"İSLAM'I RUHİ BİR FENOMENE DÖNÜŞTÜRDÜLER"

İhsan Eliaçık hoca, " Günümüzde Allah'ın varlığı bile tartışılırken mülkiyet tartışılmıyor. İslam'ı ruhi ihtiyaçları gideren bir fenomene dönüştürdüler" dedi.

27 Mayıs 2014 Salı 13:05

 Eliaçık hoca, Yolcu Dergesi ile yaptığı mülakatta, 'Çağımızın totem ve tabuları nelerdir? Çağın Tanrıları nelerdir?' sorusuna verdiği yanıtta, " Çağımızın totemi mamon, tabusu da mülkiyettir" dedi. Eliaçık hoca, " Mamon para veya sarvet demek olup eski çağlarda verimlilik, altın ve başarı tanrısı olarak pereştij edilirdi. Şimdi kapitalizmle birlikte geri gelmiş gibidir. Allah’ın varlığı bile tartışılıyor ama mülkiyet tartışılmıyor, neden? “Tanrı öldü” diye bir ses duyuluyor şu gök kubbede ama “Mamon öldü” diye bir fısıltı dahi duyulmuyor, niçin? Eğer İslam çağa bin mesaj verecekse buradan başlamalıdır. Aksi halde dinlerden bir din olarak kalmaya mahkum olacak, Batıda Hristıyanlık gibi modern insanın ruhî ihtiyaçlarını karşılayan biri fenomene dönüşecektir ki öyle olmuş durumda" dedi.

SOSYALİZME YAKIN MI?

Eliaçık hoca, " İslam'ın ekonomik, politik duruşunun sosyalizme yakın olup olmadığı ile ilgili soru içinde şu görüşleri dile getirdi:

Lehu’l-mülk şiarı sosyalizmin, Lailaheillallah da anarşizmin ilgilendiği konularla ilgilidir. Aksi halde İslam’ı insanlığın sorunlarına bigane bir göksel din ve tapınak ritüeli haline getirirsiniz.  Çağımızda mülkiyet tabu mamon totem olduğuna göre, bundan kaynaklanan modern  ilahlar ve Rabbler bulunduğuna göre bununla ilgili bir şeyler söylüyor olmanız lazım. Son üç yüz yılda dinlerin dünyadan çekildiği, en azından etkinliklerinin kırıldığı bir zamanda bunlara yeryüzünden itiraz sesleri yükselmiş. Anarşizm ve sosyalizm akımları buradan doğmuş. Siz dünyada yokken olmuş bunlar. Eğer dünyaya geri dönmek istiyorsanız, bunlarla bir yerlerde yolunuz kesişir, kaçınılmaz olarak bu böyledir" diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.05.2014 13:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Metin Akbaş 2014-05-27 14:56:24

Mamon, tartışmasız ilah haline getirildi.buna itiraz eden peygamberlerdi.. Onların mesajı etkin durumdayken Mamon nasıl ilahlık taslayabilirdi? Malmonun ilahlık makamına getirilmesi için en etkili rolü dinlere verdiler ve dinin genetiğini bozdular. Aynı hormonlu gıdalara dönüştürdüler dini. Itiraz edenlerin kafalarını korkuyla formatladılar. Hemde İslam dini adına yaptılar...