KUR'AN'IN YERYÜZÜNDEKİ İLK YASAĞINI AÇIKLADI!

İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'a göre yeryüzündeki ilk yasağı açıkladı. Eliaçık hoca, " Melekler de zaten buna itiraz etmişlerdi..." dedi.

10 Haziran 2014 Salı 12:10
KUR'AN'IN YERYÜZÜNDEKİ İLK YASAĞINI AÇIKLADI!

 Lice olayları ile başlayan şiddet sarmalı devam ededursun İlahiyatçı Eliaçık hoca, " Yeryüzündeki ilk yasak şiddet yasağıdır" dedi. Eliaçık hoca, " Allah insanı yaratırken melekler 'Yeryüzünde kan dökecek, fesat çıkaracak birini yaratacaksın.' dediler. Bu, şiddete itiraz demektir. Kuranda leş, kan, domuz eti ve üzerine Allah’tan başkasını ismi anılarak kesilenler haram kılınmış, yasaklanmıştır. Leş yemek demek, eski çağlarda hayvanların veya öldürülen düşman askerlerinin etini yemek anlamına geliyordu. Düşmanın cesur savaşçılarını öldürdükten sonra kanlarını içerlerdi. Kanda ruh olduğuna inandıkları için o cesaretin kendilerine geçeceğine inanırlardı. Şiddet bu boyutlardaydı. Bunu yasaklıyor. Yeryüzündeki ilk yasak şiddet yasağıdır; adam öldürme, kesme, kan içme yasağıdır. İnsanlar zaten evrimsel süreçte ilk olarak yeme-içme ile ilgili, adam öldürmeyle ilgili ve cinsellikle ilgili tabular ortaya çıkarmışlardır. Ensest ilişki ve rastgele cinsel ilişki gibi. İlk insanlar buna “tabu” demişlerdir. Daha sonra dini dilde buna “şeriat” denmiştir. Şeriat hukuk demektir. Şeriat sana diyor ki “insan öldürme, kan içme, fesat çıkarma, hayvanları öldürme, leş yeme ve rastgele cinsel ilişkide bulunma”. Bir ailen olsun, çocukların olsun ve bir evde otur. Bunlar insanlığı ilerletmiştir. Bunlara uydukça insanlık durumu gelişmiştir. Kuran’ın şiddeti yasaklamasındaki mantık buraya dayanır. Allah’tan başkasının ismi anılarak kesilenleri de yasaklıyor. Bu ne demek? Bu da yeryüzünde ancak Allah’ın izin verdiği şeyi yiyebilirsiniz. Onun dışında, karıncayı dahi incitemezsiniz. Siz, Allah’ın yarattıklarını nasıl olur da, sahibi kendinizmiş gibi davranırsınız?  Allah’ın mülküne sahip çıkarak, tasarrufta bulunarak onları öldürür, keser, şiddet uygulayarak yersiniz? İşte bu yasaklanıyor. “Üzerine Allah’ın ismi anılmadan kesilenler” bu demek. Yani Allah’tan “izin” alınmadan kesilenler, öldürülenler demektir. Ama İslam’da Hinduluk’ta olduğu gibi bir etyemezlik, hiçbir şeyi öldürmeme inancı yoktur. İnsan beslenmesine ve üremesine yetecek kadar hayvan kesilmesine “izin” verilmiştir" dedi. (Yesil Gazete)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.06.2014 12:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ali Özturk 2014-06-10 12:25:58

bakara 30:rabbin, meleklere şöyle demişti: 'yeryüzüne bir halife yerleştireceğim.' melekler de: 'orada bozgunculuk yapacak, kan akıtacak birisini mi yerleştireceksin? halbuki biz seni överek yüceltiyor ve mutlak otoriteni onaylıyoruz,' dediler. 'bilmediğinizi ben bilirim,' dedi. peki allah o zaman sizin bilmediginizi ben bilirim derken neyi kastetti? ya da meleklere "hayir bozgunculuk yapmayacak, kan dökmeyecek niye demedi"?

Avatar
Bufera 650 2014-06-10 12:59:17

adamlar, allah için kesiyorlar ya hoca bilmiyor musun sanki.

Avatar
metin 2014-06-11 01:52:31

hocam haddim olmayarak sunu sormak istiyorum,melekler nasil olurda allaha böyle bir söz soyleye bilirler.meleklerin haddinemi ?