KUR'AN KÖLELİĞİ KALDIRDI MI?

İhsan Eliaçık İle Kur'an'ı Keşfet'de bugün, BELED SURESİ'ni tamamlıyoruz. Surenin bugünkü bölümünde İslam'ın köleliği kaldırıp kaldırmadığına vurgu yapılıyor.

06 Kasım 2014 Perşembe 13:03
KUR'AN KÖLELİĞİ KALDIRDI MI?
Sevgi ve Merhameti sonsuz Allah'ın adıyla,

Fakat insan kendisine hiç kimse güç yetiremez mi sanıyor? " Sadece harcadığım mal yedi sülaleme yeter" diye böbürleniyor. Kimsenin kendini görmediğini mi sanıyor?
Biz insana iki göz vermedik mi?
Bir dili ve iki dudağı yok mu onun?
Ona yürüyeceği iki yol gösterdik.
Fakat o zor olana yanaşmadı.
Bilir misin nedir o zor olan?
Bir köleyi özgürlüğüne (FEKKU RAGABE) kavuşturmak. Zor zamanda vermek...
Öksüzün başını okşamak...
Düşmüşün elinden tutmak...
İman etmek... Güçlüklere göğüs gerip acıları paylaşmak; sevgi ve merhamet yumağı olmak...
İşte erdemliler bunlardır.
Kafirlik edenler ise şer odaklarıdır.
Onların, ateşe atılıp üzerlerine kilit vurulacak!
(BELED SURESİ / 5-20)


FEKKU RAGABE: Sözlükte 'köle özgürleştirmek' demektir.

Şu halde ayette geçen bu tabirin, ilk Mekki surelerden lan 'Beled' suresinde yer alması ne anlama geliyor? Burada bir kölelere özgürlük çağrısı yapıldığı söylenebilir mi? Öyle görünüyor ki durum tam da budur. Şöyle ki; Mekke'de üstelik insanlara bir yokuşa tırmanma gibi zor geleceği söylene söylene kölelik zincirlerini kırıp atma çağrısı ile başlayan bu sürecin, Medine'de köle özgürleştirme operasyonları ile sürdürüldüğünü görüyoruz. Yani 'teorinin' Mekke'de atıldığını, Medine'de de 'pratiğe' döküldüğünü görüyoruz.

Buradan köleliğin tümden kaldırılmadığı; bilakis zamanın akışına bırakıldığını sonucunu çıkarabilir miyiz? Başka bir değişle köleliğin fiilen kaldırılmamış olması kimin suçudur? "Teori'de mi bir yeteriszlik var? Yoksa bunu pratiğe aktaranlar işi yavaşa almış, savsaklamış mıdır? Öyle görünüyor ki yaygın kanaat, yeterli, kesin ve emredici bir ayetin gelmemiş olduğu yönündedir.

Güya Müslüman dünyada bunun için kölelik açıkça kaldırılmamıştır! Kafası 'fıkıh' mantığı ile çalışmaya alıştırılmış Müslüman bilinç, illa 'haramdır, yasaktır, caiz değildir' gibi fetva formatında ayetlerin gelmesini beklediğinden veya Allah'ın da bir molla gibi konuşacağını sandığından hala kölelik kaldırılmadı deyip durmaktadır. Oysa buradan anlaşılması gereken, tıpkı içki ayetinin aşama aşama kaldırılması ve fakat içene ne ceza verileceğinin söylenmememiş olması gibi, tıpkı aşama aşama namaza alıştırılması ve fakat namazın nasıl kılınacağının söylenmemiş olması gibi, köleliğin de, daha bu ilk mesajlarda kaldırılmış olduğu ve bunun peygamber ölene kadar da yürürlüğe konduğudur. İşte bu yaşayan süreç kaldırma operasyonunun bizzat kendisidir. Bunun illa 'fetva formatında' söylenmesi ve yapılması gerekmiyor.

Dikkat edilirse Kur'an, konuyla ilgili en şiddetli kelimeyi kullanıyor; fekku (köleliği, kölelik kurumunu) sökmek, kırıp atmak, paramparça etmek... Üstelik daha Mekke'nin ilk yıllarında... Medine'de ise modern dünyada pek sevilen, bildiğimiz o en popüler kavram kullanılıyor; tahrir; (köleleri, zincire vurulmuşları) hürleştirmek, özgürleştirmek...

Bunun böyle olduğunu, ne kölesi ne de cariyesi hiçbir zaman olmamış -ki Maria nikahlı eşi, Zeyd evlatlığıdır- kendisine köle gibi hizmet edilmesinden nefret eden, önünden arkasından korumalar gibi yürünmesini istemeyen, meclislerde kapıların eşiğinde oturan, odadakilere su dağıtan, dışarıdan bakılınca " Hanginiz Muhammed" diye sorulacak kadar topluluğa karışıp giden, birinden su isterken bile utanan ve kendini etrafındakilere 'Kuru hurma yiyen kadının oğlu' olarak tanıtan başta Hazreti Muhammed olmak üzere, on yıl gibi kısa bir sürede Medine'de kurulan 'Adalet Devleti'nin, insanlığı kölelik kurumundan kurtarmayı amaçladığını, bunun bilfiil adımlarını attığını, operasyonlarını başlattığını, İslam'ın büyük yenilikçisi Hazreti Ömer görmüştür ve gereğini yapmaktan çekinmemiştir. Fakat o günkü kabile, rant ve ganimet mantığı buna direnmiştir.

Dolayısıyla aşama aşama giden köle özgürleştirme uygulamasını, Kur'an'ın köleliği tam olarak kaldırmaması ve zamanın akışına bırakması şeklinde yorumlamak mümkün değildir. Olay, kaldırmayıp iyileştirme veya zamanın insafına bırakma olayı değildir. Bilakis daha Mekke'nin ilk yıllarında işte bu surenin bu ayetinde üzerinde 'fekku ragabe' yazan bayrak kaldırılıyor ve çağrı başlıyor. Burada kaldırılan bayrak, Medine'nin, oradan da tüm insanlığın burçlarına dikilmeye doğru gidecektir. Fakat bu bayrak ne yazık ki, Hazreti Ömer döneminden sonra yere düşmüştür, hala da yerdedir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.11.2014 13:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
halil ibrahim polat 2014-11-06 16:55:39

Domuz etinin direk haram kilinmasi ironik bir durum bununda asama asama kaldirilmasi soz konusu olmamis neden?

Avatar
Temel Arslan 2014-11-06 13:49:26

Din ile dinciliği ayırt edemeyen toplumlarda bu zamana kadar anlatım ve yazım dilimizle öğretilmeyen kuran dan mucizeler beklemek inançsızların kendi çıkarlarını koruyor olması demektir

Avatar
john 2014-11-07 08:31:30

peki kafirler atese atilicak ustlerine de kilit vurulucakmis...

bu vahsetlik niye? bu nefret niye? bu tur ayetlerle dolu kuran.

madem rabbimiz sonsuz guc sahibi niye bizleri deneyip cennete veya cehenneme yollama gibi bir garip ihtiyac hissediyor ya da hissettiriyor?

soykedikleriniz mantikli ama bu dediklerinize benzer pozitif devrimleri latin amerikada che, turkiye de ataturk vs gibi peygamber taci giymeden yapmis insanlar var.

Avatar
Poisithantos 2014-11-07 10:18:09

Kabe'deki putları bir gecede yıkma dirayetini gösterip, köleliği kaldırma dirayetini, toplum hazır değil diye gösterememek bana mantıksız geldi.

Avatar
dilek genis 2014-11-07 13:54:27

Bu dünyada size kötüluk yapan bir zalimin hapse atilip ceza cekmesi tuhafmi??? Sembolik dille tarif edilen cehennemin mahiyeti neden tuhaf? Allahin adil oldugunu ve merhametini bilmediginiz icin bu sorular gelebilir tabiki akliniza..sayin john

Avatar
tayyyf 2014-11-08 15:29:11

Kölelik nasıl bi şey dir düzen nasıl devam eder Kölelik için hiç bir zaman özgür olmayan insan neyi seçer bi bilse köle