JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLADI!

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, beklenen İstanbul ve Bursa depremleri hakkında bilgi verdi.

08 Kasım 2016 Salı 14:41
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLADI!

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği'nin açılışı için düzenlenen kahvaltıya katılan Er, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde gerçekleşmesi beklenen İstanbul depreminden en çok etkilenecek ilin Yalova olduğunu belirten Er, "Türkiye dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birisi üzerinde yer almakta. KAF ve DAF fay hatları dünya literatüründe yer alan fay hatlarıdır. Bu aktif fay hatlarının en önemlisi ise KAF'dır. Bu fay hattının üzerinde de Yalova bulunmaktadır. Deprem riski olan illerin başında Yalova gelmektedir. İstanbul ve diğer iller gündeme getirilmesine rağmen etkilenme anlamında Yalova bu illerden daha ileridedir. Marmara Denizi içerisinde bakanlığın 2012 yılında açıkladığı aktif fay hatları haritasında da görüldüğü üzere, Marmara içinden geçen fay hattında oluşacak bir enerji boşalmasından İstanbul etkilenecektir, ama bu depremden Yalova da etkilenecektir. Gemlik Körfezi'nin güneyinden geçen fay hattında oluşacak bir depremden de Yalova etkilenecektir. İstanbul 1 fay hattı üzerinde meydana gelecek depremden etkilenirken Yalova 3 fay hattında oluşacak depremlerden de etkilenecektir" dedi. 

Beklenen Bursa depremi ile ilgili de bilgi veren Er, "Bursa'yı bekleyen bir fay hattı var. 1855 depremi küçük kıyamet olarak bilinir. Burada oluşan depremin tekrarlanma periyodu 150 ile 180 yıldır. Eğer tekrarlanma periyodu 150 yılsa zaten depremin günü gelmiştir. Deprem bugün ya da yarın olabilir diye beklememiz lazım. Periyodu 180 yılsa 5-10 senelik bir zamanımız kalmıştır. Bursa yine eli kulağında bir depremi beklemektedir" şeklinde konuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol