Elazığlı Depremzedeler: Donuyoruz, Yardım Edin...

6,8’lik Elazığ depremi sonrası bölgedeki son durumu ve yaşanan sıkıntıları, depremde en çok hasar gören yerleşim yerlerinden Sürsürü Mahallesi’nin muhtarı Ergun Gül anlattı.

16 Şubat 2020 Pazar 07:24
Elazığlı Depremzedeler: Donuyoruz, Yardım Edin...

24 Ocak'ta merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yaşanan sıkıntılar devam ediyor. AFAD son yaptığı açıklamada depremin etkilerini azaltmak ve bölgede yaşayanların hayatlarını normale döndürmek amacıyla yürütülen iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini açıklamıştı.

Deprem bölgesindeki son durumu ve yaşanan sıkıntıları Elazığ’ın en çok hasar gören mahallelerinden Sürsürü Mahallesi’nin muhtarı Ergun Gül konuştu.

Kış şartlarının bölgede çok ağır olduğunu, öncelikli ihtiyaçlarının ısınmak için odun-kömür olduğunu belirten muhtar Gül; ‘Deprem sonrası bugün 22. Gün ama konteynırlar da hala daha faaliyete geçmedi. Bu insanlar – 12’de nasıl çadırlarda kalacak?  Benim evim çok şükür sağlam. Ama sobayı 50’de yakıyorum yine ısınmıyor. Çadırdakiler nasıl ısınacak bilemiyorum?’ diye konuştu.

"SINIFTA KALDI..."
Deprem konusunda sınıfta kaldıklarını, geçmişteki belediye yönetimlerinin bölgeye ihanet ettiklerini söyleyen Gül;  ‘Böyle deprem bölgesi olan bir yerde açık alan bile bırakmamışlar, park bile yapmamışlar. Ben 51 yaşındayım, ben biliyorum burası deprem bölgesi. Fay hattı var ama 8 kata izin vermişler. Niye izin veriyorsunuz kardeşim? Bu kadar jeoloji mühendisleri var, profesörler var, onların uyarıları neden dinlemedi de 8 kata, 16 kata izin veriyorsunuz.’ ifadelerinde bulundu.Sadece doğru bildiğini söylediğini, bu yüzden televizyona çıkmasına izin verilmediğini belirten Sürsürü Mahallesi muhtarı Ergun Gül’ün Yeniçağ’a yaptığı açıklamalar şöyle:‘YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL’“Burada koordinasyon daha yeni kuruldu. Bundan önce ciddi koordinasyon eksikliği vardı. Şimdi sosyal yardımlar olsun, Kızılay olsun ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak yeterli değil. Yaraların ancak yüzde 50’si sarılmış durumda. Bundan sonra da yine ciddi sıkıntılar olacaktır.‘

EKSİ 12 DERECEDE DONUYORUZ’

Yardım olarak öncelikle yakacağa, yani odun-kömüre ihtiyacımız var. Netice kış şartları çok ağır burada şu anda. – 12 dereceyi görüyoruz, soğuktan donuyoruz.Deprem sonrası bugün 22. Gün ama konteynırlar daha faaliyete geçmedi. Bu insanlar – 12 derecede nasıl çadırlarda kalacak?  Benim evim çok şükür sağlam. Ama sobayı 50’de yakıyorum yine ısınmıyor. Çadırdakiler odunla nasıl ısınacak?Şu anda burada çadırlarda kalan 60-70 kişi var. Çadırlarda kalamayanlar akrabasına, misafirhanelere, okullara sığınıyor. İnşallah yaza kadar havalar biraz ısınırsa insanların mağduriyeti biraz giderilir.

Bakanın ifadesine göre orta hasarlı binalar da ağır hasar statüsüne geçirilip yıkılacakmış. Onlar da ayrıdan evsiz kalacaklar.  Elazığ merkezde kentsel dönüşüm risk alanı denilen yerde 300-400 ev yıkılacak deniyor. Bu da üstüne tuzu,biberi oldu. Ama zemin hazır değil. Aslında deprem konusunda sınıfta kaldık diyebiliriz.

‘GEÇMİŞ YÖNETİMLER BÖLGEYE İHANET ETMİŞ’

Elazığ’da en çok hasar gören mahalleler bizimkiler. Kültür mahallesi, Nailbey, Mustafapaşa, Rüstempaşa ve bizim Sürsürü mahalleleri… Burası deprem risk alanı, yıllardır biliyoruz, neden yeterli alan bırakılmamış. Herkes asfalt yapmış, yama yapmış, göz boyamış…Geçmişteki belediye yönetimleri bu bölgeye ihanet etmişler. Böyle deprem bölgesi olan bir yerde açık alan bile bırakmamışlar, park bile yapmamışlar.Ben 51 yaşındayım, ben biliyorum burası deprem bölgesi. Fay hattı var ama 8 kata izin vermişler. Niye izin veriyorsunuz kardeşim? Bu kadar jeoloji mühendisleri var, profesörler var, onların uyarıları neden dinlemedi de 8 kata, 16 kata izin veriyorsunuz.

‘GELİP TUTUKLAYACAKLARSA, TUTUKLASINLAR…’

Ben bunların hepsini daha önce televizyonda da söyledim, gelip tutuklayacaklarsa tutuklasınlar… Kimseden çekincem yok. Ben burada gerçeği söylüyorum diye bana şimdi  televizyon yasağı da getirmişler, konuşturmuyorlar. Çağırıyorum gelmiyorlar.

‘BÜTÜN YÜK MUHTARLARIN ÜZERİNDE’

Bu arada en büyük yükü biz muhtarların üzerine attılar. Sistemde eksiklik olduğu için, her şeye muhtarlar koşturuyor. Mesela vatandaş AFAD’a çadır için gidiyor, onlar da hemen muhtara yönlendiriyor. Saçmaladılar, her şeyi bize yüklediler şu anda…” (Kaynak: Y.Çağ)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.02.2020 07:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol