ELİAÇIK HOCA: İMANSIZ YAŞIYORUZ...

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " Hayatta Allah'a mı yoksa paraya mı daha çok güveniyorsunuz? Bakıldığında biz Allah'a inanmıyoruz, imansız yaşıyoruz" dedi.

27 Şubat 2014 Perşembe 11:16
ELİAÇIK HOCA: İMANSIZ YAŞIYORUZ...
Konferanslar dizisi için Avrupa'da bulunan Eliaçık hoca, son günlerde ortaya çıkan ve iktidarı zor duruma düşüren ses kayıtlarına dair yaptığı değerlendirmelerden dolayı sert eleştirilere maruz kalsa da duruşundan ödün vermiyor. Eliaçık hoca, bu kez de iman vurgusu yaparak, "İman, emniyet, güven kökünden gelir. Bir şeye inanmak ona güvenmek, itimad etmek demektir. Düşünün… Hayatta Allah’a mı yoksa paraya mı daha çok güveniyorsunuz? Hangisi size güven veriyor? Hangisinin adını duyunca yüzünüz gülüyor, içinize güven doluyor? “Peşin parayı duyunca nasıl da gülüyor” veya “Parayı sevmem ama stresimi alıyor” sözünden de anlaşılacağı gibi aslında biz Allah’a inanmıyoruz, imansız yaşıyoruz. Çünkü imanın yarısı risktir; dış dünyada “nesne” olmayan bir şeye inandığımızı söylemekteyiz" dedi.

Sorulması gereken sorular olduğunu kaydeden Eliaçık hoca, şunları dile getirdi: " Soru şu: “Yarın ne yiyeceğim". Ya da “Şu parayı al, sana bir ay yeter, korkma” diyen birisi mi, yoksa “Allah var, korkma” diyen birisi mi size daha çok güven veriyor? Aslında neye iman ettiğimizin belli olması için, zorlayıcı bir içkinlikle iki şıktan sadece birini işaretleyin… Ne oldu? Zorlanıyorsunuz değil mi? Evet, iman öyle bir şey işte. “Allah var, korkma” demek, aslında ‘hayat var, toplum var, tabiat var, toprak, su, hava, ateş, rızık ve rızık kaynakları var, kardeşlerim var, bunlar daha büyük, kalıcı, sıcak, güvenmeye ve dayanmaya daha layık…’ demektir. İşte böyle bir toplumda (cemaat/comun) yaşayan için korku (havf) yoktur, kaygı (huzn) da olmayacaktır. Korku ve kaygı dolu zihin, bunlara inanmayan zihindir. Çünkü paradan başka kimseye güvenmemekte, olmayınca fakir kalmaktan, olunca fakir düşmekten ödü kopmaktadır. Her daim korkarak yaşamaktadır. Korkularının esiri olmuş, kaygıları onu teslim almıştır. Üç kadim korkunun (ekonomik, politik, ontolojik) pençesinde kıvranan insanoğlu… Bu korkular sebebiyle sömürücü sistemlere, despotik idarelere teslim olan ve hiçciliğin çukurunda debelenen insanoğlu… Şimdi, böyle bir insan özgür müdür? Neydi özgürlük? Korkularını fethetmek, kaygılarından kurtulmak… Korkunun üremediği, kaygının türemediği bir dünya kurmak… Korku imparatorluklarına, kaygı saltanatlarına son vermek… Ya sonra? Sonra mı? Asıl iş ondan sonra başlıyor." (KORKU İMPARATORLUĞU için www.ihsaneliacik.com)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.02.2014 11:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
whodoom-com 2014-02-27 21:51:56

herkesin paraya taptığı bir dünyada para tanrısına hükmeden insanlarada hükmediyor demektir.insanlar paraya secde ediyor ve insanların size secde etmesi için paraya sahip olmanız yeterdir.21.yy savaşlara yüzyılı olacaktır.dünya daha iyiye gitmeyecektir.her türlü rezilliiğin demokrasi adı altında yasallaştığı ve bilip bilmeyen herkesin paraya taptığı bir yüzyılda allah'ın daha fazla sesssiz kalamayacağıda kesin değil midir?

Avatar
Serhan Türkdönmez 2014-02-27 11:36:04

Bu rızk Afrika'ya neden az gidiyor

Avatar
mehmet Kazan 2014-02-27 12:35:03

Hadisler, Ömer döneminde çoğalmıştı. Ömer halktan beraberlerinde bulunan hadis sayfalarını getirmelerini istedi. Sonra bunların yakılmasını emrederek şunu söyledi: “Kitap Ehli’nin Mişnası gibi Müslümanların Mişnasıdır bunlar.” İbni Sad, Tabakat, 5/140
Hz. Ömer çok değerli bir tespitle; Museviler’in, dinlerini dejenere edişlerinde, Tevrat dışında Mişna adlı kitapları dini kaynak edinmelerinin etkisini görmüş ve Peygamber’e fatura edilerek dinin kaynağı kılınmak istenen hadislerin, bu Mişnalar’ın

Avatar
mehmet Kazan 2014-02-27 12:35:51

Ebu Bekir, Peygamberimiz’in vefatından sonra halkı toplamış ve onlara şöyle demiştir: “Sizler Allah’ın elçisinden farklı hadisler naklediyorsunuz. Bu durumda sizden sonrakiler daha büyük anlaşmazlıklara düşecektir. Allah’ın elçisinden hiçbir hadis nakletmeyin. Sizden hadis nakletmenizi isteyenlere deyiniz ki: İşte Allah’ın Kitabı aramızda, onun helalini helal kılın, haramını haram görün.” Zehebi, TezkiratulHuffaz 1/3; Buhari l.cilt

Avatar
berfo @Serhan Türkdönmez 2014-02-27 13:29:39

"allah rızkı insanlara yetesiye verir , fakat insanlar onu adil paylaşmadığı için açlık başgösterir." (mustafa islamoğlu)