EVREN YASASI KURTARICILARI OLDU!

İstanbul'daki 3. Havalimanı projesi kapsamında bulunan 7 bin hektar arazi, 1983'de Evren'in çıkardığı yasa ile kamulaştırıldı.

20 Ocak 2014 Pazartesi 09:33
EVREN YASASI KURTARICILARI OLDU!

İstanbul'da yapılacak 3. Havalimanı projesi kapsamındaki 7 bin 700 hektar arazi, 1983 yılında Kenan Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyinin çıkardığı son yasa ile kamulaştırıldı. Bu konuda kanunda yer alan ''Yurt savunması ihtiyacı veya acele durum'' maddesi uygulandı.

Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, İstanbul Arnavutköy'de bulunan, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp'de bulunan Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerini kapsayan bölge 3. Havalimanı inşaatı için kamulaştırıldı. Karar yasanın “Milli Müdafa” kapsamında “Yurt savunması ihtiyacı veya acele durum” hükmüne dayanılarak yapıldı. Kamulaştırma 7 bin 700 hektar alanı kapsıyor.. Bu alanda 2 milyon 513 bin ağaç bulunuyor. Kamulaştırılan bölgede yer alan köyler de taşınacak.

6 Kasım 1983'de Turgut Özal'ın iktidara geldiği seçimden iki gün önce Kenan Evren başkanlığında toplanan MGK'da çıkarılan 2942 sayılı kanun uyarınca, ''Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununda yer alan yurt savunması ihtiyacı veya acele durumlarda'' Bakanlar Kurulunca kamulaştırma kararı alınabiliyor. Bu konuda kıymet takdiri dışındaki tüm işlemler, sonradan tamamlanıyor.

TOKİ de kamulaştırma çalışmalarının 7 bin 700 hektar alanı kapsadığını açıkladı ve bu alanın 152,5 hektarlık kısmının özel mülkiyete ait olduğunu, geri kalan kısmının kamu tasarrufunda bulunduğunu bildirdi. Kamulaştırma bedelinin tespitinde, bilimsel çalışmalar ve SPK lisanslı ekspertiz verilerinin esas alınacağı vurgulandı. Projenin ülke ve dünya ölçeğinde bir yatırım olduğu, daha hızlı ilerlemesi için Bakanlar Kurulunun "Acele kamulaştırma" yetkisi verdiği savunuldu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.01.2014 18:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol