'MÜSLÜMAN KELİMESİ TARTIŞILMALIDIR“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, günümüzde müslüman kelimesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eliaçık hoca, " Allah, birilerinin size taktığı sıfatlara bakmayacak" dedi.

27 Ocak 2014 Pazartesi 12:26
'MÜSLÜMAN KELİMESİ TARTIŞILMALIDIR“

 Müslüman kelimesinin tartışılması gereken bir kavram olduğunu, çünkü insanların sadece inançları ile değil aynı zamanda amelleriyle yargılanacaklarını vurgulayan Eliaçık hoca, " Bana göre insanlar amelleri ile yargılanacaklardır, isimleri ile değil.  Hatta inançları ile değil. Yalnızca amelleriyle. Çünkü o inançların zaten o amelleri size yaptırması gerekiyordur. Yani Allah size senin adın neydi, hangi partiye oy verdin, hangi ideolojiye sahiptin, sana ne diyorlardı sağcı mı, solcu mu, Müslüman mı, Yahudi mi, Hristiyan mı diye sormucak? Bunlar insanların birbirine dünyada taktığı isimlerdir. Allah bu isimlere bakmayacak. Onlar bizim birbirimize taktığımız dünyevi isimler, sıfatlar" dedi.



KİM DAHA İYİ AMEL İŞLİYOR...
Allah'ın içimizdeki inançlara değil bizzat davranışlara baktığını kaydeden Eliaçık hoca, "  Allah bizim içimizdeki inançlara da bakmaz.  Burada inancın var ama o inanç orada gömülü duruyor, ben napayım onu.  Davranışlara bakacak. Yani ben sana nasıl davrandım? Yalan söyledim mi, kandırdım mı, kul hakkı yedim mi? Nasıl davrandın, ne yaptın, bunu soracak. Dolayısıyla insanlar davranışlarına göre yargılanacaklarına göre, davranışlarına göre cennete alınacaklarına göre lütfen davranışlara dikkat ediniz. Eğer bu bakımdan mal ve infak eden, paylaşan, bölüşen bir adam yolun yarısını geçmiştir. Tamamen kendimi Allah yerine koyarak da cevap veremem ama nereden baksan yüzde 50’si kurtulmuştur. Allah’ın bütün istediği işleri yapıyor fakat dünyada insanlar nezdinde dinsiz olarak görülüyor. Bunun bir önemi yok. Allah amellere bakacak. Hanginiz daha iyi amel işliyor diye hayatı ve ölümü var ettim diyor zaten" diye konuştu. (YUZDEYUZHABER)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.01.2014 10:57
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
BM 2014-01-31 20:32:03

kim i̇slam'dan başka bir din ararsa, bu kendisinden asla kabul edilmeyecek ve o ahirette de kaybedenlerden olacaktır.

ali i̇mran-3

Avatar
Soner Akis @Ayşe Yalçınkaya 2014-01-27 22:18:17

sayin ayse yalcinkaya;
ayeti türkçeye tercüme yaparken neden "din" , "islam", "müslüman" kelimelerini isim olarak kullanmayı seçtiniz, ayetin yarısını yürkçeye çeviriyorsunuz yarısını arapça bırakıp i̇slam kelimesini, din kelimesini isim olarak kullanmıssınız. bu şekildeki çeviriler özellikle insanları yanılgıya düşürüp ayetin tam içeriğini anlamalarını engeller. eğer çevirinizde i̇slam, din ve müslüman kelimesinin gerçek anlamını açık olarak kullanırsanız (i̇slam : selamete ermek için, selamette olmak, huzur için huzurlu olmak) (din : yaşam tarzı, ahlaki kurallar, ) (müslüman; ittaat etmis, kendisini teslim etmis, inanmis) anlamlari cumlenizdeki isim haline getirmis oldugunuz kelimelerle degistirdiginizde sn. eliacik bey'in dogru bir sentezde bulundugunu goreceksiniz. daha derine inmek gerekir ise islam kelimesini alip muslumanlik kelimesini alip ozel isim kullanmak yalnis anlamalara ve aciklamalara sebep verir kur'an daha yeni vahiy edilirken islam ve muslumanlik diye bir din yoktu

Avatar
ali ufuk soyubey 2014-02-02 11:03:19

din bir vicdan meselesidir..

Avatar
xxyyxx 2014-01-27 16:23:58

Saygıdeğer ihsan eliaçık islam felsefesini çok iyi kavrayıp yaşamına uygulayan, bir kütüphane dolusu bilgiye sahip olan bir insandır . Yorumlarınızı yaparken lütfen biraz dikkat edin. Eminim yanında olsak bize bunu en güzel en akılcı şekilde üstünlük taslamadan açıklayacaktır.

Avatar
x y 2014-01-27 16:26:04

hz. ibrahim kuran inmeden musluman oldugu anlatılıyor.
bu demektir ki musluman olmak için gereken şartlar kuranla başlamadı ve muslumanlıgın temeli kuran değil. kuran ancak o şartları anlatır. ve musluman kelimesi başka dillerde anlatılan tanrıya inanan dürüst iyi vicdanlı adamın arapça kelimesi.

din dediğin ise tek bir dindir, islam bunun tercumesidir, yaratanın dini tektir, hristiyanlık yahudilik ve islam ve başka dinler yoktur tek din vardır. ya doğru yolda yürüyorsun yada yürümüyorsun.

hz ibrahim önce müslüman idi ondan sonra öğretiler geldi, ve o öğretiler kendisi için değil çevresi içindi. aynı şekilde isa da müslümandı der, ona öğretiler gelmeden önce idi. hz. muhammed de önce müslüman idi sonra öğretiler geldi. öğretiler yine başkaları içindi.

müslüman kavramı çok farklı bişi, kitapla dahi alakası yok. hayatını nasıl yaşadığın ile ilgisi var. ailenin ne yaptıgı, kavmin ne olduğu hatta ibadetinle bile alakası yok. ibadetin bile dinin değildir.

Avatar
kuran ve bilim @Ayşe Yalçınkaya 2014-01-27 16:48:37

islam kelimesi güvende, selamette olmak demektir.
din kelimesi yaşayış tarzı demektir. inanç değil.
ibadet= iş-değer üretmek demektir
namaz=salah= dua demektir.
ayetlere göre ihsan bey tamamen haklıdır.
dikkat etsin müslümanım diyenler münafık-inkarcı durumuna düşüyor.
ayet der ki: bilimle okumayan gerektiği gibi anlamaz

Avatar
vatandaş 2014-01-27 17:52:58

ihsan hocayı tanımadan onun aleyhinde yazanlar sadece kendileriyle ilgili bir şeyle söylüyorlar.
ben hocayı tanıdım. Ihsan hoca gibileri gerçek müslümanlar için bir şans allahın bir lütfu.
neden mi?
Adam allahdan başka kimseden korkmuyor. Dünya malına tapmıyor. Her söyledigi kalpden geliyor.. oldugu gibi yaşıyor. Yaşadıgı gibi duruyor. Şan şöhret ve maddi sevet i elinin tersiyle yitiyor.
biliyorum insanlara önyargısız yaklaşmak zordur. Ama bugünlerde insanlar tayip in yalanlarına inanıp ihsan hocaya atıp tutuyorlarsa buda müslümmanların içinde bulundugu durumun vahimligini gösterir.
hani hayatta en hakiki mürşit ilimdi.
mal mülk yalan dolan palavra saltanat başbakanlık falan degil.

Avatar
whodoom-com 2014-01-27 22:56:51

müslüman:amelleri iyi olan herkesim,kişi,kurum,kişilik,düşünce ve ideolojidir.
islam müslümanlığa girişte yardımcı kaynak gibidir bunun dışında amel ne ise kazanç ta o olacaktır.ihsan hoca bu konuda tam isabet gerçekleştirmiş.