'ERDOĞAN KÜRDİSTAN'A KARŞI DEĞİL'

Akşam Yazarı Kurtuluş Tayyiz; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ipin ucu kaçtı” dediği IKBY Başkanı Mesut Barzani kontrolündeki Kürdistan’a çok da karşı olmadığını savundu.

15 Haziran 2017 Perşembe 15:23

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ipin ucu kaçtı' dediği referandum kararı hakkında yandaş Akşam gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz'den farklı bir iddia geldi. "Türkiye, Barzani’nin etkin olacağı bir “Kürdistan”a o kadar da karşı değil" diyen Tayiz, yazısında Ankara'nın referanduma karşı olmadığını belirterek karşı olduğu şeyin ne olduğunu şöyle dile getirdi:

"... “Bağımsızlık referandumu” hamlesiyle Barzani, Batı’nın kurmaya hazırlandığı “Kürdistan”da yerini ve iktidarını kurtarmayı arzuluyor. “Kürdistan”ı kuran güç Barzani değil; Barzani’nin derdi, “Kürdistan”ı diğer güçlere kaptırmamak.

 ABD, İsrail ve İran gizlemeye bile gerek olmadan Barzani’nin altını oyuyor. Bunun farkında olan Barzani’nin bölgedeki tek dayanağı ise Türkiye. Mesud Barzani, kendi başına kararlar almaya devam ederse, Ankara’nın mevcut desteğini de kaybeder. İran destekli Celal Talabani’nin KYB’si ile Goran hareketi, kendi eliyle Kuzey Irak’a soktuğu PKK zaten pusuda bekliyor. Bu güçler, önümüzdeki günlerde işbirliği yaparak Barzani’yi daha da zorlayacaklar.

Türkiye, Barzani’nin etkin olacağı bir “Kürdistan”a o kadar da karşı değil. Ankara, bu sürecin daha kontrollü gelişmesinden yana. Irak’ın genelinde ciddi bir otorite boşluğu söz konusu; kendi bölgesi üzerinde bile egemen değilken Barzani, neyin devletini ilan edecek?

Yazımızın başlığında yer alan soruya gelirsek; Barzani, sahip olduğu angajmanlar ve geçmiş ilişkilerine bakıldığında o kadar da güvenilir bir ortak görünmüyor. Ancak Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Ankara da şu sıralar Barzani’yi elinin tersiyle itecek lüksü sahip değil. “Bağımsızlık referandumu” kararının, Ankara ile Barzani arasında bir güvensizliğe yol açtığı da kesin. Bu hasarı tamir etmek gerekiyor. İki tarafın da birbirine ihtiyacı olduğu doğru; ama Barzani’nin şunu aklından çıkarmaması gerekiyor; Türkiye’ye yanlış yapan kaybeder."

‘KİMSENİN YARARINA DEĞİL’ DEMİŞTİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de gerçekleştireceklerini duyurduğu bağımsızlık referandumu için sert sözler sarf ederek referanduma karşı çıktığını belirtmişti. Recep Tayyip Erdoğan, “Kuzey Irak’la ilgili yapılan açıklama bizi derinden üzmüştür. Irak’ın toprak bütünlüğüne bir tehdittir ve yanlış bir adımdır. Temenni ederdik ki, istişare yolu ile yapılsın. Bu bölgede Kuzey Irak yalnız değildir. Musul’da Araplar, Kerkük’te Türkmenler birlikte yaşıyorlar. Biz Irak’ın bütünlüğünü hep savunduk. Zaman zaman orada ipin ucunun da kaçtığını gördük. Bu bizi üzmüştür, Dışişlerimiz açıklamaları da yapmıştır. Kimsenin yararına değildir” ifadelerini kullanmıştı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol