İlber Hocadan Büyük Katerina Açıklaması!

oskova’daki zirvede Putin’in Türk heyetini konuk ettiği salonda Osmanlı imparatorluğuna büyük kayıplar verdiren ve Kırım’ı alan Büyük (II.) Katerina heykel ile Osmanlı’yı 1877-1878’de Bulgaristan’dan çıkartan Rus askerlerinin heykelinin bulunması sosyal medyada tartışma yaratırken Prof. Dr. İlber Ortaylı konuyla ilgili açıklama yaptı.

07 Mart 2020 Cumartesi 10:38
İlber Hocadan Büyük Katerina Açıklaması!

Moskova’nın, Türk heyetini Osmanlı imparatorluğuna büyük kayıplar verdiren ve Kırım’ı alan Büyük Katerina ve Osmanlı’yı Bulgaristan’dan çıkartan Rus askerleri heykelinin altında karşılaması sosyal medyada Moskova’nın ‘ince bir göndermesi’ olarak yorumlandı. Suriye’nin Halep milletvekili Fares Shehabi de attığı tweette Katerina’nın Osmanlı’yı 11 kez yendiğini iddia ederek, bu heykelin Türk heyetini rencide etmek için özellikle seçildiğini ima etti. Halepli milletvekilinin söylemini değerlendiren Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur” dedi.

Ortaylı’nın açıklaması şöyle:
“2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.
Kremlin’de her odada, her salonda tarihi bir şahsiyetin resmi, heykeli vardır. Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik.

2’nci Katerina Avrupa kültürü almış bir Alman prensesi. Rusya’da ıslahatlar yaptı. Münevver insanlarla, edebiyatçılarla ahbaplık ediyor, mektuplaşıyor. Müzeler de kurdu. Ama ayaklanmalarda kendi milletini de ezdi. Bu vekilin attığı tweet, tekrar söylüyorum çok düzeysiz bir milliyetçilik. Önce oradaki insanların huzur ve refahını sağlasınlar…”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.03.2020 10:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol