'MERKEZİ HUTBE OKUNAMAZ...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, cuma günleri camilerde okunan hutbelerin merkezi elden çıkmasını eleştirdi.

19 Ağustos 2016 Cuma 00:55
'MERKEZİ HUTBE OKUNAMAZ...'
İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, cuma günleri camilerde okunan hutbelerin merkezi elden çıkmaması gerektiğini söyledi.
İşte Eliaçık hocanın o sözleri:


" Devletin diyanet kurumu ile bütün camiler devlete bağlanmış durumdadır. Devletten bağımsız olması gerekir. Mecliste ve camide kürsü dokunulmazlığı olmalıdır. Konuşmalara müdahale edilmemelidir. Meclis insanların seçtiği insanların konuşma yerleri. Kürsüler manevi bir merkezdir. Orada doğruluklar hakikatler dile getirilir. Siyasete adet edilmemelidir ve bir partinin arka bahçesi olmamalıdır. Merkezden hutbe gönderilince devletin himayesinde olur."

Eliaçık hoca, Milliyet Gazetesi ile yaptığı söyleşide ayrıca, zenginlik ve faiz konusuna da değindi: " Bence Müslüman şahsi olarak zengin olamaz. Ama Müslüman toplum güçlü olmalıdır. Bu da dayanışma, paylaşma, adalet ve eşitlikle olur. Hiçbir şahsi zenginlik içinde suç barındırmadan gerçekleşmez. Çok mal haramsız, çok laf yalansız olmaz deriz,boşuna değildir. Zengin olunca mutlaka bir şey vardır. Faiz geliri olmadan, yanındakini sömürmeden, kamu imtiyazı kullanmadan, bilgi tekeli oluşturmadan bir insan nasıl zengin olabilir? Zengin olmak birisinin fakir olması demektir. Toplumda yoksul kalmamalı herkes birbirine yakın olmalıdır. Allah’ın nimetlerinden herkes eşitçe yararlanmalıdır. Birinde çok diğerinde az olmamalıdır. Biri yerken diğer bakmamalıdır. Bir yer biri bakar kıyamet ondan kopar… Kar payı ve faiz aynı mıdır?
Hemen hemen aynıdır. Faiz diyemiyorlar ona kar payı diyorlar. İslam’da bankacılık yoktur. Yardımlaşma ve dayanışma yani infak fonları vardır. Paralar burada toplanır olmayanlara kredi olarak verilir. Sürekli oranın infakla beslenmesi gerekir. Paranın ticareti olmaz. Bankalar para ticareti yapıyor. İnsanlara faiz ile para veriyor ve daha fazlasını getir diyor. İnsanları sömürüyorlar. Oradaki kar payı olmuyor. İslami olması için infak fonu olmalı ve oraya infakta bulunanın bir daha verdiği parayı geri almaması lazım."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.08.2016 09:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Güven 2016-08-19 11:35:37

Yüce kitap ve hadisler tamamıyla zenginliğe ve mal biriktirmeye şiddetle karşıyken, bizim toplumumuz mal zenginliğiyle veya şekli maddelerin çokluğuyla övünüyor. Devleti soyan soyuyor, soyamayan sırasını bekliyor.Neredeyse bütün devletler de bu haksız düzenin devamı için çalışıyor.
Mutluluğun ve huzurlu geleceğin; vermekle, paylaşmakla ve vazgeçmekle olduğu aklına bile gelmiyor.

Yarım somunun var mı,
bir de küçücük evin,
kimsenin kulu kölesi değil misin,
en neşeli hayat senin.
Ömer Hayyam