'İSLAM DÜNYASININ ESAS SORUNU İŞGAL DEĞİL'

İhsan Eliaçık hoca, İslam dünyasının en büyük sorununun batılılar tarafından işgal edilme olmadığını belirterek, esas sorunu açıkladı.

15 Eylül 2014 Pazartesi 14:13
'İSLAM DÜNYASININ ESAS SORUNU İŞGAL DEĞİL'

 "Bana göre İslam dünyasının en büyük sorunu, batılılar tarafından işgal edilmiş olmamız değildir. Esas sorun İslam dünyasının kendisini yaşayamaması ve yenilenme taleplerinin içeriden gelmemesidir" diyen Eliaçık hoca, " Bunun tipik örneği Türkiye’dir. Özal’dan beri yapılan bütün yeniliklere bakın, hatta Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllara bakın hepsi dışarıdan dayatılmıştır. İçerden gelen talepler değildir. Bu durum yerli güçlerin, dindar çevrelerin içine kapanmasına ve her şeyi bir başka bahara ertelemesine neden oluyor. “Hele şu tehlike bir geçsin” diye beklemeye geçiyor. Mesela Türkiye’de AB vesilesiyle yapılan değişimlerin hepsinin, AB’ye giriş olmadığı takdirde geri alınacağı beklentisi içinde olan kesimler var. Yani adam kendisi yenilik istemiyor, bunu Türkiye’yi yıkmak için yapılmış bir dış dayatma olarak görüyor. “Hele bir geçsin, o zaman sizinle hesaplaşacağız” diye hükümete aba altından sopa gösteriyor. Halbuki bu yenilikler yerli talepler olarak yükselmeli, bunun için AB şart değil. Dolayısıyla İslam dünyasında Pers ve ve Bizans’tan kalma etkiler terk edilmeli, dönüştürülmeli ve yeni açılımlar getirilmelidir. Bunun, İslam dünyasının bizzat yerli güçleri marifetiyle yapılması gerekiyor" dedi.


SİZ COLA İÇMEYE DEVAM EDİN!
Yerli taleplerin de zaman zaman ortaya çıktığını ancak bunun da muhafazakarlık üretilerek yok edildiğini kaydeden Eliaçık hoca, " Bu yüzyılın başında Orta Asya’da yenilikçi fikirler için tecditçi gavurluk tabiri kullanılıyordu. Adam, yenilenmeyi gavurluk olarak görüyor! Şu an yaygın olan kanaat şu; “Yenilikler yapmak demek ABD’nin, Batının isteklerini yerine getirmek demektir, dolayısıyla yenilikçiliğe karşı, geleneğe, eskiye sarılmalıyız.” Halbuki o eski dediği, gelenek dediği şey de büyük ölçüde Pers ve Bizans krizinin ürünüydü. Şimdi Müslüman bilinç bu iki yönlü kumpasın sıkıştırması altında. Yeniliklere yönelse işbirlikçi oluyor, eskiye sarılsa o da zaten eski işbirlikçiliğin ürünü! Bakın, ABD kalkmış “İslam dünyasında demokrasi eksikliği var” diyerek Afganistan’ı ve Irak’ı işgal ediyor. Şunu demek istiyor yani; “Size yenilik lazımsa onu da biz getiririz. Siz Coca Cola içmeye devam edin!”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.09.2014 14:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol