İHSAN HOCA'DAN MARKSİST DÜNYAYA ÇAĞRI!

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Marksistler'in dini aydınlanma kafasıyla algıladıklarını belirterek, " Artık markisist dünyanın İslam'ı dinlerden bir din değil; dinlere karşı bir devrim olduğunu görmesi gerekiyor" dedi.

16 Şubat 2014 Pazar 12:56
İHSAN HOCA'DAN MARKSİST DÜNYAYA ÇAĞRI!

 Dine aydınlanma anlayışıyla bakıldığına kişisel bir vicdan işi, tamamen inançla ilgili bir kavram olarak nitelendiğini kaydeden Eliaçık, Marksistlerin bu noktada yanılgı yaşadıklarını dile getirdi. " Marksistlerin, İslam’ın dinlerden bir din değil; dinlere karşı devrim olduğunu görmesi gerekiyor" diyen Eliaçık, " İslam, insanlığı uyuşturucu dinlerin etkisinden kurtarmak için gelmiştir. Bu açıdan dinler tarihinde bir reformdur. İslam’a bireysel bir inanç diyen aydınlamanın ve modern burjuvazinin bakış açısı ile bakarsanız fena halde yanılırsınız. Oysa İslam, tevhidci; birlikçi, eşitlikçi yeni bir hayat talebi ve tarihsel-toplumsal bir devrimdir. Bir üst yapı kurumu değil; tümüyle üstyapıdır. Kapitalizm öncesi çağların eşitlikçi, özgürlükçü dinsel dilidir. Kur’an’da Allah kendini yoksulun, ezilenin, mağdurun, mazlumun yerine koyarak konuşur. “Allah”, bu anlamda insanın, tarihin, hayatın ve doğanın akışının bu coğrafyadaki (Mezopotamya-Akdeniz havzası) soyutlanmış ifadesidir. Marx’ın ifadesi ile vicdansız bir dünyanın vicdanıdır. Marx’ın “din halkın afyonudur” sözü olumsuzluk ifade etse bile söyledikleri Hristıyan-Katolisizm için geçerlidir. Burada “Hangi din?” diye sormak icap eder. Hatta “Dinin hangi yüzü?”. Bir eşitlikçi, halkçı, vicdan yüzü var, bir afyon yüzü… Çünkü dinler de devrimler gibi acılar ve ızdıraplar içinde doğar. İktidar, rahat ve konfora gömülünce biter. Tarihe baktığımızda bütün dinlerin isyan ve başkaldırı olarak doğduğunu görüyoruz… Marx’ın analizleri, İslam’ın sosyal adalet dilinin maddi dile çevirilişi olarak okunabilir. Dinî dil, maddi olana yabancılaşma değil; onun dinsel ifadesidir" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.02.2014 13:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
mustafa kilic 2014-02-16 13:27:40

Allah sizden razi olsun dinin inancin hele hele islamin ne oldugunu soyleyen yanliz sensin hocam bizden istedikleri namaz kil oruc tut hacca git zekat ver eyvalla ama mazlumun yaninda ol duskune yardim et demiyorlar bakiyorum bu ogutleri verenler bir eli yagda bir eli balda insanlar ben inaniyorumki durust insan zegin olamiyor cunku kimsenin malinda gozu yok calmiyor allahtan helal lokma istiyor ondan saggilarimla

Avatar
Metin Aslan 2014-02-16 15:39:39

Hocam zaten İslam dininde ruhban sınıfı yoktur.marks ın ifade ettiği afyon ruhban sınıfı olsa gerek.

Avatar
sabri 2014-02-16 20:16:36

Bir devrimci düşünen biri olarak yazılarınızı ve söylemlerinizi beyeniyle takip etmekteyimq

Avatar
dilsizmahlukat @alici 2014-02-17 03:12:59

la ilahe i̇llallah,allahtan başka hiçbir ilaha boyun eğmiyorum demektir.i̇lah sanıldığının aksine put veya tanrı değil,hiyerarşi oluşturan her şey ve herkes için kullanılır.kuranda da kullanımı aynen böyledir.yani allaha teslim olmuş birisinin otorite olarak kabul edeceği kimse olamaz.o bir tek tanrının sözlerini kale alır.yani bir nevi anarşistçe bir tutumdur.teslim ol diyor da,paraya,patrona teslim ol demiyor,allaha (doğruluğa,adalete,mükemmelliğe,halka) teslim ol diyor.

Avatar
Metin Akbaş 2014-02-17 10:38:12

İhsan hocanın bu yazısı da diğer yazıları gibi. Ezenin ezilenin olmadığı, cennete dönüşmüş bir dünyanın varolabileceğini gösteriyor. Kuran'a mezarlıklar kitabı olarak muamele yapanların bunu anlaması zor.

Avatar
Gokhan ozgen 2014-02-16 14:34:07

İnançlarımla uyuştugu icin degil
Doğruları keşfedip dile getirdigi icin
Destekliyorum

Avatar
ahmet Ekşi @Yılmaz deniz 2014-02-16 22:01:02

yoksula ve akrabaya yardım etmek diye bir şey yok.. bakara suresi 219. ayet çok net ... yardım filan değil .. kazandıklarınızın ihtiyaçtan fazlasının hepsini dağıtın diyor allah.. yardım edin falan demiyor.. ne yardımı biz kimiz ki yardım ediyormuşuz.. rızk allahın değil mi ? yardım değil dağıtmak görev ..kesin bir emir var..

Avatar
Nami Cemal KUL 2014-02-16 23:15:34

islamın dinlere karşı , devrim olduğu tezinize yürekten katılıyorum. bakın dünyadaki tüm dindarlar sadece inançlarına göre ibadet ederken. islam suriyede ve diğer dünyada allahu ekber nidaları ile çocuk kesiyor.kadın recm ediyor. oğlancılığın serbest olduğu fetvaları veriyor. savaşan çetelere zoraki sex helal oluyor. v s.vs. artık marksistler neyinasıl anlar .. anca allah bilir.