HASTA GENERAL ŞEMDİNLİ'YE ATANDI...

Emekliliğini isteyen general Şemdinli’ye atandı

16 Ağustos 2012 Perşembe 10:15
HASTA GENERAL ŞEMDİNLİ'YE ATANDI...

 Yüksek Askeri Şura öncesi temmuz ayı başında emekliliğini isteyen Tuğgeneral Necati Tekin, emekliye sevk edilmediği gibi, terörle mücadelenin en kritik adreslerinden olan Şemdinli 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığı’na tayin edildi.. 

Ciddi mide rahatsızlığı olan Tuğgeneral Tekin, “Ben zaten daha önceden komutanlarıma bilgi vermiştim. O doğrultuda da işlemlerim yapıldı ve ayrıldım. Bunun dışında bir şey söylemek, bir yorum yapmak istemiyorum” diye konuştu...
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) bir ilk yaşandı. 
Temmuz ayı başında emekliliğini isteyen bir tuğgeneral, emekliye sevk edilmediği gibi, terörle mücadelenin en kritik adreslerinden birine atandı. 
Isparta İç Güvenlik ve Tatbikat Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin, Şemdinli’deki 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığı’na tayin edildi.
Oysa Tuğgeneral Tekin, Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) toplanmasından yaklaşık bir ay önce, sağlık sorunları bulunduğu gerekçesiyle emeklilik dilekçesi vermişti. 
Ancak buna rağmen, YAŞ’da emekliye sevk edilmedi ve bağlı bulunduğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) tarafından ataması Şemdinli’ye yapıldı. 
Saygı Öztürk ne yazmıştı? 
Tuğgeneral Necati Tekin’in emekliliğini istediği ve Şemdinli’ye atandığı bilgilerini kamuoyuna duyuran, Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk oldu. 
Öztürk’ün dünkü yazısının konuyla ilgili bölümü aynen şöyle: 
“Şemdinli’ye atanan komutan emekliliğini istedi
Son dönemde adı terörle anılan ilçelerimizden biri Şemdinli oldu. Terör örgütü “kurtarılmış bölge” oluşturmak için vatandaşı kalkan yapıp farklı bir eylem türü uyguladı. 20 gün devam eden operasyondan sonra teröristler istediğini gerçekleştiremeden alanı terk etti.
Şemdinli’den niçin söz ettim. Çünkü, bu kritik ilçede bulunan 34. Hudut Tugay Komutanlığı’na atanan generalin, görev yerine gitmeyip emekliliğini istemesi şaşkınlık yaratmaz mı? Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin’e ulaşmak istedim ve erken emekliye ayrılmasının nedenini öğrenmek istedim. Ancak komutan bu konuda ne söyleyebilir? Tekin şu günlerde “veda” ziyaretlerini sürdürüyor. Şemdinli tabii ki komutansız kalmayacak ve yerine yeni atama yapıldı bile...”
Tuğgeneral Tekin konuştu
Haber üzerine Tuğgeneral Tekin’i aradım. 
Dün ancak saat 21.30 civarında ulaşabildiğim Necati Tekin, “Ben zaten daha önceden komutanlarıma bilgi vermiştim. O doğrultuda da işlemlerim yapıldı ve ayrıldım. Bunun dışında bir şey söylemek, bir yorum yapmak istemiyorum. Teşekkür ederim” dedi ve ayrıntı vermeden telefonu kapattı. 
Tekin’in vermediği detayları yakın çevresinden edindim. 
Tuğgeneral Necati Tekin’in, ciddi bir mide rahatsızlığı bulunduğunu ve bu sebeple de, Temmuz başında Silahlı Kuvvetler’den ayrılmak için emeklilik dilekçesi verdiğini öğrendim. 
General Tekin yakınlarına, “Silahlı Kuvvetler’de 30 yıl şanla şerefle görevimi yaptım ve her devlet memuru gibi kendi isteğimle emekli olma hakkımı kullandım” demiş konuyla ilgili olarak. 
Emeklilik talebinin, ‘Şemdinli görevini kabul etmediği’ şeklinde algılanması ile ilgili olarak ise “Konunun kamuoyuna yansıtılış şekli ya da üzerinden yapılan spekülatif yorumları dikkate değer bulmam, ciddiye almam” değerlendirmesinde bulunmuş. 
Peki bu nasıl olur? 
Gelelim konunun, teknik yanına... 
Bir general, YAŞ toplanmadan önce, ‘sağlık sorunları gerekçesi’ ile emeklilik dilekçesini vermiş. 
Ancak Şura, o tuğgeneralin, yani bu rütbede henüz ilk yılını tamamlamış olan Tekin’in dilekçesini beklemeye almış. 
Bağlı bulunduğu kuvvet komutanlığı da, o komutanı yeni bir göreve tayin etmiş. 
Isparta İç Güvenlik ve Tatbikat Eğitim Merkezi tugay seviyesinde bir birlik. 
Sıralı olarak, önce (tümen seviyesindeki) Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na, daha sonra (ordu düzeyindeki) EDOK yani Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na; ve nihayet, Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na bağlı... Yani Tuğgeneral Tekin’in tayini, bu hiyerarşik emir - komuta zinciri içinde gerçekleşiyor. 
Bu arada son bir not; TSK’da emeklilik de aynı terfiler gibi 30 Ağustos tarihinden itibaren geçerli oluyor. 
Görünen o ki, bir ilk niteliğindeki bu olay, resmi bir açıklama ile aydınlatılmaya muhtaç. Zannederim; Genelkurmay Başkanlığı, söz konusu işlem hakkında kamuoyunda oluşabilecek yanlış algılamayı ortadan kaldıracak bir açıklama yapacaktır.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol