KIŞ GÜNÜ KAPININ ÖNÜNE KOYDU...

Siirt’in Şirvan ilçesi Madenköy’de Turgay Ciner’e  ait maden sahasında meydana gelen heyelan sonucu 16 işçi toprak altında kalarak feci şekilde can vermişti.

02 Aralık 2016 Cuma 22:54
KIŞ GÜNÜ KAPININ ÖNÜNE KOYDU...

Faciaya ilişkin  ihmaller zinciri konuşulurken Ciner Holding skandal bir karara daha imza attı.  Bu kez de arkadaşları toprak altında kalan ve tesadüfen sağ kurtarılan işçiler, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Evrensel’e bilgi veren işçiler, “Telefonla arandık, artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar” dedi.

Hasan Ahbaş’ın haberine göre detaylar:

o madende çalışan ve ismini vermek istemeyen bir işçi, “Yüzlerce işçiyi işten attılar. Herkes göçünü alıp köyüne döndü. Sadece 30-40 işçi kaldı, onlar da arama çalışmaları için bırakıldı. İşten çıkarmalarla ilgili gerekçe bildirilmedi ama şirket yetkilileri eskisi gibi buralara gelmiyor. Ana firma yöneticileri de yok. Burası ıssızlaştı. Bir yetkili, ‘İşler karışık, madenin ne olacağı belli değil’ demiş” dedi.

“Tazminatlar verilmedi”

İşten çıkarılan başka bir işçi;

“İlk başta kimse arayıp sormadı bizi. Burada iş yok, evlerinize gidin dinlenin denildi. Telefonla arandık, artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar. Antlar, C3 ve Nasıroğlu şirketlerinin hepsinde işçiler atıldı. Gerekçe söylenmedi, şimdi şirket yetkililerine de ulaşamıyoruz. Tazminat ve benzeri haklarımız da verilmedi, ne olacağıyla ilgili bir şey söylenmedi”

“Kış günü resmen sokağa atıldık”

“Adı üstünde işçiyiz. Buradan kazandığımız para ile geçimimizi sağlıyoruz. Hepimizin borcu var, çoluğu, çocuğu var. Kış günü resmen sokağa atıldık. Hiç mi vicdan yok. Toprak altında kalabileceğimizi bile bile o maden de çalışıyorduk. Çatlağı da, alınmayan önlemi de hepsini biliyor ve görüyorduk. Şirket de biliyordu. Çalışıyorduk yine de, neden; çünkü mecburuz, başka gelirimiz yok, yoksuluz. İşsizliği, ölümü bizim kaderimiz haline getirdiler. Razı değiliz. Tüm insanlara çağrımdır. Herkesin elini vicdanına koysun. Bu duruma tepki göstersin, bize sahip çıksın.” (Evrensel)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol