü olamaz. Ben hayatımda yalan söylediğini görmedim' diyor. Yalan söylememeyi insanlığa Kur'an getirmedi ki. İnsanlıkta zaten var olan birşeydi. Biz kendimizi Kuran'a test ettiririz. Ama şöyle birşey de var. Kuran'ı ne ile test edeceğiz. Hatta Allah'ı. Ebubekir test ediyor. Kuran insanlığın ana ilkelerine uymak zorundadır. Yalan söylemeyeceksiniz, iyi olacaksınız, zulme karşı duracaksınız, Özgürlük, adalet, kardeşlik, barış ilkeleri etrafında davranacaksınız. Bunlar herhangi bir dinin tekelinde olan kavramlar değildir. Adem'den beri vardır. Hangi fikir akımı bunları sahici anlamda savunur, bunu ete kemiğe büründürürse insanlık bunu kabul eder. Aksini insanlık dışarı atar. İslam bu değerlere uygun insanlar yetiştirmiştir. Büyük şahsiyetler yetiştirmiştir. Bütün dinler, saf dinler yalan söylemez. Bütün devrimlerin sloganlarını benimserim. Çünkü insanlık vicdanının patlamasıdır her biri."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.11.2016 01:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Doktor 2016-11-19 14:25:40

Allah inancı olmayan ve hiç bir dine inanmayan birisi olarak İhsan hocayı gerçekten çok sevdiğimi belirtmek isterim. Çok dürüst ve gerçekten iyi bir insan. Söylediği şeyler doğrudur. Böyle bir insanın kıymeti özellikle inançlı insanlar tarafından bilinmeli. Daha çok kişi okumalı, izlemeli ve takip etmeli.

Avatar
Mehmet. İsmet 2016-11-19 12:54:50

Ahzab33/70: Ey iman edenler.! Allah,tan korkun ve dogru soz soyleyin.

Avatar
Müjdat 2016-11-20 22:39:04

AHLAK HER ŞEYİN TEMELİ.

Avatar
MEBMET. İSMET 2016-11-19 12:47:50

Ahzab : 33 /70: Ey iman edenler