'Enflasyon Sıfırlanmadan Banka Faizi Haram Değildir'

Yaklaşık 12 milyon emeklinin maaşları dolayısıyla bankalar tarafından ödenecek promosyonlarına skandal fetvaları ile sıkça gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı 'harama yakın' hükmü vermişti. Din İşleri Yüksek Kurulu, bununla da yetinmemiş sözkonusu ücretin başta kamuya ait olmak üzere hayır kurumlarına verilmesinin yerinde olacağını belirtmişti.

14 Mart 2020 Cumartesi 09:07
'Enflasyon Sıfırlanmadan Banka Faizi Haram Değildir'

TOKİ sözkonusu olduğunda Kur'an'da açık ve net şekilde yasaklanmış olan faizi bile caiz kılarak pes dedirten Diyanet'in emeklilerin bu üç kuruşluk promosyonunu 'harama yakın' görmesini geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz ülkemizin dahi ilahiyatçısı merhum hocamız Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ün 'Sorular-Cevaplar' isimli eserini dikkate alarak irdeledik.
İşte hocamızın yalın bir şekilde dinimizin güncel konulara yaklaşımını en iyi şekilde aktardığı eserinde faiz sorularına vermiş olduğu o cevaplar:

Bankaya yatırılan paranın bir miktar karşılığını almak faiz midir?
Enflasyon sıfır olmadıkça banka faizi haram değildir.

Enflasyonu aşmamak kaydıyla banka faizi haram olmaz diyorsunuz ancak enflasyonun bir nedeni de faizdir. Nasıl açıklıyorsunuz?
Enflasyonun nedeni olan faiz, enflasyonun üstünde alınan kredi faizleridir. Bununla birlikte banka sistemi var oldukça bu saptırmalar ve haksız kazançlar hep var olacaktır. Elbette ki ideal olan, bankasız bir dünyadır. Ancak böyle bir dünya kuramıyoruz diye hayatın dışına çıkamayız.

Enflasyonun sebebi faiz ise ne olacak?
Enflasyonun sebebi ne olursa olsun İslam, paranın durduğu yerde tükenmesine seyirci kalmaz. Çünkü İslam’da temel ilkelerden biri de “malın korunması” ilkesidir.

Enflasyonun kronikleştiği bir ülkede, banka faizi, repo, hazine bonosu, borsa haram mıdır?
Enflasyon oranını aşmamak şartıyla saydıklarınızın hiçbiri haram değildir.

Çalıştığımız şirket faizden para kazanıyorsa, bu şirkette çalışmakla biz de haram mı yemiş oluyoruz?
Çalıştığınız şirketin faiz alması, sizin emeğinizin karşılığı olan maaşınızı haramlaştırmaz.

Bir kişinin çalıştığı şirket hakkını vermez de bu kişi kendi eliyle hakkını alırsa, bu haram mıdır, helal midir?
Hakkı olan bunu çalma anlamına gelen yollarla alamaz. Haksızlığa açıkça karşı koyarak hakkını istemelidir. Aksini yapmak zulüm karşısında iki yüzlülüktür ki, bu da bir zulümdür.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.03.2020 09:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol