ELİAÇIK: ALLAH FELSEFİ BİR FENOMEN DEĞİLDİR

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " Kur’an’ın “Allah” dediği şey sırf teolojik, zihni, soyut, felsefi bir fenomen değildir" dedi.

09 Nisan 2014 Çarşamba 13:12
ELİAÇIK: ALLAH FELSEFİ BİR FENOMEN DEĞİLDİR

 Kur’an'ın ilk olarak muhataplarının eşyaya, mala, mülke bakışını değiştirmek istediğini belirten Eliaçık hoca, " Çünkü Kur’an Rablik, ilahlık, tanrılık meselesini bunlarla ilişkili görüyor. Bu açıdan Kur’an’ın “Allah” dediği şey sırf teolojik, zihni, soyut, felsefi bir fenomen değildir. Tamamen “praxis” yani pratik, eyleme, amele, hayata, sokağa dönük yüzü vardır. Mü’min insanda hayatın akışı içinde varoluş, oluş, arayış, tavır alış, duruş, cephe açış olarak ifadesini bulur. Bu nedenle içinde tarihin, insanın, hayatın ve tabiatın sesi gelmeyen Allah ve din söylemlerinin içi boş ve koftur. Çünkü Kur’an Rabbin, tabiatın, yerin, göğün, suyun, toprağın, buralardan rızık çıkaranın, doyuranın, besleyenin, bütün mülkün sahibinin Allah olduğunu ısrarla hatırlatıyor. Kimi insanların kalkıp da bunlardan istif ederek öteki insanlar üzerinde rızık verici konuma gelmelerini, bundan kendilerine pay çıkararak adeta “Rezzâkcık” pozlarına bürünmelerini şiddetle reddediyor. Firavun ne diyordu? “En büyük Rabbiniz benim!” Yani rızık veren, maaş veren, topraklarımda, sulama kanallarımda, her yana yayılmış mülkümde (ülkemde) sizi çalıştıran, doyuran, besleyen benim… İlginçtir nüzul sırasına göre tarihten ilk örnek verilen kişi de yine Firavun (Müddessir; 74/15-16)… Bu noktada “Rabbimiz Allah” demenin ne demeye geldiğini düşünün artık" diye konuştu. (Sana Neyi İnfak Edecekler)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.02.2017 17:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ömer Faruk Çeppioğlu 2014-04-09 19:12:40

Şükürler olsun, bu konulara açıklık getiren birkaç ilahiyatçımız var. Umarım daha çok kitlelere ulaşırsınız. Şükran ve saygılarımla.

Avatar
musa Bingöl 2014-04-10 01:03:24

tşk emeğinize keşke din algılaması çalışarak emekle olduğunu anlasa kerametli miskinler

Avatar
Yolatay 2014-04-09 19:52:53

doğru saptamalar

Avatar
Metin Akbaş 2014-04-10 09:06:12

Teşekkürler.