ÇAVUŞOĞLU'NDAN SKANDAL AÇIKLAMA!

CHP’li Niyazi Nefi Kara’nın Ege Adaları ile ilgili soru önergesi üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege’de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu kaydetti.

15 Ağustos 2017 Salı 23:06

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan adalar konusunu TBMM gündemine taşıdı. Kara, TBMM Başkanlığı'na verdiği önerge ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Yunanistan'ın işgali altındaki Muğla'ya bağlı Keçi Adası'nın turistlere açıldığı doğru mudur? Türk Karasularındaki bir adanın Yunan Hükümeti tarafından turistlerin ziyaretine açılmış olması hangi antlaşmaya dayanmaktadır? Hükümetinizin bu işgal ve turizm politikası karşısında attığı atmayı düşündüğü adımlar nelerdir? Yunan Hükümeti'ne herhangi bir nota verilmiş midir?" sorularını yöneltti. Kara ayrıca, Koçbaba ve Ardıççık Adalarına Yunanistan tarağından güneş ve rüzgar enerji santrali kurulduğu iddialarının da doğru olup olmadığını öğrenmek istedi.

"ADACIK VE KAYALIKLARIN"

Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre, CHP'li Niyazi Nefi Kara'nın soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu vurgulayarak, "Ege'de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır" dedi.

"ÜLKEMİZ DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜM"

Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, bu antlaşmaların adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiave ettiğini kaydetti. "Bu itibarla sorun, Lozan ve Paris Antlaşmaların ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir" diyen Çavuşoğlu, önerge yanıtında şu görüşleri dile getirdi:"Bilindiği gibi, Ege meseleleri Yunanistan ile aramızda mevcut diyalog kanalları çerçevesinde tüm yönleriyle ele alınmaktadır. Ülkemiz bu sorunların tümüne uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyete uygun ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri gözetilerek diyalog yoluyla çözüm getirilmesini arzu etmektedir.

"GÖRÜŞLERİMİZ HER DÜZEYDE AKTARDILMAKTA NOTALAR DA İLETİLMEKTE"

Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politika herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ülkemiz bu mesele dahil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, Bakanlığımızın 1996 yılından bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzda paylaşmış bu çerçevede Yunanistan'ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinden yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimizi ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur. Bu açıklamalara ilaveten, konuya ilişkin görüşlerimiz her düzeyde Yunan makamlarına aktarılmakta ve ayrıca tutumuzu yazılı olarak kayda geçiren Notalar da Bakanlığımca iletilmektedir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.08.2017 00:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ersen 2017-08-16 13:29:25

Biz bu ülkeyi pazardan satın almadık kendi malınız değil hangi hakla işgaline izin verirsiniz Neymiş adacık ve kayalıkmış hadi bakalım görelim yüreğinizi geri alın ve birkaç adacık kayalık da siz işgal edin sizden bunu bekliyoruz

Avatar
Mehmet B 2017-08-17 00:49:45

Neden duymuyorum: Eyyy Yunanistan

Avatar
Erol baysal 2017-08-17 01:57:35

VATAN TOPRAĞININ BİR KARIŞI BİLE NAMUSUMUZDUR. NAMUSUMUZUN İŞGAL EDİLMESİNE GÖZ YUMANLATDA VATAN HAİNİDİRLER. BİLMİYORSANIZ ÖĞRENİN.

Avatar
Ibrahim demirci 2017-08-18 13:52:21

Çakıl taşı bile verilmez sen ne diyon ne bakıyon hala anadoluya asker çıkarsalar mifasirliğe geldi dicekler yaptığınız suç görevinizi yapın ora köy kahvesi diil devlet makamıdır

Avatar
Mehmet Çakmak 2017-08-16 19:12:08

Bu ilk değilki...Uluslararası anlaşmalarla Türkiye'ye ait olan Süleyman Şah türbe aarazızarazisi

Avatar
HUD ALTAS 2017-08-19 23:00:32

Iyi guzelde 18 ada ve kayaliklar tabiki kara sularida bu adalarla gitti ise Ege Denizinde hic kara sularimiz kalmamis demektir.