ERKEN SEÇİM TARİHİ: 15 TEMMUZ 2018...

Bahçeli’nin baraj ve ittifak çıkışıyla ‘erken seçim’ gündemi de kulislerin başlıca tartışma konusu haline geldi. AKP’deki sıkışma da bu ihtimali güçlendirirken kulislerde seçim tarihi dahi telaffuz edilmeye başlandı: 15 Temmuz 2018

18 Kasım 2017 Cumartesi 01:40

Ankara son zamanlarda hiç olmadığı kadar erken seçim konuşuyor. Muhalefet kulisleri neredeyse 2018’in ortalarında bir seçime kesin gözü ile bakarken iktidar partisinin koridorlarında temkinli bir sessizlik hâkim.

Bahçeli erken seçimden emin
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin iki hafta içerisinde önce seçim barajı sonra da ittifak konusunda yaptığı çıkışların yankısı sürüyor. Bahçeli’nin daha önce de benzer çıkışlarının seçimle sonuçlandığını söyleyen deneyimli bir MHP muhabiri, “Açıklamalardan edindiğim izlenim Bahçeli, Erdoğan’ın erken seçim konusunda kararlı olduğunu gördü ve adım attı.  Arkası mutlaka gelecek” diyerek kısa sürede yeni gelişmeler yaşanacağını belirtti. Gelişmeler de bu tespiti destekler nitelikte. Ankara’da erken seçimin yeniden yakıcı bir şekilde tartışılmasının tek nedeni de Bahçeli’nin çıkışı değil. Ülke içinde ve dışında yaşanan gelişmelerle birlikte AKP’nin içinde bulunduğu durumun Erdoğan’ı bu seçeneğe doğru hızla ittiğini düşünenlerin sayısı az değil.

‘Arada derede olmuyor’ söylemi
Erken seçim söylentilerini güçlendiren bir başka gelişme de AKP cenahında son zamanlarda çok fazla duyulan “Böyle arada derede bir sistemle olmuyor” sızlanmalarının çok fazla artması. Bir AKP milletvekilinin ayaküstü sohbet sırasında dile getirdiği “Böyle kritik bir süreçte ne olduğu belli olmayan bir sistemle iki yıl daha icraatın başında olmak bizi çok zorlayacak” sözleri de içinde bulundukları ruh halini özetliyor.

Hem AKP içinde yaşananlara hem de Erdoğan’ın hamlelerine bakıldığında aslında erken seçim kararının neredeyse 16 Nisan referandumunun hemen ertesinde alındığı söylenebilir.

Ankara’da “erken seçim olacak” diyenlerin sayısını her geçen gün artıran gelişmeler ise şöyle:

AKP’deki “metal yorgunluğu” operasyonu: Erdoğan olağanüstü kongre sonrası MKYK’dan başlattığı “değişim” hamlesini il-ilçe örgütleri ve belediyelere doğru genişletti. Yıl sonuna kadar kabine, en az 5 belediye başkanı ile İstanbul’un ilçe örgütlerinin bu hamleden nasibini alması güçlü bir beklenti. Erdoğan bir anlamda yıpranan AKP görünümünden kurtularak seçime gitme hedefini hayata geçiriyor.

Manevra gücünü kaybetti: Erdoğan’ın, Suriye politikasından başlayarak içeride Cumhuriyet ve Atatürk söylemleri ile denediği yeni bir yol var. Bu yeni söylemin bir politika değişikliğine yol açıp açmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Erdoğan, ilk gelen kamuoyu yoklamaları sonucuna bakarak buna karar verecek. Erdoğan, her geçen gün ve gelişmenin manevra yapma alanını daralttığının farkında.

İyi Parti faktörü: Erdoğan’ı seçim kararına iten bir başka gelişme de İyi Parti’nin kurulması. İlk sonuçların barajı geçme şansının yüksek olduğunu gösterdiği İyi Parti, kentli AKP tabanına ulaşmadan seçimi yapmak istiyor.

Ekonomi düzelmiyor: Türkiye ekonomisi uzun süredir krize doğru evrilen ekonomik durgunluktan çıkamıyor. Makro veriler gelecek için umut vermiyor. Kriz, hane halkını teslim almadan seçim yapmak iktidar açısından daha akla yatkın bir seçenek olarak duruyor.

Büyükşehirler ürkütüyor: Yerel seçimlerin 2019 Mart ayında başkanlık seçiminden önce olması Erdoğan için bir başka endişe kaynağı. Yerel seçimlerde genel seçimlerden yüzde 1-2 daha az oy alan ve kentlerde yaşanan oy kayıplarının önüne geçemeyen Erdoğan, büyük kentleri kaybetmiş halde başkanlık seçimine girmek istemiyor.

Proje kalmadı: AKP ve Erdoğan’ın topluma sunacağı hiçbir yeni politika kalmadı. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere atılan hiçbir adım sonuç vermediği gibi ciddi tartışmalara yol açtı.

Dış politikanın iflası: Başta Suriye olmak üzere AKP ve Erdoğan dış politikada tam anlamı ile iflas etti. Batı’dan uzaklaşan, geleneksel müttefikleri ile sorun yaşayan Erdoğan, içine sürüklendiği meşruiyet sorununu seçimle aşabileceğini düşünüyor.

 
Tarih bile konuşuluyor
Erdoğan, bir kez daha Türkiye’nin içine sürüklendiği çıkmazdan seçimle, üstelik her derde deva olacak başkanlık seçimi ile çıkılabileceğini savunacak. İçeride ve dışarıda yaşananlar, Erdoğan’ın hamleleri ve tüm aksi demeçlere karşın erken seçimi uzak ihtimal olmaktan çıkarıyor. Tarih konusunda tahminler bile ortaya çıktı. Ramazan boyunca sürecek muhafazakar propaganda ve hemen ardından belki de 15 Temmuz Pazar günü bir seçim ilk akla gelenlerden. (Yaşar Aydın-Birgün)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol