“İBRAHİM PEYGAMBER ATEŞE ATILMADI, URFA'YI TERKETTİ“

Şanlıurfa'da bulunan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen Balıklıgöl her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayadursun İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, "Hz. İbrahim ateşe atılmamıştır, ateşe atılmak istenmiştir. O da bu durumda Urfa'yı terk etmiştir" dedi.

05 Aralık 2013 Perşembe 12:02
“İBRAHİM PEYGAMBER ATEŞE ATILMADI, URFA'YI TERKETTİ“

 Avrupa'da konferanslar dizisine devam eden Eliaçık hoca, İbrahim Peygamberin ateşe atıldığı iddiasının doğruyu yansıtmadığını belirterek, " Hz. İbrahim ateşe atılmamıştır, ateşe atılmak istenmiştir. O da bu durumda Urfa'yı terk etmiştir. Çünkü o, cehalet ve önyargı putlarını baltasıyla yıkmak istemiştir. İbrahim a.s. bıkmadan usanmadan Tevhid'i anlatmıştır, adaletsizliği anlatmıştır, tekelciliğin zararlarını anlatmıştır, tefeci bezirgânlarla mücadele etmiştir. Anlatmanın fayda vermediği yerde baltasını devreye sokmuştur" dedi.



"KISSALARI DOĞRU ANLAMAK LAZIM..."
Kuran'daki tüm kıssaların farklı açılımları ifade ettiğini vurgulayan Eliaçık hoca, " Nuh kıssası, Ortadoğu'da meydana gelen sel baskınından bahseder. Fiziki olarak bu böyledir, sembolik anlatılışı şöyle olmalıdır; bu kıssa bireysel alt üst oluşu anlatıyor olmalı, sosyolojik alt üst oluşu anlatıyor olmalı. Bir devrimle kokuşmuşlukların atılmış olduğu anlatılıyor olmalı. Gemiye binenlerin Nuh'a inananların kurtulmuş olduğunu anlatıyor olmalı. Yoksa kuru bir hikâyeden öte geçemez. İsa'nın ölüleri diriltmesi de aynı mantıkla yorumlanmalıdır. Yerlerde sürünen halkın dirilmesi olarak anlaşılmalıdır. Allah'ın topluma ruh gibi üflendiği zaman toplum canlanır, dirilir. Anlatılmak istenen bu olmalıdır. Yunus peygamber balığın karnına girmemiştir. Hapse atılmıştır. Adadaki bir hapishanedir bu. Balık su tanrısı Enki'nin sembolüdür. Amerikalılar geldiler Irak'taki müzeleri boşalttılar gittiler, arkeolojik delillerin hepsini götürdüler. Dolayısıyla deliller yok edildi. İlahiyatçı arkadaşlarımız da zahmet edip müzeleri dolaşmıyorlar, arkeolojik araştırma yapmıyorlar. Oturdukları yerden tefsir yazıyorlar. Peygamberimiz Taif deneyiminden sonra, Mekke'yi terk etmeye hazırlandığı sırada Yunus'un kıssası nazil olmuştur. Bunun bir anlamı olmalıdır. Neden Taif dönüşü nazil oluyor Yunus kıssası? Peygamber'e sabretmesi söyleniyor. ‘Eğer sıkıntıya göğüs germezsen Yunus gibi olursun' denilmek isteniyor, sabrın sonunda Yunus gibi büyük kitlelere ulaşacağından bahsediliyor. Moral veriliyor Hz. Muhammed'e" diye konuştu.


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.12.2013 12:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Hatice Boncukçu 2013-12-05 13:08:50

tek kelime ile mükemmel.

Avatar
mehmet lüleci 2013-12-05 13:37:36

islamı ve bilim ters düşmez, ancak böyle olması din bezirganlarının işine gelmez. tebrikler eliaçık hocam.

Avatar
tarik 2013-12-05 13:54:41

Slm slm ayetler oyle demiyor.

Avatar
muhammet ertekin 2013-12-05 13:58:32

Hocam sizin yorumlarınız gercekten insan aklınada ters düşmüyor kitabın fantastik hikâyelerini alıp gerçeğe dönüştürüyor. Emeğinize sağlık

Avatar
okan öner 2013-12-05 14:00:53

hocama ulaşabilsem bikaç hipotezimi anlatıcam.hocam diriltim yok ise ozaman bakarada ne anlatılıyor?sarı inek mevzusu?hz isanın 7 diriltimi var ayrıca abdulkadir geylani hz leride diriltim yapmış.belki okur.

Avatar
Ayfer Öztekin 2013-12-05 14:10:24

Din konusunda bir uçurumun kenarındaydım hocam saçma sapan çeviriler,hurafeler yüzünden ve artık inancımı kaybetmek üzereyken sizin kitaplarınızla tanıştım.Bana öyle güzel bir yol açtınız ki.Sonsuz teşekkürler...

Avatar
sultan akkus 2013-12-05 14:11:50

sayin hocam iyiki varsiniz, baskalari gibi egilmeden dik durusunuzla yuce sahsiyetinize hayraniz aylece sizi cok seviyoruz ve butun sohbetlerinizi severek dinliyoruz selam sevgilerimizle sizin gibi insanlarin eksiklini vermesin yaradan uzun ve saglikli bir omur diliyorum.

Avatar
ibn abbas 2013-12-05 14:20:47

her konuda her kissada surekli kissaalari ve ayetleri mecaz anliyor.nereden cikartiyor anlamadimg