ESİN AFŞAR YAŞAMINI YİTİRDİ

Ünlü sanatçı Esin Afşar tedavi gördüğü Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde 67 yaşında hayatını kaybetti. Lösemi teşhisiyle 22 Ekim'de hastaneye yatırılan sanatçı yaşam savaşı veriyordu.

14 Kasım 2011 Pazartesi 23:46
ESİN AFŞAR YAŞAMINI YİTİRDİ

 Esin Afşarİtalya'da doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı piyano bölümünü bitirdi. Maria Callas ve Leyla Gencer'in hocası olan Madam Hidalgo ve Madam Böhm'den şan dersleri aldı.

Muhsin Ertuğrul'un önerisiyle 12 yıl tiyatro oyunculuğu yaptı. Konuk sanatçı olarak Meydan Sahnesi'nde oynadığı "Fantastiks" isimli müzikal oyun ile müzik dünyasına döndü.


DİPLOMATİK SAVAŞÇI

Hafif müzik dalında şarkı söylerken Ruhi Su ile çalışarak folk müziğine yöneldi. Dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından Diplomatik Savaşçı unvanı ile parlamenterlerle birlikte konserler vermek üzere Macaristan'a gönderildi.

1969 yılında Jacques Brel ile birlikte "Dario Moreno" ödülünü aldı.

Fransız televizyonunda programlar yaptı. Romanya Braşov Uluslararası Müzik Festivalinde, "Eleştirmenler Ödülü"nü aldı. 1970 yılında Türkiye'de yılın en iyi şarkıcısı, Bulgaristan'da Uluslararası Altın Orfe Müzik Festivalinde üçüncülük ödülleri aldı.

1970’de İtalya'da (Napoli) konser verdi. 1972'de JaponyaTokyo’da konser verdi ve TV programı yaptı. Aynı yıl Sofya Televizyonu için program yaptı. 1973’te İsrail'de Kudüs Tiyatrosu'nda konser verdi. Aynı yıl Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine İngiltere, İtalya, Belçika, Tunus'da; 1974'de Avusturalya Sidney ve Melbourne' da konserler verdi. 1975'te İsrail'de "Akdeniz Halk Şarkıları Festivali"nde Selmi Andak'ın bir bestesiyle dördüncülük ödülünü aldı. 1980'de İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde ve 1981'de yine İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde konserler verdi.

KIRMIZI PABUÇLAR'LA 4 YIL

1980'de ingilizceden çevirdiği "Kırmızı Pabuçlar" 4 yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nda ve televizyonda oynadı. 1982-83 yıllarında Bilgesu Erenus'un tek kişilik tiyatro oyunu "Kelaynaklar" da oynadı. 1985'te Fransa turnesine çıktı ve 1986'da Paris Şehir Tiyatro'sunda konser verdi.

Aynı yıl "Dünün ve Bugünün Türkiyesi'nden Şarkılar ve Şiirler" adlı ilk uzunçaları piyasaya çıktı. 1986'da "Orient Express 1. Avrupa Festivali"ne katıldı. 1987'de İsviçre Zürih’te konser verdi.

1988’de Paris'te Orient Occident Mediterrance Festivali'nde Fransa'dan Guilletto Greco, Yunanistan'dan Iren Papos gibi ünlü sanatçıların katıldığı bir festivalde solo program, ayrıca 6 radyo, 5 TV programı yaptı, Lozan'da "La Faux Nez"de konserler verdi.

'NE OLURSAN OL YİNE GEL'E' BESTE

1989 Haziran'ında Fransa'nın Moulouse kentinde "Racine" Festivali'ne katıldı. "Yunus Emre" beste çalışmalarını yürütmeye başladı. "Mevlana" filminde sunucuyu oynayıp, "Ne olursan ol yine gel" şiirini besteleyip, filmde seslendirdi.

1990 yılında Fransa'da Audincourt'da ırkçılığa karşı düzenlenen festivalde Polonya'lı, İspanyol, İtalyan, Portekiz, Cezayir, Tunus'lu sanatçıların katıldığı festivalde bir konsere davet edildi.

Annesinin ölümü üzerine yaşlılar için bir kampanya başlattı. Boğaziçi Üniversitesi'nde gençleri örgütledi. Kendi bestelerinden oluşan Yunus Emre kasetini (Türkçe ve İngilizce) çıkarttı.

1991 Yunus Emre yılı dolayısıyla Kültür Bakanlığı tarafından yurtiçi ve Amerika, Avrupa, Uzakdoğu kentlerinde konserler verdi. 1992’de Mevlana kasetini bitirdi.

Sosyal yanı ile tanınan Afşar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye- Yunanistan Dostluk Derneği, Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği, Sigara İçmeyenler Derneği, Beyoğlu'nu Güzelleştirme Derneği, Müzik Dostları durneklerinde aktif olarak çalıştı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol