İŞTE İSLAM'IN EN TEMEL MESAJI!

İhsan Eliaçık hoca, İslam dininin en temel ve evrensel mesajının günümüzde bilinenin aksine namaz, oruç, hac ya da başörtüsü olmadığını söyledi.

19 Eylül 2014 Cuma 17:53
İŞTE İSLAM'IN EN TEMEL MESAJI!
Bunların evrensel şiarlar olmadığını vurgulayan Eliaçık hoca, dinin direğinin adalet ve dürüstlük olduğunu söyledi. Dinin özünün kardeşlik, paylaşım olduğunu söyleyen Eliaçık hoca, " Tamam namaz kılmak var, başörtüsü de var ama bunlar İslam'ın evrensel şiarları değildir. Dinin direği adalet ve dürüstlüktür. Dinin özü kardeşliktir, paylaşımdır. Elindekini başkasıyla bölüşmektir. Hak-hukuk gözetmektir. Başkasıyla hegemonik ilişkiye girmemektir. Patronlar çalışanlarına karşı efendi-köle yaklaşımı içinde. Cemaatlerde abilik kavramı var. Bu da hegemoniktir. Birisi geliyor, Peygamber'in oturduğu meclise. "Hanginiz Muhammed?" diyor. Peygamber'i tanıyamıyor. Nasıl tanısın. Hz. Muhammed topluma karışmış. Ne bir abi gibi, ne bir şeyh gibi, ne bir üstat gibi. Kılık kıyafet oradakilerden birisi gibi. Hegemonik ilişkiyi yok etmiş. Sen bir tarikata gitsen, "Hanginiz şeyh" diye sorar mısın? Bakacaksın, kim yüksek bir tahtta oturuyor, kimin etrafında pervane olunuyor, kimin eli ayağı öpülüyorsa o şeyhtir. Bir partiye git, genel başkan hemen belli olur. Hiyerarşi vardır, protokol vardır, kasılma vardır, insanlara efendi-köle ilişkisi sergilenir. Peygamber'e "Hanginiz Muhammed?" diye soruyor. Peygamberimiz etrafındaki insanlara "Ashabım, arkadaşlarım" derdi. Peygamberimizin müridleri, talebeleri yoktu. Arkadaşları vardı. Eşitlik gibi. Peygamberimiz sıradan bir sıradışı idi. Dışarıdan baktığınızda sıradandı ama konuşunca onunla sıradışı olduğunu görürlerdi. Zaten o sıradışılık ona bu sıradanlığı öğreten bir sıradışılık. Adam evleniyor, karısıyla hegemonik ilişkiye giriyor. Yani "Senin sahibin benim, seni satın aldım" gibi hareket ediyor. Halbuki gönüllü sözleşmeden doğan yükümlülükler, karşılıklı olarak yerine getirilmelidir. Evinizde, işyerinde bu böyle olmalıdır. Devlet-millet ilişkisinde de böyle olmalıdır. "Siz bunu yapacaksınız ben bunu yapacağım" denilir ve ona uyulur. Kimse kimsenin efendisi, kimse kimsenin kölesi değildir. İslamiyet "Mülk Allah'ındır" diyor. Tüm iktidar, mal, servet Allah'a aittir. "Hepiniz yoksulsunuz, zengin olan Allah'tır" ayeti gereğince bir Müslüman'ın kendisine "Ben zenginim" demesi bile edebe mugayirdir, edepsizliktir. İslam'ın en temel mesajı bence bu" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.09.2014 17:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
aydın aydın @akif cokgungor 2014-09-22 13:27:05

yani her herzeyi ye,çal çırp,adam öldür,kul hakkı ye,fitne yap hatta savaş çıkar,ama namaz kıl oruç tut cennettesin.vayyyy beeeeeeeeee.bumu senin anlayışın...

Avatar
mutlu yildirim 2014-09-22 13:54:17

Hocam size yuklenecekler sen nemazi orucu tutmasanda da olurmu demek isteyecek hatta ileride gidecekler Kur'an da bilinen herkezin yuregi kadardir buyuk olmayanlar ve kalb ve gozu perdeli olanlar sizi anlamazlar onlar cunki yazdiginiz gibi yasamaya korkanlardir Allah en ala gercegi bilendir.

Avatar
caktar aktar 2014-09-22 12:49:15

Hocam size saygım sonsuz ama bence islamın ana mesajı (nasıl elde edersen et) Paradır. İslam ı kim yada kimler temsil ediyorsa 'Halka din iman, kendisine han hamam'

Avatar
Yusuf Yazıcı 2014-09-23 07:56:43

Adalet ve Hukukun tecelli etmediği yerde! Ahali dilsiz Şeytan hükmünde olacağından ve Hakkı Gözeten Olmadığından! Başların secdeye ve bilfiil kapanmasının kafi olmayacağı! Adaletin, Hakkın Hukukun gözetilmediği yerlerde Şekli ibadetin kifayet etmeyeceği ortadadır!!!

Avatar
selahattin Yetiskin 2014-09-22 15:16:47

Hocam çok sağ ol agzina saglik.hepimizin alacagi mühim dersler bunlar.

Avatar
'Kırmızı' Nazmi Akyıldız 2014-09-24 06:47:15

Şahane bir özet olmuş bence.

Zaten anadilde ve Ihsan Eliaçık çalışması gibi dosdoğru mealini anlayarak idrak edilen namaz ve oruçta ve sonradan artık herkesçiklerin kendilerince benimsedikleri ve/veya daha 'farz' buldukları benzeri ritüellerde yine bu özet çıkıyor:
Ayetlerin talep, öneri, sakınılması kuralı konulmuş durum, davranış, niyet ve düşünce şekilleri;
Ve çizilen bariz yol haritası Eğer
Uygulamada Yoksa,
O namazın, oruç vb.'nin ZERRE anlamı ve önemi kalmıyo.

Allah'a tazminat ödeyemezsin, rüşvet veremezsin, günah çıkartamazsın.
Suçumuz, eksiğimiz, fazlamız, yanlışımız, doğrumuz ve nemiz var veya yoksa O - ki dileyen O'na Allah der, dileyen O'nu sonsuz isim ve sıfatlarıyla anma tercihini seçer, ki o özgürlüğü veren de O'dur - herşeyi en doğru ve en iyi şekilde belirlediği gibi bunları da en doğru ve en iyi bilen yegâne yetkili merci olarak bize bildirmiş, daha bunun sağı solu olmaz.

Hak hukuk ve adalet ve anlayış ve hoşgörü ve merhamet ve sevgi saygı erdem ve tevazu ve iyiniyet falanın DIŞINA ÇIKAN, HİÇ BOŞUNA BANA EĞİLİP KALKMASIN diyor.
Kul hakkı, yetim hakkı yeyip karşımda secde edip benden daha fazla mülk, daha fazla zevk sefa zenginlik ve güya bereket adı altında aslında donunun keyfini dilemesin gelip boşuna diyor.

Çünkü böylesinin adı malum: münafıktır ve esas görünmez olduğunu sanan başdüşmanlardır.
Onlar sanır ki, yeriz içeriz götürürüz gaspederiz el koyarız yakarız yıkarız put dikeriz gökdelen şekli, ve satarız Allah'ın suyunu HES deyip, sonra da yarapbim şükür bize müdahale etmediğin ve biz zalimlerin mazlumları ezerek egemenliğimizi göstere göstere sana şirk de koşarak sürdürmemize göz yumduğun için, di mi ya, yemezler.
Allah'a sığın çal çırp, var mı öyle yağma.

Konuyu saptırmayın.
Sanki ibadetini dosdoğru yapanlar bu yazıdan ibadete gerek olmadığı anlamını mı çıkartacak?

Sadece şekle saplanıp kalmışsınız, o eğilmenin, secdenin rükûnun, o açlığın ve sabrın, paylaşım ve adaleti BELKİ Bİ ARA NASİP KISMETSE'ye bırakınca bi anlamı yok, bunu anlayın daha artık.
O adaletin, hak hukuk adaletin, sevgi saygı ve paylaşımın, ve evet Bugün Örneği gibi GEZİ RUHU'nun birebir uygulanması gerekir ki o gerçekten gerçek bir ibadet olabilsin.
Unutulmamalıdır ki GeziParkıDirenİşgalDayanışması fenomeni, Zor Kullanılarak sözde sona erdirildi.

Yani Gezi Ruhu'nun bir anlamda 'sözü kesildi', buna rağmen Allah bir bereket verdi ki, neredeyse her yerin bi park dayanışması-halk meclisi/forumu oldu ve çok da güzel örnek ve ders oldu ve gelişip verimli yarınlara doğrudan demokratik çiçekli böcekli cennet bir dünyaya doğru öncülük yapacaklar, etkinlikler şimdiden mevcut sistemin sunduğu paketlerin pabucunu dama fırlattı bile çoktan, rekorumuzu kendimiz kırıyoruz habire, o derece.
Hepimiz elimizden geldiğince karşılıksız katılımda bulunuyoruz ve noluyo, daha mı fakirleştik?
Dış Güçler mi besliyo bizi yoksa?
Faiz Lobisi mi yoksa?

Şunu bilin ki, paylaşmayan hiç bir zaman gerçekten mutlu olamaz.
Yandaşıyla değil, muhtaç ve mahrum bırakılmışlarla.

Hey gidi.
Selametle.

Avatar
Emin Elcitorunu 2014-09-22 15:01:57

Sevgili hocam.Yureginize saglik,kaleminiz daim olsun.O tur insanlar uste Allah Allah ,alta nauzibillah takimindandir.

Avatar
Çetin Uzkal 2014-10-06 14:40:44

Ağzına, aklına sağlık hocam. İbadetin, inancın özeti bu. Gerisi gösteriş, şekilcilik, bir kısmı o zamanın şartları. Anafikir tek ve net..