ELİAÇIK: HİÇBİRŞEYİNİZ YOKSA GÜLÜMSEYİN...

Çeşitlik kentlerde konferanslar vermek üzere 15 gün sürecek Avrupa seyahatine çıkan İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, insanlığın en temel sorununun üretim ve paylaşım olduğunu belirterek, " Her insan Allah'ın iki özelliğini örnek alıp uygulasa ortada sorun falan kalmaz" dedi.

26 Kasım 2013 Salı 13:35
ELİAÇIK: HİÇBİRŞEYİNİZ YOKSA GÜLÜMSEYİN...
 " Üretim ve paylaşım. İnsanlığın temel sorunu bu" diyen Eliaçık hoca, Kapitalizm'in üretme Sosyalizm'in de paylaşma esaslı olduğunu belirterek, " Birisi paylaşıma diğeri boyuna üretime vurgu yapıyor. Kapitalizm ürettikçe ihtiyaçlar daha fazla giderilir dolayısıyla zenginlik olur, bolluk olur diyor. Diğeri de bunlar paylaşılmadıktan sonra ne işi yarar diye soruyor ve çatışma buradan çıkıyor. Aslında üretmek ve paylaşmak çok can yakıcı ve güncel bir sorundur. Kuran Alak Suresi'nde Allah'ın iki özelliğine dikkat çekere. Hak ve Kerem der. Kuran bundan niye bahsediyor, geçmişi mi anlatıyor? Hayır. Kuran çağlar öncesinden elimize ulaşmış sıradan bir arkeolojik metin değildir. Hak ve Kerem meselesini iyi anladığınızda bugünden bahsetmiş olduğunu görürsünüz. Her ikisi de de Allah'ın özelliğidir. Hak ve Kerem'i topluma aktardığımızda tabiki insanların hem üretmesi hem de paylaşması gerekir. Allah da zaten böyle yapmaktadır. Ne yaratıyorsa bunu vermektedir. Yani Allah kendine birşey saklamamaktadır. Yarattığı herşeyi sunmaktadır. Bunun karşılığında da bizden ağır bedeller beklememektedir. Bir teşekkürü, bir şükrü çok mu görüyorsunuz der sadece. İnsan kendi içerisindeki potansiyeli başkasının ihtiyacını gidererek, paylaşarak kendinde biriktirmeyerek yerine getirebilir. Gerçek insani haslet de budur. Aksi halde insanlığınızı anlamazsınız" diye konuştu.

"HİÇBİRŞEYİNİZ YOKSA GÜLÜMSEYİN..."
Peygamberimize verecek, infak edecek birşeyleri bulunmayan insanların 'Bizim için dua et bizim verecek hiçbir şeyimiz yok" dediğini anlatan Eliaçık hoca, " Peygamberimiz sizin en hayırlınız insanlara en çok faydalı olanınızdır demiştir. Bunu şöyle de anlayabiliriz. Sizin en hayırsızınız insanlara hiçbir faydası olmayanınızdır. Dolayısıyla bu insanlara hiçbirşeyiniz yoksa karşınızdakine tebessüm edin, gülümseyin demiştir. İçten bir merhaba demekde, nasılsınız deyip halk hatır sormakta, gülümsemek de bir nevi sadakadır, infaktır" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.11.2013 13:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
suphi demir 2013-11-26 13:52:23

Hocam ne güzel anlattınız
Allah sizden tazı olsun...

Avatar
veysi kapancıoğlu 2013-11-26 15:09:55

hocam sizle yüz yüze bir kaç yerde karşılaştım ama sizdede benim gibi gülümsems eksikligi var bilesin. saygılar

Avatar
kamil kul @veysi kapancıoğlu 2013-11-27 08:31:46

çok büyük yanılgı içindesin veya yalan söylüyorsun veya hiç karşılaşmadın veya oturup iki kelam konuşmadın...