'EVET DEMEK İSLAM'A BİLE AYKIRI...'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa değişikliği referandumunda neden ‘Hayır’ diyeceğini üç maddede açıkladı.

14 Şubat 2017 Salı 16:41

Yönetimin tek elde toplanmasının İslamın ‘paylaşım ilkesi’yle bağdaşmadığını söyleyen Eliaçık sözlerine şöyle başladı: “Her şeyden önce dini açıdan baktığımızda yönetim paylaşılmalıdır. Daha fazla insana söz, karar ve yetki verilmelidir. Oysa yapılmak istenen değişiklikte, tek kişiye söz, karar ve yetki veriliyor, giderek tabana yayılacağına, tek kişinin elinde toplanıyor. Bu İslamın paylaşım ilkesine aykırıdır.”

Anayasada yapılan değişiklikleri ‘monarşiye geri dönüş’ olarak yorumlayan ilahiyatçı, sözlerine şöyle devam etti: “İkinci olarak, ‘Hayır’ dememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi de bu değişiklikler, siyasi tarihin akışına terstir. Türkiye 1920 öncesine dönemez. Giderek tek adamdan, monarşiden, oligarşiden, oligarşiden demokrasiye, demokrasiden tam demokrasiye, tam demokrasiden öz yönetime, halk idaresine doğru bir gidiş olmalıdır. Bu değişikliklerdeyse cumhuriyet demokratikleştirme aşamasındayken, geriye doğru bir gidişle tek adama, monarşiye doğru bir kayış söz konusu oluyor. Bu nedenle de buna hayır demeliyiz.”

Son maddede AKP seçmenine seslenen Eliaçık, ‘Hayır’ demeleri halinde değişen hiçbir şey olmayacağını savundu: “14 yıllık muhafazakar iktidarın destekleyicileri, 14 yıldır bu iktidara oy verenler açısından önümüzdeki referandum, ayar verme, ‘Dur’ deme, ‘Bu kadarı fazla’ deme açısından bir fırsattır. Çünkü referandumda hayır derseniz, hükümet değişmeyecek, cumhurbaşkanı değişmeyecek, bakanlar değişmeyecek, hiçbir şey değişmeyecek, dükkan yine sizin olacak. Ama Ankara’da hırslarına kapılmış bir kişiye ‘Dur’ diyecek, ona ‘Hayır’ demiş olacaksınız. Bu açıdan da bu referandumda ‘Hayır’ oyu vermeliyiz.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.02.2017 16:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
gfdsartyujhg 2017-02-14 21:06:02

He canım he.. çay da verek mi
karaktersiz şerefsiz haysiyetsiz fetö uşakları

Avatar
Hüsamettin 2017-02-16 12:12:45

Sen hiç aynaya baktın mı suratın şeytana benziyor . Birde kalkmış İslam'dan bahsedersin şeytan. Cumhuriyet ten önce Türkler dünyaya hükmederek. Kopek