BÜYÜK GURUR...

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. 3 isimden biri Prof. Dr. Aziz Sancar

07 Ekim 2015 Çarşamba 14:44
BÜYÜK GURUR...

 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl layık görüldü. 2006 yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.

Sancar, Lindahl ve Modrich; 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı. Söz konusu çalışmalardan, yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde faydalanıldı.
 
Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşunu yaparak dünya çapında üne kavuşmuştu.
 
MARDİN DOĞUMLU
Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.
İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.
 
ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK
Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında.
2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

DÜNYAYA DUYURDUĞU BULUŞ
Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde "sirkadiyen saat" (ritmik saat) buluşuna imza atmıştı.

2015 Nobel kimya ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar'ın kuzeni olduğu ortaya çıktı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.10.2015 14:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol