"KURUMSAL DİN İNSANLARI UZAKLAŞTIRDI"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Kurumsal Kilise, kurumsal Sinagog, kurumsal Cami, insanları dinden uzaklaştırdı ve bunlar maalesef eski çağın dinleri olarak kaldı" dedi.

09 Ocak 2014 Perşembe 12:14

 Encompassingcrescent.com adlı siteye konuşan Eliaçık hoca, günümüzde çokça kullanılan semavi dinler, semavi olmayan dinler tabirlerinin doğru olmadığını söyledi. Dinlerin vicdani birliğinden bahsetmenin çok daha doğru bir yaklaşım olacağını ifade eden Eliaçık hoca, " Yani bütün dinler aynı vicdani tepkiyle ortaya çıkar. Bütün dinler aslında insanların vicdanından çıkar ama daha sonra çeşitli şekillerde bozulur, onları düzeltmek için yenileri ortaya çıkar. Dinleri, semavi olan-olmayan şeklinde değil, hak olan dinler, batıl olan dinler olarak ayırmak gerekir. Çünkü hak adalet, sevgi, merhamet gibi kavramlar tüm insanlığa aittir ve evrenseldir. Bunlar herhangi bir dinin tekelinde olmadığı gibi herhangi bir ideolojinin de tekelinde değildir. İnsanların yaratılışlarıyla alakalıdır. Bunları talep edenler arasında hangisi sahici ve samimi ise o, insanlıkta  tutulur ve yayılır" dedi.



DİNLERİN AMACI...
Buna karşın bir müddet sona insanların istiması görüp, sözkonusu dini ya da ideolojiyi terketmeye başladığını vurgulayan Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Yeni nesiller gelir ve kim adaleti, sevgiyi, merhameti, dürüstlüğü daha içtenlikle ve sahici savunuyor ve pratiğe aktarıyorsa, kim ikiyüzlü değilse, inanarak talep ediyorsa, insanlar onu benimser. Bir müddet sonra onlar da kurumsallaşır, kurumsallaşınca iş statükoya dönüşür, bütün dinlerin başına gelen budur. Yahudilik de Hıristiyanlık da, Müslümanlık da bir dönem bunları talep etmiş ve insanlık da hızla yayılmıştı, sonra bunların yerine statükolar kuruldu. Kurumsal Kilise, kurumsal Sinagog, kurumsal Cami oluşunca insanlar da bunlardan yavaş yavaş uzaklaştı ve bunlar eski çağların dinleri olarak kaldılar. Modern zamanlarda insanlar da bu değerleri din dışı yollarda aramaya başladılar, yani illa bir dini talep olarak değil de din dışı yollardan ama aynı şeyleri talep ettiler. Özlem olarak aynı şeyi söylediler; Allah’ı, Peygamber’i referans olarak almadılar ama daha yalın, felsefi olarak bu kavramları yine talep ettiler. İnsanlıktaki bu akış, arayış, birbiri ardına geliş bitmiyor. Bu açıdan bakıldığında, ben adaleti, eşitliği, özgürlüğü, sevgiyi, merhameti, doğruluğu, dürüstlüğü esas alırım. Esas amaç budur, dinlerin bütün amacı da budur, kim bunu talep ediyorsa bir öncekinin devamı olarak görüyorum."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.01.2014 12:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Celalettin Toka 2014-01-09 18:34:40

Adeta benim duygularimp

Altina jmza atabilecegim bir yazi.




Avatar
mehmet ekinci 2014-01-10 01:18:54

Sayin ihsan hocam bu allah(cc) ve hz peygamberi referans olarak almayanlar dinden cikarmi yoksa cikmazmi kurani kerime gore bunun hikmu nedir. cevap olursa sevinirim

Avatar
ismail kınay @mehmet ekinci 2014-01-13 21:03:26

allah i ve peygamberi̇ referans olarak almamak di̇ye bir şey söz konusu olamaz bu kavramların hepsinin kaynagı allahtır. onun isimlerinden biri de sevgidir rahman