İHSAN HOCA'DAN ÇARPICI UYARI!

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, Allah'a kullukta ve ibadette önemli bir konunun altını çizdi, çarpıcı bir uyarıda bulundu.

26 Ocak 2016 Salı 01:08
İHSAN HOCA'DAN ÇARPICI UYARI!

 Eliaçık hoca, Ali Şeriatî'nin “put”u " Allah’a kendi koyduğun (yonttuğun) kurallarla ibadet edersen O’nu kendi putun yaparsın!" sözleriyle tarif ettiğini, bu bakış açısının “Allah”ın da bizler için put olabileceğini ortaya koyduğunu dile getirdi. "Allah’a nasıl ibadet edileceğinin kurallarını sen kendin koyduğun zaman “Allah” adında bir puta tapmış olursun. O Kur’an’daki Allah olmaz" diyen Eliaçık hoca, " Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur. Oysa Allah insanları zaten kendi uyduğu kurallara çağırıyor; gelin benim uyduğum, kendime farz kıldığım şeylere siz de uyun diyor. Keza “Kur’an” da bizim için put olabilir. Kur’an’a hangi gözle bakacağının kuralını/ölçüsünü sen kendin koyduğun (yonttuğun) zaman onu da put yapmış olursun. Peki, bizim değil; onun bakmamızı istediği yerin ne olduğunu nereden bileceğiz?" diye sordu.

KUR'AN DA PUT OLABİLİR...
Bunun daha kapaktaki isimde verildiğini 'Kur’an’ı , kerim gözle okumak' olarak anladığını kaydeden Eliaçık hoca, " Şu halde Kur’an’a, “kerim” gözle bakmayan tüm okumalar, onu put haline getirebilir. Kendine bir bakış/ölçü/göz belirlersin (yontarsın). Örneğin Kur’an’da ‘bilim’ ararsın, ‘şifre’ kovalarsın, ‘ezber’den başka bir şeyi ile ilgilenmezsin, ‘şifa’ niyetine okuyup üfürme aracı yaparsın vs. Bunlar Kur’an’ı ‘kerim’ gözle okumalar olmayıp, Kur’an’ı okuyanın putu haline getirebilir. Bu nedenle artık “Kur’an okuyalım, Kur’an’a dönelim” çağrılarının önemi kalmamıştır. Artık esas mesele “Kur’an’ı hangi gözle okuyacağımız” dır. Bunun, çok daha önemli olduğunu düşünmekteyim. Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur" dedi. (Kendi Elleriyle Yonttuklarına Tapanlar)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.01.2016 13:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
EMRE CAN @Nejla arslan 2016-01-26 13:52:08

kur'an kendi kendisini açıklamıştır. ağır ağır, düşüne düşüne, beyninden kötülükleri ve boş şeyleri uzaklaştırarak okunmalıdır. öğüt alınarak kendimize ders çıkararak neden ve sonuç ilişkisine dikkat edilerek okunmalıdır.

Avatar
Nejla arslan 2016-01-26 11:12:49

Bunu acmaniz gerek. Ozaman kuran nasil okunmali..

Avatar
Yakup Arıkarınca 2016-01-26 16:15:44

KUR'AN teberrür değil AHLAK kitabı olmalı , ozan Nasıl OKUYACAĞIMİZİ ANLARIZ ?

Avatar
YILMAZ 2016-01-26 18:02:23

( eliaçık hoca, ali şeriatî'nin put”u " Allaha kendi koyduğun (yonttuğun) kurallarla ibadet edersen onu kendi putun yaparsın!" )yazınızda böyle bir alıntı yapmışsınız. bende bişr kaç gece önce bir tv de doğuda bir tarikat şıhhının elini öpmek için insanların nasıl sıraya girdiğini ve öpenlerin de sanki peygamberin huzurunda o nun ellerini öpüyormuş gibi davranmaları ,bu tarikat şıhhının kenidini Allahın yerine koymuş olmuyormu. bu din nasıl bu hale getirildi. bu görüntüden benm tiksinti duydum

Avatar
Karafi karafi 2016-01-29 04:20:45

Kuran nasil okunmali muthis soru.
Kuran peygambere kac yasindan itibaren gelmeye basladi 40 neden cunki ancak olgunlasti ve anlayip anlatabilecek hale geldigi icin.
Bi kere medreselerde cocuklara kuran ezberletiyolar bu iste kurani putlastirmanin ta kendisi cocuk kurani anlayamaz kuani anlamak icin bilgi tecrube olgunluk gerekir kuran bes yasindaki cocuklara degil kirkinda otuzlarinda ellilerinde olgunlasmis pismis tecrubelenmis insanlara okutulmali anlatilmali
Kuran anlamak icin bi insanin dunya bilgisi her konuda olmasi gerekir ki o zaman kurani anlayabilir.