'KUR'AN ALLAH'IN KİTABI OLMASAYDI BİLE İNANIRDIM'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Kur'an Allah'ın kitabı olmasaydı bile ben bu kitabın içindeki konulara uyardım, değerli bulur ve uğruna mücadele eder, düşmanlarına karşı onun safında yeralır, Bedir'e de çıkar, Uhud'a da çıkar savaşır, vuruşurdum" dedi.

20 Aralık 2014 Cumartesi 12:25
'KUR'AN ALLAH'IN KİTABI OLMASAYDI BİLE İNANIRDIM'
İşte o açıklamalar:

" Kur'an'ın Allah'tan geldiğini ispat etmeye gerek yoktur. Eğer bunu ispat etmek gerekseydi, Furkan Suresi'ndeki müşriklerin bütün mucize taleplerinin cevaplandırılmış olması gerekirdi. Çünkü müşrikler diyor ki, 'Eğer bu kitap Allah'tan geliyorsa kanıtla!'.. Ne ile? 'Bir mucize ile. Bizim de hayret edeceğimiz bir mucize ile bize ispat et. Mesela yanında bir melek de gelsin. Allah apaçık yanında görünsün. Bunları ispat etmen gerekiyor. Bunları yapmadığın sürece biz sana inanmayacağız. Yerlerden pınarlar fışkırt görelim. Tuttuğun altın olsun görelim. Bunları yaparsan tamam sana inanırız. Bunları yapmazsan sana asla inanmayacağız' diyorlar. Adamlar mucize talebinde bulunuyor. Allah'ın da bunların hepsine gücü yeter. Bunu gösterdiğin zamanda hepsi bir anda inanacaklar. Hazır, tam böyle ramak kalmış, göstersen inanacaklar işte. Hepsini bir anda kitleler halinde iman ettirebilirdi Allah ama neden acaba bu taleplere cevap vermedi. Neden bütün bunlar reddedildi. Ve Kur'an'ın Allah'ın kitabı oluşu, olağanüstü, tabiat üstü mucizevi bir delil yoluyla kanıtlanma yoluna gidilmedi?
 

Bu kitap bunu niye yapmadı. O gün yapmadığına göre bugün de gerek yoktur. 19 Mucizesi'ne de gerek yoktur. Kur'an'ın Allah'tan gelip gelmediği bence önemli değildir. Neden? Bunu tartışmak gereksizdir, luzumsuzdur. Ateistlerle bu konuda tartışmaya gerek yoktur. Biri bu kitabın Allah'tan gelmediğine mi inanıyor? Tamam benim için bir sorun yok. Vay nasıl inanmazsın, kafirsin falan demem ben, ben onu diyenlerden değilim. İnsanlar bu kitabın Allah'tan gelmediğini düşünebilir. Peygamber'in de Allah'ın elçisi olduğuna inanmayabilir. Bu konularda tartışmaya girmem. Buna gerek yok. Neden? Eğer ben Peygamber zamanında yaşasaydım ve onu apaçık görseydim ve Kur'an Allah'ın kitabı olmasaydı bile ben bu kitabın içindeki konulara uyardım, değerli bulur ve uğruna mücadele eder, yine okurdum. Düşmanlarına karşı onun safında yeralır, Bedir'e de çıkar, Uhud'a da çıkar Mekke'nin kodamanlarına karşı savaşır, vuruşurdum. Allah'ın Resulü olmasaydı bile. Çünkü Allah'ın Resulü olmasa bile değerli bir insan. Peygamberlik gelmeden önce bütün değerini kazanmış ve bu değer üzerine taçlanırcasına Allah'ın resulü yapılmış. Allah'ın resulü olmadan önce mücadele eden, mazlumlar için, yoksullar için savaşan, öksüzü koruyan, yoksulla savaşan bir insan. Peygamberlikten sonra hiçbir değişiklik olmamış ki, sadece Kur'an ayetleri gelmiş, daha güçlü şekilde davasını Kur'an yoluyla vurgulamaya başlamış. Dolayısıyla şimdi ateistlerin de Kur'an'ın içeriğine bakması lazım. Ateistlerle veya Kur'an'a itiraz edenlerle içerik tartışması yapmak yararlıdır ama bu kitap Allah'ın mı değil mi tartışması zararlıdır, gereksizdir, lüzumsuzdur. Mesela Kur'an inanmayanlara yakaladığınız yerde öldürün diyor mu demiyor mu? Kur'an dört tane kadınla evlenebilirsiniz diyor mu demiyor mu? Kur'an ayetleri üzerine isterse saatlerce sürsün faydalıdır, yararlıdır. Bunları yapmak lazım. Ama bu kitabı kim getirdi, Cebrail mi getirdi kardeşim görünmeyen bir şey üzerine tartışmanın bir anlamı yok Kİ, metin olarak Kur'an'ı tartışın. Kur'an'ın içeriğini, sosyal meseleler üzerine getirdiği yorumu tartışın. 


Diğer taraftan 19 Mucizesi. Kafası matematiksel çalışan, 'Ben matematiksel kanıt istiyorum önce bir kanıtlayın bunu ben ondan sonra bu kitabı okurum' diyenlere 19 gösterilebilir. Bir geçiş dönemi olabilir. 

Ayrıca güçlü de bir metin denebilir. Kişi bununla ikna edilebilir peki bundan sonra ne olacak asıl mevzuya gelinecek yani içeriğe. Eğer bu olmazsa ve biz bu meseleye takılıp kalırsak o zaman 19'un kendisi de Kur'an'ın etrafında gürültü koparmak anlamına gelir. Nasıl ki müşrikler, Ay'ı yar da görelim, şuradan pınar fışkırtta görelim dediği gibi x, y formülü içinde kaybolup gidersin. Kur'an'ın ruhunu, esas mesajını ki bu sosyal adalettir, her ne şey örtüyorsa, erteliyorsa ben ona katılmam. 19'da onu örtmeye başladığı an onu terketmen gerekir.

Müddesir Suresi'nin konusu Mekke'nin en zengin adamıdır. Velid bin Mugire'nin anlatılmasıdır. Onu eleştirmektedir. Onu mal hırsı nedeniyle lanetlemektedir. Ve onu deşifre etmekte, analiz etmekte ve gözlerimizin önüne sermektedir.  Sol tarafında da onun atılacağı cehennemde 19 tane bekçi olacaktır, onun atılacağı yerde 19 vardır diyor. Onlarda bununla alay ediyorlar, mevzuyu kaydırmak için. Yani sure neden bahsediyor bunlar neye takmış. Bütün müşrikler neden 20 değil de neden 18 değil de 19 diye gürültü koparmaya başlıyor. Müşriklerin yöntemi şudur, Kur'an'ın sosyal adalet meselesini ya melek konusunu ortaya atarlar, ya Allah'ı göster derler ya 19 nedir diye sorarlar asıl mesajı savuştururlar. Çünkü asıl mesaj direk kendilerine dokunmaktadır.

Bu zenginin psikolojisi açısından anlaşılabilirdir. Kendine lazım olanı al gerisini ver diyor. Naparsın tek birşey var o da mevzuyu değiştirmektir. Dert mevzuyu savuşturmak. Yoksa paralar gidecek, yoksulla aynı sofraya oturacak, diğerleri gibi olacak. Furkan Suresi bunun kanıtıdır. Mülk Allah'ındır, şirk koşamazsınız diyor Kur'an."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.12.2014 13:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
whodoom 2014-12-20 17:28:51

Konu bu kadar basit değil,Kuran gibi ezilenin ve işçinin yaninda yer alan fikir -komunizm-ve devrimci bireyler-che guevera- lar vardi.elbetteki onların safinda olmak kapitalizm safinda yer almaktan iyiydi.kaldiki bugün değiştirilmiş incilde çok kotu felsefesi olan bir kitap degil-tevratta,kişi bir düşüncenin esasini tanridan gelip gelmediğini içeriğinden daha önemli buluyor günümüzde.iyi bir toplum olmak için kuran gerekli midir?Japonya mesela? Bu sebeple toplum 19 ile bilmek istiyor, o kadar cok doğru varki, hem de çok....

Avatar
nerden gel 2014-12-21 01:28:42

Zaten asil meselerle ilgilenmek , en fakirden en zengine kimsenin isine gelmiyor. Hadi zengin malinin derdinde . ya fakir neyin derdinde . bu seruven insanlarin hepp beklemesiyle konusmasiyla ,aslini gizleyerek surer gider . uyuyan ve uyutulan biz oluruz. Baskasindan kurtulus beklemek ahmakliktir , elin verdiginden ogun olmaz, o da zamaninda gelmez.