'İSLAM'IN BEŞ DEĞİL ÇOK ŞARTI VAR"

İhsan Eliaçık hoca, " İslam'ın beş şartı diye birşey yok. Doğru olmak, dürüst olmak, kul hakkı yememek İslam'ın şartlarından değil midir?" dedi.

25 Temmuz 2014 Cuma 12:07
'İSLAM'IN BEŞ DEĞİL ÇOK ŞARTI VAR

 Rotahaber'e konuşan Eliaçık hoca, " Din özellikle de İslam denince doğruluk, dürüstlük, ahlak, adalet, yalan söylememek, adam öldürmemek, emeği çalmamak, kul hakkı yememek, alın teriyle geçinmek akla gelmeli" dedi. Ama günümüzde bunların dikkate alınmadığını belirten Eliaçık hoca, " Niye din deyince bunlar akla gelmiyor da, hemen namaz, oruç, hac akla geliyor? Ben bunların hiçbiri Kur’an’da yok demiyorum. Vardır. Ama şu anki dindarların abarttığı kadar birinci sırada değildir. Birinci sırada olması gereken diğerleri olmalıdır. Dinin yapılması gereken ilk 15 tane emri derseniz, ilk 9 sırada o Musa’ya verilen ayetler gelir. İslam’ın beş şartı falan diye bir şey yok. Kolaylık olsun diye alimler tarafından sıralanmış. Beş şart, otuz iki farz var, elli iki farz var falan… Doğru olmak, dürüst olmak, haksızlığa itiraz etmek, kul hakkı yememek, yalan söylememek, faiz yememek, zina işlememek… İşte bunlar da İslam’ın şartı. İslam şartı denildiği zaman bunları da sıralayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.



NAMAZIN, ORUCUN CEZASI YOKTUR...
Din ve ibadet anlayışına yeni bir bakış açısı getirdiklerini kaydeden Eliaçık hoca, sözlerini şöyle tamamladı: " Bu getirdiğimiz tanım çerçevesinde anlaşılması lazım. Kur’an’da din ve ibadet, şu anda piyasada yaygın olan şekliyle kullanılmıyor. Din yaşam biçimi olarak kullanılıyor. İbadet de hayatın içinde yaptığımız iyi işler anlamında kullanılıyor. Bunlara bir de ek olarak nüsuk ya da menasik diye bir kavram var. Biz ibadet ile nüsuku birbirinden ayırıyoruz. Bu ayrım ne dini çevrelerce, ne ilahiyatça ne de diyanetçe hiçbir yerde yapılmıyor. İkisi birbirine karıştırılarak anlatılıyor. Nüsuk tekrar edilen hareketler demek. Batı dillerinde buna aşağı yukarı ritüel deniliyor. Klasik fıkıhta hacta yapılan işlere genellikle menasik deniliyor. Fakat İslam’daki ritüellerin tamamı hacda zaten yerine getiriliyor. Dolayısıyla Kur’an’da kullanıldığı yerleri de araştırdım. Sekiz yerde nüsuk kelimesi kullanılıyor. 278 yerde de ibadet kelimesi kullanılıyor. Nüsuk kelimesinin kullanıldığı yerlerde Namaz, oruç, hac, kurban gibi ifadeler geçiyor. Ama ibadet kelimesinin kullanıldığı 278 yerde namaz, oruç, hac, kurban geçmiyor. Mesela hahamlar ve rahiplere ibadet etmek, Peygamberlere ibadet etmek, şeytana ibadet etmek, tağuta ibadet etmek gibi kavramlarda kullanılıyor. Kullanılan yerler oldukça farklıdır. Din, ibadet ve nüsuk ayrımından yola çıkarak, Kur’an’da geçen namaz, oruç, hac, başörtüsü gibi hükümler ibadet olmuyor bu tanıma göre. Bunlar nüsuk oluyor. Yani Müslümanların yerine getirmesi gereken bir takım ritüeller oluyor. Evet hepsi teferruattır. Dinin aslı o 9 kuralda ortaya çıkıyor. Onların hepsi de insan haklarıyla ve insanların birbirilerine karşı davranışlarıyla ilgili konular oluyor. Diğerleri ise kişinin Allah ile arasındaki bir şeydir. Nüsukların hiçbirinin cezası yoktur. Kur’an baştan sonra Allah’ın emridir. Evet bunlar da Allah’ın emridir ama İslam’ın şiarı değildir. Namaz kılmayana ceza yoktur. Oruç tutmayana ceza yoktur. Hacca gitmeyene ceza yoktur. Başörtüsü takmayana ceza yoktur. Bunların cezası da yoktur, kazası da yoktur. Şahsidir, özeldir ve gönüllüdür."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.07.2014 12:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
yusuf Şahinler 2014-07-26 23:23:36

Hocaya katılıyorum,dinin özû gûzel AHLAK'tır...

Avatar
Necip Çetin 2014-07-26 05:10:15

İhsan hocanın söyledikleri çok doğru. 72 yaşındayım bu hocamızın söylediklerini yaşayarak öğrendim. Dinadamları bizlere en önemlileri önemsiz, kişiye ait ibadeti de olmazsa olmaz olarak devamlı işlediler... yerine getirilmezse insanlığı yok edecek ibadetler, hocamızın belirtiği yalan, gıybet, faiz, öldürme, emeğin kutsallığı yerine sermaye ye de kâr payı tanımak gibi, adaleti, siyaseti, ekonomiyi, aile düzenini, günleşmeyi, yardımlaşmayı, sevgiyi, saygıyı var edecek ibadetlerin yapılmadığı zaman bir müslümanın dinden çıkacağı hiç anlatılmadı... Nama, namaz, namaz... namaz dnin direğiymiş, hadi ordan sen de... Dinin direği yalan söylememek, güven sarsmamak, faize savaş açmak vs vs vs...

Avatar
cavit mavi 2014-07-27 10:42:15

peri adlı karı sen tam bir yobazsın..seni IŞİD e verip sünnet ettirmek lazımki o zaman anlarsın..

Avatar
per @cavit mavi 2014-08-05 01:25:39

cavit mavi mavit kılıklı anlaşılan seni işid sünnet etmiş bak yobaz olan sensin yobaz olmasan bi bayanla böyle konuşmazdın bu bir ikincisi merak etme sen ben tüm kültürleri medeniyeti yalamış yutmuş araştırmacı bi insanım şu hayatta tek çizgim doğruları konuşmak ve o yazımda da doğruları yazdım anlamak istersen anlarsın.

Avatar
Nicola 2017-04-25 15:10:24

Bravo hocam. Doğrular, muhakkak ki bir yerden çıkacak.

Avatar
ahmed avci 2014-07-25 14:21:26

Ben bir alim değilim.ama baştan saydiğiniz haklarin şart olduğuna inanırim.ama islamin beş şartınin oy saydiğiniz şartlari tamamliyor..gerçek müslümanlıkta hem namaz hem zina hem hırsızlık hem adam öldürme yoktur..cenabi allahin bir çok ayete namazi dost doğru kılın senesindeki maksat o şartlardir..ama namazi orucu ihtibarsizlaştırmak doğrudan o saydığiniz şartlarla çelişmektir.diye düşünüyorum..

Avatar
Naim ünaldı 2014-07-26 09:40:07

Hoca'ma katılıyorum bazı arkadaşların namaz ile ilgili itibarsızlaltırma açılımı olarak namaz'ı iyi anlamalarını okumalarını tavsiye ederim..

Avatar
peri 2014-07-26 12:05:27

Eğer manaz kılma şerefine nail olsaydınız bütün kötülüklerden arındıgınızı görürdünüz .... islamın şartı beştirrrrr beşşşş insanların akıllarını bulandırmayın ALLAH var KURAN var inkarcıların sonunda cehennemin dibi varr...bu dünyada konuşmak kolay ahirette konuşmak bu kadar kolay olmayacak. ..

Misafir Avatar
ayhan 2017-09-15 17:48:48 @peri

hangi ayet ya da surede bu şartlar ard arda sıralanmış. yoksa sakallı papazlar mı bunları uydurmuş. hırsızlık yapmamak şart değil mi. 5 şartın hiç. biri bu dünyada yapamzsan cezalandırılmaz. ama gerçek şartların hem bu dünyada hem öbür dünyada cezası var. hangileri daha önemli sence.

Beğenmedim! (0)