ÇALIK HOLDİNG'TEN YALANLAMA!

Çalık Holding, o haberle ilgili iddiaları yalanladı. YUZDEYUZHABER'e gönderilen açıklamada haberin kaynağı TARAF Gazetesi'nin eksik ve gerçeğe aykırı iddialara yer verildiği vurgulandı.

13 Ekim 2014 Pazartesi 12:55
ÇALIK HOLDİNG'TEN YALANLAMA!

Çalık Holding A.Ş.'nin, YUZDEYUZHABER'e gönderdiği açıklama metni şöyle:

" Sitenizde, Taraf Gazetesi’nin 08.10.2014 tarihli nüshasında Hüseyin Özay tarafından kaleme alınan “Anahtarı Damada Vermiş” ve “Çalık’a kredinin taksidi için de kredi vermişler” başlıklı yazıları kaynak göstererek yer verdiğiniz yazının kamuoyuna yanlış ve eksik bilgi verdiği ve bu durumun da okuyucular nezdinde yanıltıcı sonuçlara neden olabileceği görülmüştür. Şöyle ki;

Yazıda “3 yılı ödemesiz kredi çekti, Çalık taksitleri hiç ödemedi. Vade gelince iki bankadan ek kredi çekilip taksit ödemesi gibi tekrar aynı bankalara yatırıldı” şeklindeki ifadeler kullanılmak suretiyle, söz konusu kredi ile ilgili kredi veren bankalara Çalık Grubu tarafından hiç ödeme yapılmadığı ve bu bankalardan ek kredi çekilerek taksit ödemesi yapıldığı şeklinde kendi içinde bile çelişen iftira niteliğinde beyanlara yer verilmiştir. Oysaki bu durum hiçbir suretle gerçekle bağdaşmamaktadır. 


TMSF tarafından 6183 Sayılı Kanun’a göre düzenlenen ihale yoluyla yapılan satış sonucunda Çalık Holding A.Ş. tarafından, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü 1.100 milyar ABD Doları bedelle satın alınmış, müteakiben 150 Milyon ABD Doları işletme sermayesi konulmuş ve şirketin değeri 1.250 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır. Bu tutarın 500 Milyon ABD Dolarlık kısmı şirket ortakları tarafından özkaynak olarak konulmuş, 750 Milyon ABD Dolarlık kısmı için ise (Vakıfbank ve Halkbank’tan 375’er milyon ABD Doları olmak üzere) 22.04.2008 tarihinde kredi kullanılmıştır. Çalık Grubu, ATV-Sabah Medya Grubu nezdindeki hisselerini Zirve Holding AŞ’ye devrettiği tarihe kadar Vakıfbank ve Halkbank’tan temin edilen kredilerden kaynaklanan gerek kredi komisyonu, faiz ve anapara gerekse teminat tesisine ilişkin tüm yükümlülüklerini ilgili kredi sözleşmeleri çerçevesinde eksiksiz olarak yerine getirmiştir.
Ayrıca, yayında iddia edildiğinin aksine söz konusu kredilerin ilk 3 yılı “ödemesiz” değildir. Bu bağlamda ilk yıldan itibaren faiz, kredi komisyonu vb. ödemelerin tamamı kredi sözleşmeleri hükümlerine göre kredi veren bankalara ödenmiştir. Kredi ödemelerinin teminatını teşkil eden bilcümle teminatlar (hisse rehni, ticari işletme rehni, hesap rehni, ipotek, kefalet, vb.) bankacılık ilkeleri ve bankacılık düzenleme kurumlarının belirlediği kurallara uygun şekilde tesis edilmiştir. Bu sebeple, kredi teminatlarının türleri ve değerleriyle ilgili yönüyle de bu yayın gerçeği yansıtmamaktadır. 


Diğer yandan, aynı yayında kredi geri ödemelerinde kullanılmak üzere Vakıfbank ve Halkbank’tan ek krediler kullanıldığı iddia edilmektedir. Oysa gerçek şu şekildedir; gerek Vakıfbank’tan gerekse Halkbank’tan medya kredisinin geri ödemesi için herhangi bir ek kredi kullanımı asla söz konusu olmamıştır. Medya kredisi sonrası, diğer bir tabirle 22.04.2008 tarihinden bu yana, Çalık Grubu, diğer grup şirketlerinin ticari iş ve işlemlerinde kullanılmak üzere, Halkbank nezdindeki 30 milyon dolarlık nakdi kredi limiti çerçevesinde çalışmalarına devam etmiş ve medya kredisi taksit ödemeleri için hiçbir ek kredi kullanımı yapmamıştır.  Aynı şekilde medya kredisi sonrası Vakıfbank’tan da (haberde iddia edilen Bahreyn şubesi’nden veya başka bir şubesinden) hiçbir ek kredi kullanımı olmadığı gibi medya alımı döneminde Çalık Grubu’nun Vakıfbank nezdindeki nakit kredileri vadelerinde ödenmek suretiyle tümüyle kapatılmıştır. 


Daha açık bir ifadeyle, Çalık Grubu Vakıfbank ve Halkbank’a karşı medya kredisinden kaynaklanan yükümlülüklerini eksiksiz şekilde yerine getirmenin de ötesinde bu bankalardan ilave bir kredi temin etmemiş ve mevcut kredilerini dahi kapatmıştır.  

Hal böyle iken, iş dünyasında dürüst ve şeffaf çalışma anlayışıyla elde ettiği başarılarla ülkemiz için katma değer yaratan ve 17 ülkede 24 bin kişiye istihdam sağlayan Çalık Grubu ile ilgili kamuoyu nezdinde olumsuz bir intiba bırakmaya yönelik ‘mesnetsiz ve gerçek dışı’ haber ve yorumların yer alması; daha önce kamuoyuna müteaddit defalar açıklamalar yapılmış, bu tür gerçek dışı haber ve iddialar basın açıklamaları ve tekzipler yayınlanmak suretiyle yalanlanmış ve bu tür iftiralarla kamuoyunu yanıltmaya çalışan kişi ve kurumlara karşı tazminat davaları açılmış olmasına rağmen bu iddiaların  belli çevreler tarafından gerçekleri çarpıtarak sistematik bir şekilde, ısrarla gündeme getirilmesi suretiyle kamuoyunun yanıltılması ‘maksatlı ve iyi niyetten uzak’ olduğu gibi etik habercilik anlayışı ile bağdaşmamaktadır.

Saygılarımızla,
ÇALIK HOLDİNG A.Ş"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.10.2014 00:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol