İŞTE 57 YILLIK '27 MAYIS' SIRRI!

27 Mayıs darbesinin ayrıntıları... Menderes'i havalalanında bakın ne hale getirmişler?

28 Mayıs 2011 Cumartesi 18:39
İŞTE 57 YILLIK '27 MAYIS' SIRRI!

 Adnan Menderes'in yeni görüntülerinin yayınlanması dönemin canlı tanıklarının açıklamalarını da beraberinde getirdi. 72 yaşındaki Mustafa Nevzat Eskioğlu, 50 yıllık '27 Mayıs' sırrını Adnan Menderes'in TRT Haber'de yayınlanan görüntülerini izleyince açıkladı. 


1960 ihtilalinde Yeşilköy'de görevli olan Eskioğlu, darbecilerin Bursa'dan getirdikleri ve uçaktan indirdikleri Başbakan Adnan Menderes'i tekme tokat havaalanı binasına soktuklarını açıkladı. 

O günleri anlatırken gözleri dolan Eskioğlu, "En garibime giden ve acı olan bir Başçavuş bile Başbakan'a tokat attı." dedi.

1958 yılında Esenboğa Havalimanı'nda elektrik teknisyeni olarak iş başı yapan Eskioğlu, 1959 senesinde Yeşilköy Havalimanı'na görevlendirildi. Şu anda Ankara Yenimahalle'de yaşayan Eskioğlu, 27 Mayıs yıldönümünde televizyonlardan izlediği Menderes görüntüleri sonucunda şahit olduğu bir olayı CİHAN'a anlatmaya karar verdi. Bir ülkeninBaşbakanı'na darbecilerin reva gördüğü muameleyi paylaşırken o günleri tekrar yaşayan Eskioğlu, Yeşilköy Havalimanı'nda görevli olduğunu söyledi.

27 Mayıs 1960'da terminalin önüne bir tank geldiğini ve havalimanı binasına birkaç askerle üsteğmen girdiğini ifade eden Eskioğlu, üsteğmenin "İhtilal oldu, siz ne yapıyorsunuz burada?" dediğini aktardı. Subaya 'nöbetçi memur' cevabı verdiklerini dile getiren Esikoğlu, üsteğmenin kendilerine 'Bir yere çıkmayın, burada oturun' emri verdiğini anlattı.

Ertesi gün geç vakitte yaşananlara ise hala inanamayan Eskioğlu, 28 Mayıs 1960 gecesi saat 02.00 civarında C47 askeri uçağın havaalanına indiğini belirtti.

Bundan sonrası Eskioğlu'nun ağzından şu şekilde kelimelere döküldü: "Uçağın kapısı açıldı. Subay ve astsubaylar yan yana dizildi. Başta rahmetli Menderes, kardeşi Ethem Menderes ve birkaç bakanı indirdiler aşağı. Sille tokat askeri lojmana soktular. Döverek. Darp ettiler. Hem yürüyor hem askerler sille tokat içeriye soktu. Biz de camdan izliyorduk. Asker geldi 'ışıkları söndürün ses etmeyin' dedi. Geç vakitte Yassıada'ya götürmek için tekrar çıkarıp götürdüler."

"ARKADAŞIMIZ HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADI"

Bir ülkenin Başbakan'ına yapılanlara inanamadığını ancak yaşanan bu olayın içinde uhde olarak kaldığını anlatan Eskioğlu, "Bunu onun için paylaşıyorum sizinle. Hiç insanın aklına hayaline gelmeyecek bir manzara. Hala da gözümün önünden gitmez o manzara. İki tarafa subay astsubaylar dizilmiş uçak merdiveninden binaya kadar sille tokat götürdüler. Menderes ve yanındakiler hiçbir şey yapamadılar. Bizimle beraber Rafet diye bir arkadaşımız vardı hüngür güngür ağladı. Karadayı diye meydan müdürümüz vardı. O gece hep beraber lojmandaydık. Bunu birebir yaşadık." diye konuştu.

Başvekil Adnan Menderes'in çok sevilen bir devlet adamı olduğunu dile getiren Eskioğlu, "Böyle bir kişiye böyle bir muamele insanın aklına durgunluk verir yani. Akla hayale gelmeyecek bir şey. Bursa'dan getirildiğini hatırlıyorum ben. İskeleye götürüp oradan Yassada mahkemesine götürdüler. Biz 3–5 kişiyiz orada bir sürü asker var müdahale edemedik. Etmeye kalksak bizi de götürürlerdi." diyerek o günleri anlattı.

"O MANZARA GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN GİTMEZ"

Tekme ve tokatlar karşılığında yere düşen olmadığını ifade eden dönemin canlı tanığı Mustafa Nevzat Eskioğlu, "En garibime giden bir başçavuş bile Başbakan'a tokat attı. Yüksek rütbeli bir subay değil. Ama bir başçavuşun böyle bir muamele yapması çok tuhafıma gidiyor. Hala unutamam ben onu. 28 Mayıs 1960 gece saat 02.00." dedi.

Menderes'in çok efendi bir insan olduğunu anlatan Eskioğlu, yapılan muameleye bir karşılık veremediğini boynunu büküp yoluna devam ettiğini ifade etti.

"Senelerce unutamadım. Herkes bilsin diye paylaştım. Dün akşam 27 Mayıs olaylarını izlerken Menderes'i görünce hatırladım ve telefonla sizi aradım. Birebir yaşadım çünkü ben bunu." diyen Eskioğlu, darbeden sonra Haziran'da yedek subay olarak askere gittiğini ve Çorlu'da Menderes ve arkadaşlarının yargılanmalarını aylığı 10 liraya kiraladığı radyodan takip ettiğini ifade etti.

"CHP MENDERES'İ HAZMEDEMEDİ, DARBEYLE GÖNDERDİ"

Halkın Menderes'i çok sevdiğinin yıllar sonra ortaya çıkan darbeden 4 ay önceki Kırşehir Mitingi görüntüleriyle de ispatlandığını söyleyen Eskioğlu, "Ama CHP hazmedemedi. Çünkü tek parti devrini yıkmıştı Menderes. 1950'de büyük bir çoğunlukla geldi. Sandıkta yenemeyeceklerini anlayınca bu asker müdahalesi oldu."ifadelerini kullandı.

27 Mayıs öncesinde Türkiye'de bir kışkırtma politikası izlendiğini talebelerin sokağa döküldüğünü hatırlatan Eskioğlu, Menderes döneminde ülkenin büyük bir huzur içinde yaşadığını şu sözlerle ortaya koydu: "Her şey çok güzeldi. Rahmetli Menderes çok şeyler kazandırdı. Doğru dürüst şeker fabrikası yoktu bir sürü şeker fabrikası yapıldı. 50'den evvel biz çok yokluk çekti. Rahmetli annem çoraplarımızı yamardı, yamalı çorap giyerdik. Bir tahta çantayla abim ben ve kardeşim okuduk. Yokluk vardı ve eziyet de vardı. Menderes geldi rahatladık. İstanbul'a gayet güzel asfalt yaptı, 'uçak mı indireceksin?' dendi. Çok ileri görüşlüydü. Maaşlarımız tıkır tıkır ödendiği gibi ben 200 lira maaşla başlamıştım. Yüzde 100 zam yapıldı 500 lira oldu maaşım. 1960 darbesi sonrası Türkiye allak bullak oldu. Ekonomi bozuldu. Dış ilişkiler bozuldu."

"İDAM EDİLDİĞİNİ DUYUNCA HERKES AĞLADI"

İdam edildiği duyulduğunda milyonların gözyaşı döktüğünü vurgulayan Eskioğlu, hala o günü hatırladıkça yüreğinin sızladığını belirtti. Eskioğlu, darbecilerin Menderes ailesini de darma duman ettiklerini söyleyerek, "Şu yaşa geldim. Bunu birebir yaşadım herkes bilsin istedim. İhtilal yapmak nerelere varıyor. Bir aile söndürüyor memleketi gerilere götürüyor. Ortamı berbat ediyor.

Artık darbe olmaz askerimiz Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla gayet iyi. Niye darbe olsun suyu mu çıktı Türkiye'nin. Buna mı ihtiyaç var." diye konuştu.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol