'KUR'AN'IN O AYETLERİNİ HİÇBİR KAPİTALİST KABUL ETMEZ'

" Kur'an'da vurgulanan İslam'ın kapitalist düzenle, mevcut sistemle bağdaşması, kapitalistlerin ise Kur'an ayetlerini kabullenmeleri sözkonusu değil..."

07 Aralık 2016 Çarşamba 02:42
'KUR'AN'IN O AYETLERİNİ HİÇBİR KAPİTALİST KABUL ETMEZ'
İlahiyatçı İhsan Eliaçık, Kur'an ayetleri dikkate alındığında bugünkü kapitalist düzenle asla bağdaşmadığını, hiçbir kapitalistin de Kur'an'ın ilgili ayetlerini kabul etmeyeceğini söyledi. İşte o sözler:

" Bir müslümanın çağımızda bir arabası ve bir evinin olması yeterlidir. Bir evinin, arabasının, evini geçindirecek maaşının, kimseye muhtaç olmayacak kadar rızkının olması,  bunun da bir yıl kadar bir kenarda bekletilmesi caizdir. Bundan fazlası yasaktır. Şimdi böyle olunca mülkün Allah'a ait olduğunu önce bir söylemek sonra emeğin sadece bir şeye sahip olmak için ölçü olduğunu kabul etmek gerekiyor. Emeğin de tamamının değil içerisinden sadece bir bölümünün bize ait olduğunu, geri kalanının başkasının hakkı olduğunu kabul etmektir. Kuran, zenginlerin malının üzerinde yoksulların hakkı vardır diyor.  İşte bunu kastediyor.  Biriktirenlerin, birikimi üzerinde yoksulların , hakkı vardır. Mahrum bırakılmışların ve isteyenlerin, ihtiyaç sahibi olanların hakkı vardır diyor. Kuran’ın bu yaklaşımını bir kapitalistin bunu kabul etmesi mümkün değil. Herkesin kazandığı kendinedir, isteyen isteyene verir, isteyen vermez der kapitalist bakış.  Senin kazandığında herkesin hakkı vardır. Bunları vermek durumundasın. İnfak dediğimiz şey budur. Aksi halde harama batmış bir şekilde yaşamış olursun. Bir başka ayette de şöyle denir: ‘Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. Deki ihtiyaçtan fazla olanı.’ Bunun da kapitalizm ile bağdaşması mümkün değildir. Bu okuduğum ayetlerin hiçbiri kapitalizmle bağdaşmaz. Başka bir ayette gene denir ki; ‘Mallar sizler arasında dönüp dolaşan bir devlet olmasın.’  Başka bir ayette denir ki; ‘Onlar yanındakimizle eşit hale geliriz korkusu ile vermiyorlar. Allahın nimetini inkar mı ediyorlar.’ Başka bir ayette de, ‘Biz yeryüzünde rızık ve rızık kaynaklarını ihtiyacı olanlar arasında eşitçe bölüşülsün diye yarattık.’ Bu da yine kapitalizme aykırıdır.  Böyle onlarca ayet söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında Kuranda ortaya konulan İslamın kapitalizmle bağdaşması mümkün  değildir. Yani sermaye ile para biriktirmecilikle, zengin sevicilikle ve onunla yaşamakla bağdaşması mümkün değildir. Bir defa herşeyden evvel ölüm vardır. Kefenin cebi yoktur. Hiçbirini mezara götüremeyeceksin o zaman niye biriktiriyorsun? Peki biriktirmemesi halinde ne yapılması gerektiğini de söylüyor mu Kuran?
Eğer bir iş yapıyorsan yap ona birşey dediğimiz yok. Elinde bir birikim varsa şu dört yoldan birini yapman gerekiyor.  Bir iş ve istihdam yaratacaksın. Herkesin hakkını vereceksin, işçinin hakkını çalmayacaksın. Sekizini alıp ikisini vermeyeceksin. Beşe beş bölüşeceksin. Bunu yapmıyorsan infak etmen gerekiyor.  Ver ki başkası bunu yapsın. Bunu da yapmıyorsan vakfetmen gerekiyor. Bunu da yapmıyorsan elindeki birikimi başkasına borç vermen gerekiyor ve adam da zor durumdaysa borcu da silmen gerekiyor. Çünkü nasılsa sende ihtiyaçtan fazla. Asla ve kat'a ihtiyaçtan fazlasını elinde tutmaman, biriktirmemen gerekiyor. Biriktirirsen ne olur.? Ateş olur. Tevbe Süresi 35. ayette ‘Biriktirdiklerinizle dağlanacaksınız’ diyor.  ‘Biriktirdiklerinizle dağlanacaksınız. O gün, biriktirdikleriniz alınlarınıza, sırtlarınıza vurulacak, tadın kendi nefsiniz için biriktirdiklerinizi’ denecek. Bunlar Kuran'dan ayetlerdir."
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.12.2016 03:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol