ELİAÇIK: İSLAM, ZENGİNLERİ ÇILDIRTIYOR...

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " İslam'ın istediği topluma göre; yoksul da kalmayacak, zengin de olmayacak. Zaten zenginleri çıldırtan da bu" dedi.

22 Mart 2014 Cumartesi 15:38
ELİAÇIK: İSLAM, ZENGİNLERİ ÇILDIRTIYOR...

 Eliaçık hoca,

Servetim Allah’ın emaneti, bunlar O’nun benim değil” dedikten sonra işin biteceğini mi söylüyor? Allah zenginlere sırf bunu söyletmek için mi bu kıssayı anlatıyor? Mekke’nin mülk sahipleri zaten böyle demiyor muydu? Günümüzün mülk sahipleri zaten böyle deyip durmuyor mu? 
Ee, senin değilse ver o zaman? Neden sanki seninmiş gibi kendine saklıyor, özel mülkiyetinde tutuyorsun? “Emanet” mülkiyeti başkasının olduğu halde kullanımı sende olan şeydir. İstendiği zaman iadesi, zarar verildiği zaman da tazmini gerekir ve Allah istiyor, iade et diyor işte. “Emanet” deyip duruyorsun ama fiiliyatta “hibe” yapmışsın. Üstelik ömür boyu hibe… Bu nasıl emanet? Kimi kandırıyorsun be hey şaşkın?
 Kur’an’da zengini ve zenginleşmeyi öven tek bir ayetin bulunmaması tesadüf mü ? Bilakis bir şekilde zenginleşmiş olanlara boyuna infakı emreder. “İnfak etmek için zengin olun, yığın, biriktirin” demez. Çünkü mülukiyet (sahip olma) ihtirasının zaten insanoğlunun tabiatında hırsların anası (ummu’l-hırs) olduğunu bildiği için onu bir de teşviki manasız görür. Bu, insana “Yemek yeyin, su için” demeye benzer. Oysa insan zaten yemek yer, su içer. İnsanda gıdaların anası (ummu’l-gıda) bunlardır. Malumu ilamın totoloji (anlamsız tekrar/kısır döngü) olması gibi… Bilakis  “Yemeği bölüş, suyu paylaş” der. “İhtiyacından fazlasını ‘kenz’ etme, tekeline alma” der. Karun’a “Yanındaki (Harun) ile eşit hale gel” der. Olmayan bunlar çünkü… Artık şunun anlaşılması gerekiyor: Hep birileri zengin olacak ve yoksullara verecek, mesele bu değil… Bilakis zengin-yoksul ayırımı ortadan kalkacak, eşit hale gelecekler. Toplumda yoksul kalmayacak, zengin de olmayacak! Herkes birbirine yakın duracak, arada uçuruma izin verilmeyecek, mesele bu… Şimdiye kadar İslam bu uçurumu meşrulaştırmanın aracı ve afyonu olarak kullanıldı. Şimdi bunu tersine çeviriyor, peygamber devrinde olduğu gibi Velid bin Muğire ile Bilal’i eşit hale getirmenin itiraz ve isyan sesi olarak yeniden inşa ediyoruz. Zengini çıldırtan bu. Hâlâ bu, hâlâ…" şeklinde konuştu. (Zenginin Genetiği)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.03.2014 15:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
dursun köse 2014-03-22 23:55:37

slm.. yorumdan ziyade sayın hocama ulaşmanın yolunu bilmiyom ama buradan sorumu yönelteyim.. yine bu sayfalarda açıklarsaa sevinirim...zina.. zinanın cezası şu deynek hesapları.. toprağa gömmme taşlama gibi anlatımların doğruluk derceleri.. hocamın bu konudada yorumlarını bekliyom.. hayırlıı günler

Avatar
huseyin unlu 2014-03-23 21:10:24

Hocam bu sistemde mumkun degil oyle bir dunya varmi para bu maneviyati kim neyler