'GÜNÜMÜZÜN HAMAN'I DİYANET İŞLERİ'DİR'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, "Diyanet İşleri Başkanlığı Hamanlık rolünü üstlenmiştir. Sanılmasın ki Hamanlık Firavun döneminde kaldı" dedi.

01 Şubat 2016 Pazartesi 22:33
'GÜNÜMÜZÜN HAMAN'I DİYANET İŞLERİ'DİR'

 KRT TV'de yayınlanan Bana Dinden Bahset programında Firavunlar dönemindeki Hamanlarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Eliaçık hocamız, " Hamanlık günümüzde de aynen devam ediyor" dedi.

İşte hocamızın o sözleri:

" Günümüzde Haman var mı? Haman Firavun'a destek olan din adamı demektir. Karun, Firavun'a destek olan zengin, işadamı, sermaye sahibi demektir. Firavun da ülkeyi yöneten, ülkeyi Tanrı adına yöneten kişi demektir. Burada şöyle bir yanlış anlaşılma var. Firavun sanki dinsiz, imansız kişi gibi algılanmaktadır. Firavun Tanrı adına ülkeyi yönetir ya da Tanrı'nın kendisi benim der. Haman da, ona itaat etmemiz gerektiğini Tanrı'dan bilgiler aktararak insanlara söyler. Haman'ın görevi Tanrı ile Firavun arasındaki ilişkiyi kurmak, bunun argümanlarını geliştirmektir. Dolayısıyla günümüzde hangi idareyi din adına meşrulaştıranlar varsa onlar Haman rolünü üstlenmişler demektir. Mesela Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı Haman rolünü üstlenmiştir. Mevcut idarelere dinsel gerekçeler sunmaktatır. Mevcut idareyi eleştirmemekte, dini meşrutiyet ve gerekçe hazırlamaktadır. Bu sadece bugünkü iktidar döneminde değil Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana böyledir. Hatta Osmanlı'dan beridir. Şeyhülislam da böyledir. O da Padişah'ın yaptıklarına dini gerekçe bulurdu. Bunun dinde yeri vardır derdi. Mesela Kanuni, oğlu Mustafa'yı boğduracak ve bunun fetvasını Ebu Suud efendiden alıyor. Yani dönemin Hamanı. Diyor ki bana öyle bir fetva ver ki, dini açıdan sorumlu olayım, oğlumu da boğdurmuş olayım. Ebu Suud efendi de fetva veriyor ve sen uyurken oğlunu boğduracağız diyor. Yani uykudaki adam şerhen mesul değildir bunu sen yapmadın, uyuyordun demeye getiriyor. Böyle bir formül buluyor ve Şehzadeyi boğduruyor. Bütün Padişahlar bu tür fetvalar almış ve bütün şeyhülislamlar da ne yazık ki bu fetvaları vermiştir.

Kur'an'ın en büyük suçu kan döküp, fesat çıkarmaktır. Bir Müslüman adam öldürdüyse Allah'ın elinden kurtulamaz. Hele hele çocuk öldürdüyse... Cizre'de, Sur'da çocuklar ölüyor. Devleti idare edenlerin uyuyamaması lazım. Şimdi onların yaptığına dini fetva verenlere Haman diyoruz. Hamanlık sanmayın ki kalktı. İdarelere dini fetvalar verir, yaptıklarını meşru kılarlar ve halk da onları sorgulayamaz. Demek ki hoca da tastik ettiğine göre doğru yapıyor derler."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.02.2016 13:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Zülfü albulut 2016-02-02 14:21:13

Hocam çok degerli
Tespitleriniz
Var aslında siz söylemiştiniz
Kerbeladan sonra müslümanlık bitmiş
Drmiştin kimki dini toplumu sömürmek için kullanıyorsa iktarı başarılı olmaz 1.chp zorumlu din dersi koydu yıkıldı 2.demokrat parti saidi nursi bayragını kendi bayragın önüne koydu yıkıldı 3.adelet partisi ismail aga vs tarikatları kullandı yıkıldı4.özal haçlı seferleri başlatı yüzde 20 lete düştü bu iktidarda meke medineyi kullanıyor buda yıkılır saygılarımla [email protected]. Zülfü akbulut

Avatar
Tülay Hergünlü 2016-02-02 23:28:43

İhsan hocam. Sanırım son paragrafın ilk satırında "Kur'an'ın en büyük suçu"derken yazım hatası yapılmış. Kur'an değil Hamaney olmalıydı. Lütfen düzelttirine ki yanlış anlaşılmasın.

Avatar
Tülay Hergünlü 2016-02-02 23:31:32

Son paragraf "Kur'an"değil Haman olmalı.

Avatar
Karafi karafi 2016-02-03 02:41:59

Son paragraf doğru kurandaki en buyuk suç anlaminda.

Karun firavun haman üçlüsünü en iyi anlatip tanitan yaşar nuri hocadir kitaplarinin cogunda bunlari butun acikligiyla anlatiyor merak edenler oradan çok guzel oradan öğrenebilir.

Gunumuzun firavunu degil firavunlari bir numara tayyip ve şurekasi

Gunumuzun hamanlari diyanet basit kaliyor medya ögretmenler hocalar imamlar turbanlilar ....

Gunumuzun karunlari musiad tusiad isadamlari agaogullari caliklar sancaklar turgevler koclar sabancilar bankalar kisaca elinde dolar olan herkez.

Gunumuz eski cag misirindan beter.