"KURAN'IN İLK 23 SURESİNİ TEKRAR TEKRAR OKUYUN"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, insanların Kuran'ın ilk 23 suresini tekrar tekrar okuması gerektiğini vurguladı.

08 Mart 2014 Cumartesi 22:50
"KURAN'IN İLK 23 SURESİNİ TEKRAR TEKRAR OKUYUN"
" Defalarca söylediğim gibi Kur’an’ın ilk 23 suresini tekrar tekrar okumalıyız. Bu bize neyin ilk ve esas mesele olduğunu, işe nereden başlamak gerektiğini gösterecektir" diyen Eliaçık hoca, bakıldığında 23. sureye kadar putların isminin hiç ama hiç anılmadığının görüleceğini vurguladı. Daha ilk surede zenginliği kendine yeterli görme ile azgınlık/yabancılaşma arasında ilişki kurulduğuna dikkati çeken Eliaçık hoca, " İlk eleştiriler hep Mekkeli mülk sahiplerine yönelik… İlk kıssa mülk (zenginlik-yoksulluk) meselesinin ele alındığı “Bahçe sahipleri” kısası… Allah’ın isim ve sıfatlarından ilk öne çıkarılan daha çok iktisadi yönü ifade eden “Rabb” kavramı. Peki neden? Kur’an neden ilk buradan başlıyor? Çünkü bir yanda tüm toprakların sahibi “ağalar”, diğer yanda o topraklarda karın tokluğuna çalışan “marabalar”… Ve her geçen gün aralarında büyüyen uçurumlar… Buradan ne çıkar? “İnsan mı tabut mu?” Böylesi bir mülk düzeninde Allah’ın “dini” tutar mı? “Tevhid” olur mu? Buradan çıksa çıksa efendi-köle ilişkisi çıkar. Kurulsa kurulsa Firavun-köle düzeni kurulur" dedi.

"İNSANCA İLİŞKİ ÇIKMAZ"
Böylesi bir mülk düzeninden “insanca, pek insanca” bir ilişki çıkamayacağını, mülk paylaşım düzenine mutlaka dokunulması gerektiğini ifade eden Eliaçık hoca, " Bu nedenledir ki mülk paylaşım düzenine dokunmayan, en önce buradan başlamayan, tıpkı Kur’an’ın başlayışı gibi işe ilk buradan başlamayan din söylemleri afyondur. İlk istiğna-tuğyan ilişkisini işlemeyen din dersleri afyondur. İlk mülk sahibi zümreleri hedef almayan din söylemleri afyondur. İlk “bahçe sahiplerini” anlatmayan din vaazları afyondur. İlk ekmek verenin, aş verenin, yedirenin, doyuranın “Rabb” olduğunu söylemeyen din teolojileri afyondur. Eğer Kur’an ise elinizdeki kitap bu böyle" diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.03.2014 11:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Metin Akbaş 2014-03-09 17:12:36

Toplulukları sömüren güçler sömürülerinin devamı için, Afyon haline dönüşmüş din kadar işine yarayan başka bir şey bulamazlardı. Bunu inatla sürdürmekten vaz geçmiyorlar. Uyuşturulan kitleler ise, sömürünün acılarını azalttığı için afyon dinden besleniyor, vaz geçmiyor. Devekuşu misali vaziyeti idare ediyorlar.
Zavallı bir komşum gelerek şırınga istedi. Şırınga ile eşekten kan çekeceklermiş. Bir şıhın hastaya ilaç için eşek kanı içmesini söylemiş...
Uyarılarımı anlamış gibi göründü ama şıh varken benim sözümü kim dinler?

Avatar
şahin çalışkan 2014-03-10 22:37:20

ayetlerin vahi oluş sırasına göre düzenlenmiş kur an mealindenmi. diğerlerindenmi. ilk 23 sure sözkonusu bu açıklanmamış