"İSLAM, ANARŞİZME YAKINDIR..."

İhsan Eliaçık hoca, " İslam anarşizme yakındır. “La İlahe İllallah” cümlesinin en yakın olduğu akım, anarşizmdir. Öncelikle otoriteyi reddedeceksin" dedi.

13 Mayıs 2014 Salı 12:18
Eliaçık hoca, Y. Aktüel Dergisi ile yaptığı röportajda, "Görünürdeki İslam otorite karşısında ezilenlere ne vaad ediyor" sorusuna cevap verdi.  Eliaçık hoca, " Teorinin tarihteki tezahürünü ben zaten eleştiriyorum. İslam tarihsel olarak böyle tezahür etmemeliydi. Emevi, Abbasi ve Selçuklu ve Osmanlılarda ortaya çıkan İslam, Sasani ve Roma İmparatorluğu’nun tipik tekrarıdır aslında. O bakımdan İslam devrimi yarım kalmıştır. İdeal İslam 30-40 yıl kadar yaşandı. Ama daha sonra Sasani devlet geleneğinin etkisine girildi. Teori ne diyordu: “La İlahe İllallah”. Yani Allah’tan başka ilah yoktur. Bu, “Allah’tan başka otorite yoktur” anlamına gelir. Bütün otoritelerin reddi olarak doğru İslam. İslam anarşizme yakındır. “La İlahe İllallah” cümlesinin en yakın olduğu akım, anarşizmdir. Öncelikle otoriteyi reddedeceksin. Nedir Allah; dış dünyada görünür bir nesne değildir. Allah’a itaat edeceğiz de, nedir Allah; bir baba mı, yeryüzünde onu temsil eden birisi mi var, bir oligarşi mi? Hayır. Hiç kimse onu temsil etmez. Allah ne doğmuş ne doğurulmuştur. Kimse de Tanrı’nın oğlu değildir. Onun otoritesi halkta tecelli eder. Siyasî anlamda halkın tamamının katıldığı bir şey, Allah’ın iradesidir" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.05.2014 12:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
ugur ondokuz 2014-05-13 22:40:51

Teshis gecerlidir. Biraz felsefi dusunerek bu sonuca varabiliriz. Gercek islam kadin-erkek esitligi ve daha nice tabulari yikarak gerceklesecektir. Bunun icinde reform icin igsan hoca gibilerin yurekli olmalari gerekmektedir. "Bizler kuskusuz gercegi onaylayalanlardaniz.

Avatar
AV.YENAL ÜNSELİ 2014-05-13 16:58:32

eksik olmakla birlikde sayın eliaçık' kın yorumuna katiliyorum...insanlik tarihinin başlangicindan itibaren yaratilanlar arasinda yek diğerleri üzerinde çikarlari için otorite kurma,onlari yönetme heveslileri o kadar çoktur ki..yönetilenler kategorisinde olanlar sürekli yalanlarla kandirilmişlardir.
saygilaimla
av.yenal ünseli

Avatar
mahmut mergen 2014-05-13 20:06:59

Allah aşkına bu adam ne diyor,ya bırak bu lafları siz kendinizi ne sanıyorsunuz.

Avatar
berfo @mahmut mergen 2014-05-13 22:35:01

ihsan hocanın ne dediğini anlayan anlıyor.siz merak etmeyin...acaba ne dese hoşunuza giderdi..hikaye anlatan hocalar gibi konuşsa...şu arapça tekerlemeleri 4444 kere okuyun şifa bulun hastalıktan,fakirlikten kurtulun....cennete gdin vs.vs. falan dese daha iyi değil mi!!

Avatar
Dr.Ali Kiriş 2014-05-13 18:46:05

Bu gün yaşayan islam la Kur'an İslam'ı arasında derin üçürumlar var dır. Günümüzde yaşayan islamı'indaha çok put Peres'te likle benzerlikleri önde görünmektedir. Hakimiyet'in kayıtsız şartsız Allah'a ait olduğunun kabulü hiç bir gelişmeye çağa adaptasyona, reforma izin vermemesi heşeyin, herkesin elini kolunu bağlamaktadır. Hiç bir rönesans hayatın h bir alanında yer bılamamaktadır.....

Avatar
İrfan İşgör 2014-05-13 22:57:02

Anarşizm, otorite ve kural tanımamaktır! Oysa İslamiyet;"La İlahe İll Allah" deyip O' ndan başka ilah yoktur, dediği Allah' a teslim olmaktır! İki tanım birbirine ne kadar benzeştiyse İhsan Hoca'nın "İslam, anarşizme yakındır." tespiti de o kadar doğrudur!! Allah'a kimlik ve kişilik atfeden her görüş ve düşünce yanlıştır.

Avatar
ceyda t 2014-05-14 10:51:01

i̇slam anarşizme karşıdır. i̇hsan eliaçıkın yeniden dikkatli bir şekilde kuranı okumasını tavsiye ederim. oysa allah kuran'da insanlara haksız yere saldırmanın, masum insanları öldürmenin çok büyük bir suç olduğunu bildirmektedir. allah bir ayetinde"kim bir nefsi, bir başka nefse ya da yeryüzündeki bir fesada karşılık olmaksızın (haksız yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur. kim de onu (öldürülmesine engel olarak) diriltirse bütün insanları diriltmiş gibi olur-maide-32

Avatar
ceyda t 2014-05-14 10:54:09

anarşi ve terör, yapısı itibarıyla, din ahlakının getirdiği sevgi, şefkat, merhamet, tevazu, yardımlaşma, kanaatkarlık gibi ahlaki erdemlere tamamen zıt bir yapı meydana getirmektedir. i̇lahi dinler tarafından lanetlenmiş olan "zalimlik" kavramı, anarşizmin mayasında vardır ve bu zalimlik terör grupları tarafından sistemli olarak uygulanmaktadır. fakat allah kuran'da barışı ve uzlaşmayı tavsiye eder. dikkat edilirse bu özellikler anarşizmin ana vasfı olan bozguncu karakterle taban tabana zıttır.