'İNGİLİZ SİCİMİNDEN AMERİKAN BEZİNE' RAFLARDA!..

YUZDEYUZHABER Köşe Yazarı Tülay Hergünlü'nün 'İngiliz Siciminden Amerikan Bezine' isimli dördüncü kitabı okurlarıyla buluştu.

19 Kasım 2017 Pazar 22:55
'İNGİLİZ SİCİMİNDEN AMERİKAN BEZİNE' RAFLARDA!..

Yazar Tülay Hergünlü'nün dördüncü kitabı olan 'İngiliz Siciminden Amerikan Bezine' 1914-1980 yılları arasında yaşanan ülke gerçeklerini tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor. " Hırsız içerideyse, evinizi içeriden kilitlemenin bir anlamı yoktur. Hiçbir dış düşmanlık, içeriden destek bulamazsa başarıya ulaşamaz" diyen Hergünlü, " Silahı kendi elimize verirler ve tetiği kendi parmağımıza çektirirler. Adına “demokrasi” dedikleri trene, içeriden birilerini bindirirler ve yollarına devam ederler. Bu, Osmanlı’da da böyle olmuştur, Türkiye Cumhuriyeti’nde de... Bugünü anlamak için geçmişi hatırlayalım: Önce ekonomik iflaslar: "1854’e gelindiğinde hazine boşalmıştır, Osmanlı hanedanı ise şaşaalı günlerine dönme arzusuyla kıvranmaktadır. Bizzat İngilizlerin telkinleriyle Galata’daki Yahudi bankerler keşfedilir. Böylece ilk borçlanma başlar. Borç para almanın cazibesine kendini kaptıran Osmanlı, ödünç paralarla Kırım seferi düzenler ancak sonuç Kırım’ın elden çıkması ve büyük toprak kaybı olur. Diğer taraftan Avrupa saraylarına özenen padişah, yine borç paralarla Dolmabahçe Sarayı’nı inşa ettirir. 1881 yılına gelindiğinde Osmanlı artık borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Sonunda moratoryum (borç erteleme ya da iflas) ilan etmek zorunda kalır ve uluslararası iflas masasına oturtulur. İngiltere, Fransa ve İtalya tarafından oluşturulan “Düyun-u Umumiye” ile Osmanlı Maliyesi’ ne el konulur. Böylece Padişah II. Abdülhamit, Muharrem Kararnamesi‘ ne kuzu kuzu imza atar." ifadelerini kullandı.

İlk olarak İstanbul Kitap Fuarı'nda okuyucularla buluşan kitap Doğu Kitapevi ve tüm kitapevlerinden tedarik edilebilecek.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol