'İSLAM'IN ŞARTINI 3 YAPTILAR'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " Şu anki dindar-muhafazakâr anlayışa göre İslam'ın şartı üçtür: Başörtüsü, 5 vakit namazını göstere göstere kılmak, antikomünist olmak! Bu üçüne dindarlık deniliyor" dedi.

24 Mart 2014 Pazartesi 12:43
'İSLAM'IN ŞARTINI 3 YAPTILAR'
İnsanlar'ın İslam'ın ana öğretilerini unuttuğunu, İslam'ı sadece namaz kılmak, oruç tutmak ve hacca gitmekten ibaret gördüğünü kaydeden Eliaçık hoca, " Ritüeller kalmış sadece. Şu anki dindar-muhafazakâr anlayışa göre İslam'ın şartı üçtür: Başörtüsü, 5 vakit namazını göstere göstere kılmak, antikomünist olmak! Bu üçüne dindarlık deniliyor. Küllen yanlış" dedi.

Eliaçık hoca şunları söyledi: " Tamam namaz kılmak var, başörtüsü de var ama bunlar İslam'ın evrensel şiarları değildir. Dinin direği adalet ve dürüstlüktür. Dinin özü kardeşliktir, paylaşımdır. Elindekini başkasıyla bölüşmektir. Hak-hukuk gözetmektir. Başkasıyla hegemonik ilişkiye girmemektir. Patronlar çalışanlarına karşı efendi-köle yaklaşımı içinde. Cemaatlerde abilik kavramı var. Bu da hegemoniktir.

Birisi geliyor, Peygamber'in oturdğu meclise. "Hanginiz Muhammed?" diyor. Peygamber'i tanıyamıyor. Nasıl tanısın. Hz. Muhammed topluma karışmış. Ne bir abi gibi, ne bir şeyh gibi, ne bir üstat gibi. Kılık kıyafet oradakilerden birisi gibi. Hegemonik ilişkiyi yok etmiş. Sen bir tarikata gitsen, "Hanginiz şeyh" diye sorar mısın? Bakacaksın, kim yüksek bir tahtta oturuyor, kimin etrafında pervane olunuyor, kimin eli ayağı öpülüyorsa o şeyhtir. Bir partiye git, genel başkan hemen belli olur. Hiyerarşi vardır, protokol vardır, kasılma vardır, insanlara efendi-köle ilişkisi sergilenir. Peygamber'e "Hanginiz Muhammed?" diye soruyor.

Anayasa Mahkemesi Röportörü Doç.Dr. Osman Can da bir toplantıda aynını söylemişti. "Başkanım mı diyelim" diye soranlara "Böyle hegemonik ilişki olmasın" demişti, "Sıcak bir ilişki olsun, arkadaşlık havasında" demişti. Peygamberimiz etrafındaki insanlara "Ashabım, arkadaşlarım" derdi. Peygamberimizin müridleri, talebeleri yoktu. Arkadaşları vardı. Eşitlik gibi. Peygamberimiz sıradan bir sıradışı idi. Dışarıdan baktığınızda sıradandı ama konuşunca onunla sıradışı olduğunu görürlerdi. Zaten o sıradışılık ona bu sıradanlığı öğreten bir sıradışılık.

Adam evleniyor, karısıyla hegemonik ilişkiye giriyor. Yani "Senin sahibin benim, seni satın aldım" gibi hareket ediyor. Halbuki gönüllü sözleşmeden doğan yükümlülükler, karşılıklı olarak yerine getirilmelidir. Evinizde, işyerinde bu böyle olmalıdır. Devlet-millet ilişkisinde de böyle olmalıdır. "Siz bunu yapacaksınız ben bunu yapacağım" denilir ve ona uyulur. Kimse kimsenin efendisi, kimse kimsenin kölesi değildir. İslamiyet "Mülk Allah'ındır" diyor. Tüm iktidar, mal, servet Allah'a aittir. "Hepiniz yoksulsunuz, zengin olan Allah'tır" ayeti gereğince bir Müslüman'ın kendisine "Ben zenginim" demesi bile edebe mugayirdir, edepsizliktir. İslam'ın en temel mesajı bence bu.

Namaz köklü bir ritüel. Sümerlere kadar gidiyor. Tabletlerde ellerini göğüslerine bağlayarak güneş karşısında yanyana dimdik duran kadın ve erkek figürleri var. Rüku da aynı şekilde. Kur'an bunu devam ettiriyor, güneşe karşı değil de "Allah'a karşı yapın" diyor. Dinin ritüel bir boyutu var. Namaz, oruç, hac, abdest gibi. Bunlar ibadet değildir. Nüsuktur. Ritüeldir. İslam da ritüelleri en az olan dindir. İslam'ın yüzde 5'i kadarını teşkil eder. Yüzde 95'i hayatla ilgilidir. Hukukla ilgilidir. Politiktir. Ahlakla ilgilidir. İtikatla ilgilidir. İnsanlara gülümsemek mesela ibadettir. Nezaket, cömertlik, kardeşlik vs ibadettir. Şu an bu tam tersine çevrilmiş durumdadır. Din üç-beş tane ritüele bağlanmış. Diyanet teşkilatı da sadece bu ritüellerden sorumlu kılınmış. Diyanet camilerde namaz kıldırır. Ezan okutur. Hacca götürür getirir. Bankacılıkla, faizle, tefecilikle, haksız kazançla, mülkiyetin bölüşümü ile ilgili hiçbir şey söylemez. Görevi o değil çünkü. Faiz için Kur'an "Allah'a ve Resul'üne savaş açmak" değerlendirmesi yapıyor. Hiçbir şey hakkında bu benzetme yapılmamıştır. Faiz yiyenler Allah'a ve Resulüne savaş açmaktır. Kapitalizm'in temeli zaten faizdir. Dolayısıyla Kapitalizm, Allah'a ve Resulüne savaş açmaktır. İhtiyaç fazlası zaten hırsızlıkken, alınteri dökmeden faiz yoluyla edinilen para Allah'a savaş açmak anlamına gelir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.03.2014 12:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Bahadır 2014-03-25 11:08:49

Namaz, zekat, hac, oruç Allah'ın bize emrettiği ibadetlerdir. Tabi ki İslam bunlardan ibaret değildir. Namazı dosdoğru kılın derken "Allah'a tam olarak iman ederek kılın" diyor. Diğer detaylar önemli değildir, zaten her mezhep namazı farklı kılar. Yoksa rükuda dümdüz dur, secdede dirseklerin yere değmesin vs. değil. Akıl var mantık var. Kuran tamamen aklı kullanmayı emreder. Kardeşlik, adalet, (düşmanına bile adaleti) emreder Kur'an. Ayrıca Allah bütün müslamanların bir olmasını ve hepsinin eşit görülmesini emreder, mezhepçilik, cemaatçilik vs. yasaklanır. Kuran'da yazıyor bu saydıklarım.

Avatar
ısmail demir 2014-03-24 23:42:59

Salat yazan her yere namaz yazarsanz namazı dogru kıl dürüst kıl efendi efendi kıl adil kıl bak bizle meleklere muhammed için namaz kıldık bile yazar . Yardimlasma dayanışma destekleme anlamında kullanılıyor bir çok yerde bu şekilde değerlendirin olayı .

Avatar
MESELE 2014-03-25 20:16:48

değerli hocam! sizin gibi değerli hocalarımız daha çok olsa da kur'an'da ne yazdığını bilmeyip namazı camide elalem beni görsün de işlerim açılsın diye kılan, başını kocası babası bazı kesimlere dahil olmak ve çıkar için kapatan günahkar ve cahil toplulukları daha fazla aydınlatabilse....amin!

Avatar
Seyfiddin Iflazoglu 2014-03-24 18:51:35

Agzina saglik

Avatar
Huseyin Unlu 2014-03-24 19:32:09

Muhtesem hocam

Avatar
mehmet gurakan 2014-03-24 21:38:24

Ihsan beyi devamli takip ediyorum, cok dogru muslumanlik sadece namaz veya hacha gitmek gibi kolay olamaz , enonelisi benim icin durusluk ve edep tir

Avatar
hüsna arıcı 2014-03-24 21:56:26

peki hemen hemen bütün sürelerde neden rabbimiz namazı doğru kılın dikkattli kılın diye emrediyor.

Avatar
tamdereli 2014-03-24 22:24:43

hüsnü aricı hemen hemen bütün ayetlerde değil. namazın geçtiği ayetler de dosdoğru kılın dıyor. kameraya poz verin demiyor. kuran ı okuyanlar bilir. her yerde namaz geçmiyor.