Celal Şengör: Suskun Bölge Kırılmaya Başladı

Ünlü jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, dün İstanbul'da da hissedilen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak 'Önemi daha önce kuzeyde olanlara adeta bir ‘Cevap’ gibi olması. Yani suskun bölge batıdan kırılmaya başladı' dedi.

25 Eylül 2020 Cuma 14:22

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, dün Marmara Denizi açıklarında meydana gelen ve İstanbul'da da güçlü bir şekilde hissedilen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak Prof. Dr. Celal Şengör ile konuştu.

Depremin ardından hem mail yoluyla hem sosyal medyadan ulaşan herkesin "Celal Şengör ne diyor?" diye sormaya başladığını belirten Altaylı, bunun haklı bir soru olduğunu belirtti.

Altaylı, Şengör'ün açıklamalarına da yer verdiği yazısına şöyle devam etti:"Çünkü Marmara’da denizin ve toprağın altında gerçekten ne olduğunu bilen, yani elde edilmiş bilimsel bulgulara hakim pek az jeoloğumuz var.

Bunlardan biri Prof. Celal Şengör, diğeri ise Prof. Naci Görür.Gerisi bu çalışmalarda yer almadan, kulaktan dolma, ezbere konuşanlar.

Bu nedenle hemen Celal Şengör’ü aradım.

Daha doğrusu, Celal Şengör’ün cep telefonu olmadığı için eşi Oya’yı aradım.

Celal Şengör’ün sesi keyifsizdi.‘Ne oldu, korktun mu depremden’ diye takıldım. ‘Depremden değil ama medyamızın cehaletinden korktum’ dedi. Medyaya kızmış.

‘Yahu elinde hiçbir veri olmadan konuşan ne kadar abuk sabuk adam varsa hepsinin görüşleri internet sitelerinin manşetinde, nasıl konuşuyor bu adamlar anlamıyorum. Medyanın da cehaletini anlamıyorum’ diyerek öfkesini bana yönlendirdi.‘Medya ne yapsın. Adamlar profesör. Ben bu konuyu bilmiyorum demezlerse medya da adamlardan görüş alır. Adamlara kız’ dedim. Kinayeli bir şekilde, ‘Adamlar mı?’ dedi.

‘Tamam kızma bak işte ben sana sormak için aradım. Ne diyorsun bu deprem için?’ dedim.‘Bir şey diyemiyorum çünkü elimde veriler henüz yok. Hayrullah’ı aradım fay çözümlerini istedim. Onlar gelirse bir şeyler söyleyebilirim’ dedi.Hayrullah dediği, Kandilli Rasathanesi’nden jeofizik profesörü Hayrullah Karabulut.‘Hiç mi fikrin yok?’ diye sordum.‘Fikrim var ama henüz bilimsel değil. Hatırlarsan Naci ile konuştuğumuzda dikkat çektiğimiz iki yer vardı. İkidir oralarda deprem oluyor. Bu kötü haber bence. Çünkü büyük depremi yapacak faydaki yükü arttırıyorlar. Ama Hayrullah’tan bilgi gelince daha net konuşurum’ dedi.Kapattık.Gece geç saatte bilgiyi almış, değerlendirmesini yolladı.‘Sevgili arkadaşım, hafif bir normal bileşenli sağ yanal fay. Önemi daha önce kuzeyde olanlara adeta bir ‘Cevap’ gibi olması.

 Yani suskun bölge batıdan kırılmaya başladı’ demiş ve depremin bir de haritasını yollamış. Anladığım haberler iyi değil." 
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.09.2020 14:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol