DARBE ASLINDA BİR SENARYO MUYDU?

" Darbenin bir senaryo çerçevesinde gerçekleştirildiği iddialarını değerlendirmeye hazır olmamız gerekiyor. "

16 Kasım 2016 Çarşamba 10:13
DARBE ASLINDA BİR SENARYO MUYDU?
Gazeteci Arslan Bulut, 15 Temmuz darbe girişimini bugüne kadar ki bilgiler ve tartışmalar ışığında ele aldı. CHP Milletvekilleri Aytun Çıray ve Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun son günlerdeki söylemleri sonrasında üç gazetecinin yazdıkları üzerinden bir analiz yapan Bulut, bakın çıkan sonucu nasıl açıkladı?

" Önce CHP'nin Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Aytun Çıray, " Darbenin bir senaryo çerçevesinde gerçekleştirildiği iddialarını değerlendirmeye hazır olmamız gerekiyor. 15 Temmuz'u tamamen Cumhurbaşkanının senaryosuna indirgeyenleri gerçekçi ve doğru bulmuyoruz ancak bu darbe ve kalkışma hareketinin saray ve hükümet tarafından önceden haber alındığı ama buna rağmen zamanında müdahale edilmediği konusundaki görüşler artık inandırıcılık taşımaya başlamıştır. Bu tür kanıtlar, Özkök Paşa'nın komisyonumuza yaptığı açıklamalarla birleştirdiğimizde söz 'kontrollü darbe girişimi'ni ne yazık ki mümkün kılmaya başlıyor" dedi.

***

Sonra da CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Selin Sayek Böke şu soruları sordu:"Birinci soru; Hükümetin 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden daha önceden haberi var mıydı?  İkinci soru; bir uluslararası bağımsız kuruluşuna denetim yaptırarak bu ByLock listelerinin geçerliliğini teyit etmeyi düşünüyor musunuz? Üçüncü soru; sorduk, sormaya devam ediyoruz. Darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz önce yakalandı, sonra bırakıldı. Bu olup bitenlerin siyasi ayağındaki sorumluları neden ortaya çıkarmıyorsunuz? Konu Adil Öksüz'e gelince neden suskunsunuz? Değerli arkadaşlar, hükümet bir türlü sorduğumuz bu sorulara bir yanıt veremiyor. Bir türlü 15 Temmuz sonrası millete verdiği sözün arkasında durarak kendi içindeki FETÖ'cülerle, siyasetteki FETÖ'cülerle hesaplaşma cesaretini gösteremiyor. FETÖ'yle olan derin suç ortaklığından kendisi o kadar çok korkuyor ki, bu ortaklık o kadar derin ki hukukun gereğini yapmak yerine darbe fırsatçılığıyla Türkiye'ye bir sivil darbe yaşatıyorlar. Bu sivil darbenin tek bir amacı var. Esas darbecileri korumak ve darbe bahanesiyle Türkiye'de bir tek adam diktası inşa etmek.."

***

Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet'e şöyle dedi:"Parti sözcümüz şunu sordu: 'Girişimden, önceden haberiniz var mıydı?' Buna henüz cevap alınmış değil. Bu konuda sonrasında pek çok yayın yapıldı, kitap çıktı. Askeri yetkilinin bunu bildirdiği gibi bilgiler de ortaya çıktı. 'Bunlar yüzde 100 doğrudur' diyemeyiz ama kuşku uyandıran bilgiler var. Hükümetin darbe girişiminden haberi olduğu kesin. Bir subay MİT'e gidip haber verdiyse herhalde haberi vardır. Buradaki gerçekleri zamanla öğreneceğiz. Bugünden başkanlık sistemini getirmek için düzenlemeydi demek için elde belge-bilgi olması gerekir." 

***

Bir de önce Fehmi Koru sonra Mehmet Tezkan'ın hatırlattığı, darbe girişiminden üç ay önce Türkiye gazetesinde 2 Nisan ve 21 Nisan 2016 tarihlerinde yayınlanmış Fuat Uğur yazıları var. Fuat Uğur, üç ay öncesinden darbe hazırlandığını ama darbecilerin devletin takibi altında olduğunu açıkça yazmış:"Cemaat'in 'hususileri' darbe için Ankara'da toplandı.. Subaylar çok dar kapsamda birbirlerine zimmetliymiş.. En fazla iki üç kişiyi tanıyorlarmış. Hususilerin görevi subaylar arasındaki bağlantıyı sağlamak, zincirin halkalarını bir araya getirmekmiş..TSK içindeki kripto askerler artık darbe macerasına atılmak, kendilerini ateşe atmak istemiyor.Bu yüzden 'Sizi deşifre ederiz, hayatınız kayar' diye tehdit ediliyorlar.Uyarmak gerekir ki, Devlet onları izliyor. İstihbaratıyla, tüm silahlı kuvvetler hiyerarşisi olarak komuta kademesiyle, hükümetiyle, emniyetiyle, halkıyla, siyasetçisiyle, STK'larıyla bir bütün olarak devlet 'suç' işlemelerini bekliyor." 

***

Bütün bunlardan, darbe girişimini herkesin bildiği ama özellikle Suriye krizinde duvara çarpmış AKP iktidarını kurtarmak ve başkanlık sistemine geçmek için kullanıldığı anlaşılmıyor mu?"

 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol