'KUR'AN'IN MABEDİ CAMİ DEĞİL OKULDUR'

" Eğer Kur’an’ın dininde bir mabetten söz edilecekse o mabet okuldur. İşte, olmak veya olmamak noktası burasıdır.

10 Nisan 2015 Cuma 21:36
'KUR'AN'IN MABEDİ CAMİ DEĞİL OKULDUR'
Türkiye'nin ilahiyat alanında dahi ismi Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk hocamız, tıp profesörü Servet Öztürk'ün kendisine yönelttiği soruya verdiği cevapta yine yankı uyandıracak ifadeler kullandı. İşte hocamıza yöneltilen o soru ve hocamızın ders niteliğindeki cevabı:

" Prof. Dr. Servet Öztürk yazıyor:
“Deizm kitabınızın 181. sayfasında Ebu Saîd İbn Ebil Hayr’ın, ‘Havralar, kliseler ve camiler yerle bir edilmedikçe Allah’ın dini yeryüzünde egemen olamaz’ sözü yer alıyor.”
“Kur’an’da, ‘zarar mescitleri’inden bahsedildiğine göre yarar ibadethaneleri de var olacak de-mek ki. Gerçi Ebu Saîd’in muradının ne olduğunu açıklıyorsunuz ama gene de bana tuhaf ge-liyor. Kur’an’la çelişiyor. Nietzsche’nin ‘Tanrı öldü’ sözü gibi. Kendimi boşlukta hissediyorum. ‘Anlamak için didinmeyen varsın yanlış anlasın, anlamak isteyen araştırırsa sözün kastını bulur. Baştan karşı çıkanla da aramız zaten açılsın da aynı kulvarda olmayalım’ diye mi, ‘Biz, sıradan insanlara hitap etmiyoruz’ diye mi böyle sözler?”

Cevap veriyorum:
Evet, tasavvuf tarihinin en büyük isimlerinden biri olan Ebu Saîd ibn Ebil Hayr (ölm. 440/1048) böyle diyor. Derdi ne acaba? Bu büyük sûfî düşünür Allah’a ibadet edilmemesini sağlamanın peşinde değil elbette! Onun peşinde olduğu şey, Allah’a ibadetin ve mabedin Al-lah’ı aldatma aracı olarak kullanımını engellemektir. Allah’a ibadetin mekâna hapsedilme-sinin,  Allah’ın dini açısından bakıldığında en büyük dinsizlik olduğunu ki Ebu Saîd herkesten iyi biliyordu. Bu örtülü dinsizliğe yol açılmaması için mabedi kotararak saltanat süren alçak-lara imkân tanınmaması gerekir. Dinin istediği de Allah’ın muradı da budur.
Ebu Saîd, geniş ifadesiyle mabedin, özel olarak da camilerin tarih boyunca hangi melanetlere mekân yapıldıklarını, insanlığın bahtını karartmada bir numaralı şer yuvası olarak bu mekân-ların kullanıldığını elbette ki çok iyi biliyordu.
Ayrıca şunu da unutmayalım: Kur’an, ‘insanlığa zarar veren mescitler’ kavramına yer veren ve bu kavramı iyice ayrıntılayan bir kitaptır. O kitabın bir mümini olan Ebu Saîd, mabetlerden bu şekilde yakınma hakkını elbette ki kendisinde bulacaktır. Mabetlerin birer şer yuvasına dönüştürüldüğünü, bizzat Kur’an insanlığa bildiriyor. Eleştirinin kapısını o aralıyor.
Kur’an, bütün yeryüzünü mabet ilan ederek ibadetin belli duvarlar arasına hapsedilmesi dönemini kapatmıştır. Kur’an’ın dininde resmî mabet yoktur. Ve Kur’an, ‘evlerinizi mabet edinin, oralarda namaz kılın!” emrini vererek, birilerinin kotardığı ve bu kotarımla servet ve itibar devşirip halkı sömürdüğü ‘duvar tasallutu’nu tarihe gömmüştür. Eğer Kur’an’ın dininde bir mabetten söz edilecekse o mabet okuldur. Çünkü Kur’an’ın temel ibadeti okumaktır.
İşte, olmak veya olmamak noktası burasıdır. Ebu Saîd’i anlamanın anahtarı da buradadır. Gerisi fuzulî hikâye…"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.04.2015 09:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ahmet Calisan 2015-04-11 13:33:52

hocam Allah senin Gibi düsünen bütün hocalarin kalemini güclü etsin InsAllah

Avatar
Adem Guler 2015-04-11 22:31:59

Anasının dizinden tahrik olduğunu söyleyen sapiklar da din bilgini güya ,sevgili Prf.Dr. Yaşar Nuri Öztürk te kıyaslayın yeter.

Avatar
nuran kubilay 2015-04-11 20:55:54

Allah senden razi olsun rabbim seninomrune omur katsin

Avatar
Cezmi Bayazıt 2015-04-11 23:03:46

sayın hacam Agzına saglık yüce Dinimizi çıkar ve saltanat adına külananlara siz toplumun Aynasısınız!!

Avatar
Aydın altun 2015-04-12 05:21:16

Yaşar NURİ BİR DEHADIR ANCAK
ARTIK BAZI YERDE ÇIĞRINDAN
ÇIKTIĞINI GÖRÜYOR, KIZIYOR
ONA YSKIŞTIRAMIYORUM

Avatar
ercan akşın 2015-04-12 08:25:05

Doğru alan yıkmak değil yapmak müslümanların elbet mabetleri olacaktır camilerin daha işlevli olmasını dini sevdirme yeri olarak konumlandırılması bütün sıkıntıları giderir

Avatar
TANJU SOLAK 2015-04-13 13:12:53

komi̇k bi̇r yaklaşim

Avatar
ismail haskara 2015-04-13 15:54:38

Kuran yeryüzünü msbed ettiyse, efendimiz camiye nivin bu kadar önem verdi.