Diyanet: Kendine Güvenmeyen Oruçlu Eşini Kucaklamasın

Provokatif haberleriyle bilinen Akit TV’de yayımlanan, bir programda tartışılan, “Oruç tutan kişi orucunu eşiyle açabilir mi?” tartışmasının bir benzerinin de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Fetvalar” kitabında yer aldığı ortaya çıktı. Din İşleri Yüksek Kurulu, “Kendine güvenmeyen kimsenin oruçluyken eşini kucaklaması mekruhtur” ifadesinde bulundu.

08 Mayıs 2020 Cuma 08:00
Diyanet: Kendine Güvenmeyen Oruçlu Eşini Kucaklamasın

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nca hazırlanan ve 2015 yılında üçüncü baskısını yapan, “Fetvalar” isimli kitapta, “Oruçlu iken kucaklamak veya kucaklamakla boşalmanın hükmü nedir?” sorusuna yanıt verildi.

Diyanet, “Oruçluyken kucaklamakla boşalmanın hükmü nedir?” sorusuna yanıt verilen Fetva kitabında da ilginç ifadelere yer verdi.

Oruçlu kişinin eşine dokunmasıyla “boşalma olması” durumunda orucun bozulacağı ifade edilerek, “Kendine güveni olmayan kimsenin oruçluyken eşine dokunması mekruhtur” denildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun katkısıyla hazırlanan kitapta, “Oruçluyken dokunmak veya kucaklamakla boşalmanın hükmü nedir?” sorusuna şu yanıt verildi:

“Oruçlu olan kişinin eşini öpmesi, dokunması veya kucaklaması sonucu boşalma (inzal) olması durumunda oruç bozulur ve gününe gün kaza edilmesi gerekir.

Orucun bu şekilde bozulma tehlikesi olduğu için kendine güveni olmayan kimsenin oruçlu iken eşini kucaklaması veya öpmesi mekruhtur.”

NE OLMUŞTU?

Akit TV'de 'oruç açma' konusuyla ilgili bir konuşma yaşanmış, İnanan Genç isimli programa konuk olan Dünya Hafızlık Eğitim Derneği Başkanı Mesut Özdemir, 'oruç açma önerisi' olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bak söyleyim sana; belki çok tuhafınıza gidecek. Bir insan, gerçekten hanımını çok özlemiş, dayanamamış, iftara kadar beklemiş orucunu hanımıyla da açabilir. Evet var bu, fıkıh kitaplarında."

Özdemir'in sözlerinin tepki çekmesi üzerine 28 Nisan'da yayınlanan programın sosyal medya hesaplarından kaldırıldığı görülmüştü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.05.2020 08:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol