'MOLLALARIN DİN ÖĞRENMEYE İHTİYACI VAR'

"Aslında hoca diye geçinen mollaların önünde diz çöken vatandaşa ihtiyacı var. Çünkü asıl dinin içinde olan o..."

27 Ekim 2016 Perşembe 00:22
'MOLLALARIN DİN ÖĞRENMEYE İHTİYACI VAR'
İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, yine çok konuşulacak sözlere imza attı. Piyasadaki dini kuralların İslam'ın bahsettiği şeriat ile hiçbir ilgisi olmadığını belirten Eliaçık hoca şunları kaydetti:

" Kişiyi su kaynağına götüren yola şeriat deniyor. Kur'an'da da insan ve toplum hayatına canlılık kazandıracak bir takım kurallar konulmuş, bu kurallara uyarsanız toplum hayatı yeşerir, su gibi canlanır deniyor. Peki bunlar nedir? Bunlar temel hukuk kurallarıdır. Mesela bir toplumda sürekli bir öldürme varsa, güvenlik sorunu varsa ot toplum çöker. Maalesef şu an da bizim toplum buna benziyor. Doğu illerinde hayat çökmüş vaziyette. Suriye'de hayat çökmüş vaziyette. 17 milyonluk Suriye'nin 9 milyonu ülkeyi terketmiş, derelerde, denizlerde boğulur vaziyette. Mülteci kadınlara mafyalar üşüşmüş durumda. Ölü diri hiç farketmiyor. Ölüsünün organlarını satıyorlar, dirisinin kendisini satıyorlar. Çünkü toplumsal hayatı sulayacak, onlara hayat verecek temel hukuk kurulları sağlanmıyor. Hukukun temel kuralları uygulanırsa hayat canlanır, tazelenir, güzelleşir. Yani şeriatın öyle çarsaf giymekle, el kol kesmekle bir ilgisi yok. Bu kurallar her topluma lazımdır.
Şeriat aynı zamanda hukukun üstünlüğüdür. Din de hayat yolu, yaşam tarzı demektir.
Hukukun üstünlüğüne riayet ediyorsanız, kendinize, kabilenize, partilinize, parti liderinize, akrabanıza, yandaşınıza değil herkese lazım olan hukuk kurallarına göre hareket ediyorsanız siz zaten şeriata uyuyorsunuz demektir.

Din ve şeriat engel değildir. Piyasadaki şeriatı baz alıp da din budur derseniz aldanmış olursunuz hatta dine düşman olursunuz. Kadını toprağa gömüp taşlamak falan şeriat değildir kardeşim. 

Müslümanlığın ne olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz? İlk yapmanız gereken şey kendinize dönün vicdanınızı dinleyin. İçinizdeki iyiliği yakalayın. Şeytanın da sesi vardır onu da duyacaksınız. İyilik, merhamet sesi dindir işte. Muhammed Peygamber de içindeki sesi dinlemiştir ve ortaya Kur'an çıkmıştır. Din yolu odur zaten. 

Kur'an'ı okurken ilk ne anlıyorsanız odur. Gidip bir hocaya tastik ettirmeye çalışmayın. Cahil bir mollanın önüne diz çöküp ona teslim olmayın. O molla da onu istismar ediyor. Halbuki hayatın diğer alanlarında siz o molladan çok daha tecrübe sahibi, çok daha bilgili, çok daha başarılı birisi. Aslında onun mollayı değil mollanın sizi dinlemesi lazım. Aslında mollanın ona ihtiyacı var. Eğer bir hoca adaletten, emekten, eşitlikten bahsetmiyorsa anlattığı namazın, orucun, haccın bir önemi yoktur hepsi de geçersizdir. Tam tersi namazdan, oruçtan, hactan ilgisiz birisi adalet, eşitlik için mücadele veriyorsa dinin içinde olan odur. "

 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol