"IŞİD ANLAYIŞI TÜRKİYE'DE TUTMAZ"

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, Ortadoğu'daki gelişmeleri ve Çankaya sürecini değerlendirdi: " Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na sığınmaya çalışmasından da anlaşılacağı gibi AKP’nin bundan sonraki bütün misyonu kendilerini yargılanmaktan kurtarma ataklarıdır" dedi.

18 Temmuz 2014 Cuma 12:07

 Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri Yurt Gazetesi'ne değerlendiren Eliaçık hoca, Türkiye'nin sürece doğrudan müdahil olduğunu söyledi. Amerikalıların, İsrail ve İran’ı dengelemek için üçüncü bir bölgesel güç olarak Türkiye’yi ön plana sürmek istediğini belirten Eliaçık hoca, " Ilımlı bir muhafazâkarlık ve dindarlıkla Ortadoğu’da bir denge unsuru olarak rol vermek istediler. Türkiye’deki mevcut hükümet kendilerine verilen bu gücün kendi güçleri olduğunu zannettiler. Çok fena eşekten düştüler ve yanıldıklarını gördüler. El Nusra’yı, IŞİD’i Suriye’de desteklediler, Katar’dan, Suudi Arabistan’dan, oradan buradan para aldılar, silah gönderdiler, yardım gönderdiler, operasyonlara giriştiler ama üç sene geçti ve Suriye’de seçimi Beşar Esad kazandı. Gezi süreci ve 17 Aralık süreci de bütün kimyalarını bozdu. Bana göre şu an mevcut muhafazâkar hükümet ömrünü tamamlamıştır. Nitekim Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na sığınmaya çalışmasından da anlaşılacağı gibi AKP’nin bundan sonraki bütün misyonu kendilerini yargılanmaktan kurtarma ataklarıdır" dedi.

IŞİD ve benzeri anlayışların Türkiye'de kabul görmeyeceğini kaydeden Eliaçık hoca, sözlerini şöyle sürdürdü: " Koşullar gereği bir müddet yükselir ama Türkiye toplumu böyle bir anlayışı kabul etmez. Yani insanlık vicdanının kabul edebileceği bir şey değil. Irak’lıların sağduyusu da buna izin vermeyecektir. Kur’an diyor ki, “Dinde zorlama yoktur”, “Sizin dininiz size benim dinim banadır”, “İsteyen iman etsin, isteyen inkâr etsin”. Peygamberimiz Medine’de “Herkes dininde serbesttir” diyor. Anadolu ve Mezopotamya topraklarında bu anlayışın destek göremeyeceğini düşünüyorum. Mesela geçenlerde Diyarbakır’da, Demokratik İslam Kongresi düzenlendi. Demokratik İslam Kongresi aynı zamanda IŞİD’in din anlayışına ve Rojava’daki katliamlarına karşı bir tavrı da içeriyordu. Yani buna Kürtler de karşı çıkıyor. Şimdi bunlar “Kürt’ün, Alevi’nin kanı, malı, ırzı helaldir” diyorlar. Gidip evleri basıp, erkekleri öldürüp, kadınların alınlarına ellerini koyup, dört defa tekbir getirip, “Ganimetim oldun” diyorlar, alıp götürüp, dağda üç gün geçirdikten sonra geri getiriyorlar. Kürtlerin arasında bu anlayışa karşı bir isyan yükseldi ve tepki kondu."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.07.2014 12:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol