'KARŞIMIZA KOMÜNİZM ÇIKAR ÇÜNKÜ...“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, İslam'ın iki büyük şiarının olduğunu belirterek, " Biri Allah’tan başka otorite yoktur demek. Bu biraz daha anarşizme yakındır. Bir diğeri de ‘Mülk Allah’ındır demektir. Allah da dünyada vücud olarak bulunmadığından bunu bir ekonomi-politiğe indirgediğimizde karşımıza ‘komünizm’ çıkar" dedi.

07 Şubat 2014 Cuma 14:22
'KARŞIMIZA KOMÜNİZM ÇIKAR ÇÜNKÜ...“
Eliaçık hoca, RED Dergisi'nde yeralan söyleşide Baran Kaya'nın "Yazdıklarınızda çokça İslam ve sosyalizm arasındaki bağdan söz ediyorsunuz. Bu bağı nasıl kuruyorsunuz?" sorusunu bu sözlerle yanıtladı. " İslam ile sosyalizm arasında 1300 yıl fark var" diyen Eliaçık hoca, " İslam 7. Yüzyıl’da Mekke’de doğdu ve tarihin akışı içinde o anda Mekke’de bulunan zenginlere karşı kölelerin, mülksüzlerin safında yer alarak bir mücadele başlattı. Din olarak kendini var etmesinden kaynaklanan sarsıcı bir etki bıraktı ve bu etki hâlâ devam ediyor. Daha sonra, her devrimin başına geldiği gibi, devrimden sonra düzene dönüştü. Düzen kendini yenileyemedi, o zaman Sasani ve Roma İmparatorlukları vardı dünyada. Onların devlet geleneklerini, mülk alışkanlıklarını aldılar. Emeviler, Selçuklular, Osmanlılar bu biçimde tarihte kendisini var etti. Ve çağımıza geldiğimizde askeri tarım imparatorlukları yıkıldı. Dinlerin etkisi azalınca kapitalizm karşıtlığı Avrupa’da başlayan sosyalist ve komünist bir dalga haline dönüştü. Sosyalizmin işçilerden, emekçilerden, ezilenlerden yana olmasıyla, İslamiyet’in 7. Yüzyıl’da köleleri ve ezilenleri savunması aynı şeydir. Hayatta bana göre iki çizgi var: Bir ezenler, bir ezilenler vardır, bir aşağıdakiler vardır bir de yukarıdakiler. Bir sınıfsız toplum isteyenler vardır, bir de toplumu sınıflara bölmek isteyenler. Bir tarafta Musa vardır bir tarafta Firavun; bir tarafta Nemrut vardır, bir tarafta İbrahim. Tarihte hep bu iki çizgi vardır" dedi.


ZAMANIN EGEMENLERİNİN KARŞISINDA BİR PEYGAMBER OLMUŞTUR HEP...
Bunun yedinci yüzyıldaki ifade şeklinin İslam, 19. yüzyıldaki ifade şeklinin ise Marksizm olduğunu savunan Eliaçık hoca, " Bunun 7. Yüzyıl’daki ifade şekli İslam’dı. 19. Yüzyıl’daki ifade şekli Marksizm oldu. Ben bu ilişkiyi tarihsel olarak buraya koyuyorum, buraya oturuyor. Mesela mülkiyet konusunda da aynı şey var. Derinlemesine anlatmak uzun sürebilir ancak kabaca söyleyecek olursak iki büyük şiarı vardı İslam’ın, biri  ‘La ilahe illallah’tır. Allah’tan başka otorite yoktur demek. Bu biraz daha anarşizme yakındır. Bir diğeri de ‘Lehü’l- Mülk’tür. Mülk Allah’ındır demektir. Allah da dünyada vücud olarak bulunmadığından bunu bir ekonomi-politiğe indirgediğimizde karşımıza ‘komünizm’ çıkar. Dolayısıyla mülk toplumundur, kamunundur demektir. Ne tarihsel olarak ne de ekonomik olarak İslam’ın kapitalizmle bağdaşması ve yakınlaşması mümkün değildir. Tam tersi Kur’an servet sahiplerinin doğrudan karşısında yer alır, saldırır, eleştirir. Zamanın neresinde bir servet ve iktidar sahibi varsa karşısında bir peygamber vardır. Bu tarihsel olarak böyledir. Şimdi bunu tarafsız bir siyaset bilimciye aktarsak, bize bir bağdan söz edecektir" diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.02.2014 11:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Y. Güney 2014-02-07 17:14:13

Işte bu hocam ağzına yüregine Sağlık

Avatar
kadir ertekin 2014-02-07 19:05:49

soyguncular ,haramiler, acımasızlar ve vicdansızlar okursa daha iyi olur diyorum .

Avatar
MEHMET KURT 2014-02-07 19:42:57

eli̇açik hocayi akp düşmanliğindan dolayi sevmi̇yordum. 2 ki̇tabini okudum. adam hakli arkadaş ama tayyi̇be laf çakiyor ordan sevmi̇yorum ama her yazdiği her söyledi̇ği̇ de hakli. ne yapacağimi şaşirdirm valla

Avatar
Yavuz @aydın önder 2014-02-08 10:05:14

siz de kurani, kitabında yüce allah dedigi gibi anlayarak sindire sindire okusaydınız ne kadar da çok zekat ve infaktan bahsettigini görürdünüz. hidayete ermenin mal hırsından vaz geçmeden olmayacağını, kitabında zaten allaha ait olan mulkü neden allah yolunda harcamıyorsunuz diye sorulduğunda cevabın ne olduğunu düşünmeden okunan kuran'ın neye faydası olur?

Avatar
fesih eye 2014-02-08 16:34:00

sayin eliaçik bu bilislmsel çözumlemlerinden dolsyi kendisini kutluyorum

Avatar
egemen kaymakcı 2014-02-11 00:59:52

kardeşim yazıdan kopyalama yapıcaz, yapamıyoruz. ne kıymetli siteniz varmış be.

Avatar
erol soysever 2014-02-07 17:33:19

akp sosyali̇st mi̇ydi̇ de, i.eliaçık bu partiye oy vermişti ?..

Avatar
aydın önder 2014-02-07 19:02:33

Vermezse Mabut neylesin ilahiyat. Onca yıl ne okumuş bu şahıs? Ortalıkta gezinip kahvede muhabbet etse bundan daha sağlam bilgilere ulaşırdı.