HALİFELİK NEDEN KALDIRILDI?

Halifelik neden kaldırıldı? Günümüzde yaşanan gelişmeler ışığında yeniden geri dönüş olur mu?

27 Kasım 2014 Perşembe 12:59
HALİFELİK NEDEN KALDIRILDI?
Hocam hilafet neden kaldırıldı?

Halifeliği kaldırışı çok açıktır. İktidar meselesidir. Maalesef son Halife çok bilgili bir adam olmasına rağmen ki baktım ben Arapça, Farsça mükemmel, Almanca, Fransızca da biliyor. Resim mükemmel, musiki mükemmel öyle ki sıradan bir bestekar da değil fakat devlet bilmiyor.

Ankara ile geçinmek zorunda olan bir Halife'nin bütçesine sahip olması gerekir bu yok. İkincisi tavırları... Yani gürültü ile selamlığa çıkıyor bu olmaz. Sonra bir takım konuşmalar yapılıyor bunların hepsi Ankara'ya bildiriliyor. Saray Ankara'nın adamları ile dolu.  Onun için hanedanda bir takım yakınları da söylemiştir, Abdulmecid efendi bu işi idare etmeyi bilemedi. Ve gerçekten Ankara'nın iktidar sorunu var. İktidar için tehlikeli görüldü Osmanoğlu ailesi ve onlar için felaketle bitti.

Hilafet yeniden gelir mi?

O artık mümkün değil. Kırılmış kristaldir gelmez artık. Kaldı ki kristalin de ne kadar kristal olduğu da belli değildir. Hilafeti lağvettiğimiz vakit Rusya müslümanlarının artık bu kurumu tutması sözkonusu değildir. Niye olduğu bellidir Sovyetler Birliği... 1924 yılında artık o dünyanın burayla bağı olamazdı. Hindistan müslümanları vardı. Dünyanın en kalabalık müslüman nüfusuna sahip. Onlar İngiltere'ye karşı Halife'yi bir dayanma noktası olarak görürdü. Halife şunu ister yapmalıyız, Halide bunu istemez yapamayız gibi... O yüzden Hint müslümanları pek hoşlanmadı ilk başta bundan ama sonra yolunu bulduktan sonra orada da bunun işe yaramayacağı görüldü. Arap dünyasında kimse zaten Türk'ün hilafetine taraftar değil. Özellikle 19. asırdan beri. Öyle ki bağımsızlığı düşünmüyor önemli olan Türk Halifenin olmaması. Hliafet bizim hakkımızdır, Kureyş'indir diyorlar. Saygısı yoktu hiç.

Teorik olarak en düşman olması gerekenler İsmaililerdir. Şiiliğin müfrit kolu. Mezhebin başındaki Ağa Han, Osmanlı hilafeti için çok daha olumlu sözler söylüyor Arap sünnilerden. Çok ilginç. Kaldı ki hilafet ruhani bir kurum değildir dünyevi ve idari bir kurumdur.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.11.2014 23:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol