KANDİLLİ'DEN FLAŞ DEPREM UYARISI!

KANDİLLİ Rasathanesi'nden Muğla depremine ilişkin son dakika açıklamalar geldi. Yeni bir deprem uyarısı da var.

21 Temmuz 2017 Cuma 17:10
KANDİLLİ'DEN FLAŞ DEPREM UYARISI!

MUĞLA açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki deprem tsunami yaratınca gözler uzmanlara döndü. Kandilil Rasathanesi depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. 
Yeni depremler beklediklerini belirten Kandilli dün gece meydana gelen depremin büyüklüğünün 6.3 değil 6.6, hissedilen şiddetinin ise 7.0 olduğunu açıkladı.

İşte Kandilli'den yapılan son dakika açıklamalar:
YENİ DEPREM 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR : Deprem ciddi anlamda hasara yol açtı. Herhangi kaybımız yok, 80 yaralı var. 160 kadar artçı kaydettik. En büyüğü 4.8. 5.5 büyüklüğüne kadar artçı depremler bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte teyakkuzda olunmalı.
KIYIDAN 100 METRE İÇERİ SU GİRDİ
Tsunami meydana geldi. Bu tsunami sizin Uzakdoğu'da gördüğünüz anlamda değil. Bu tsunami Bodrum Limanı'nda olan bir istasyonumuzda. Maksimum 13 cm olarak kaydedildi. Kıyıdan 100 metre içeri kadar su girdi. 30-40 cm tsunami dalgası ölçüldü.  Bu bölgelerde tsunami görebiliriz. 
HER AN HAZIR OLUNMALI
Dün akşam meydana gelen deprem sismik boşlukta olduğunu söyleyebiliriz. Deprem Gökova Körfezi içinde gerçekleşen sistemde kırılan fayda meydana geldi. Doğu Anadolu fayından bağımsız. 
Deprem kırılan bir fay içerisinde meydana geldi. Ülkemiz deprem ülkesi. Herkesin depreme her an hazır olması lazım.
BÜYÜKLÜĞÜ 6.6 HİSSEDİLEN ŞİDDET 7.0
Drepremleri gizleme gibi bir durum yok. Deprem izleme merkezlerinde revizeler vardır. Son verilerde depremin şiddetini 6.6 olarak söylüyoruz.  7.0'lik şiddet hissedildi.
RASASATHANE'NİN TSUNAMİ AÇIKLAMASI
Deprem sonrası meydana gelen tsunamiye ilişkin Kandilli Rasathanesi'nden sabah bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada şöyle denilmişti:
Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir.

NEDEN TSUNAMİ OLDU?
Ege denizinin depremsellik bakımından en aktif kısmı İzmir Körfezi, Karaburun yarımadası ve Sakız adasıdır. MÖ 496 ve MS 1949 yılları arasında 20 adet orta ölçekte deprem meydana gelmiş, bunlardan 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli olanlar tsunami oluşturmuşlardır.
1 METRELİK TSUNAMİ BİLE OLMUŞ
1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga ve 1.5 km derinliğinde su baskın alanı ve Ünye (Ios), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir.

Tsunami dalgası Fethiye'de 1m'ye ulaşmış, su baskın derinliği 250m olarak gözlemlenmiştir. 12 Haziran 2017'de Karaburun açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğünde depremde de yaklaşık 15 cm'lik tsunami dalgası gözlenmiştir.
TARİHTEKİ EN BÜYÜK DEPREM 5 BİN KİŞİYİ BOĞDU
21 Temmuz 365 tarihinde batı Girit'te meydana gelen deprem ve tsunami Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiştir. Bu depremin Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem olduğu düşünülmektedir. Iskenderiye'de tsunami dalgasının kıyıdan oldukça içerilere  ulaşmış olduğu, hatta bazı teknelerin evlerin çatılarına yerleşmiş olduğu ve yaklaşık 5000 kişinin boğulmuş olduğu tarihsel çalışmalarla ortaya koyulmaktadır.
Girit'te yapılan çalışmalar tsunami yüksekliğinin 6m olduğunu ortaya koymaktadır. 1303 yılında Batı Helen Yayı'nda (Girit'in güney doğusu) meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmiştir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.07.2017 22:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol